Debat de política general

Junts exigeix a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança si no compleix les exigències de l’ultimàtum

  • Aragonès reclama la postconvergència que prengui decisions i decideixi al més aviat possible si es manté o no en el Consell Executiu

Junts exigeix a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança si no compleix les exigències de l’ultimàtum

EFE / David Borrat

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts pressiona, però no estripa les cartes. En un calculat i esperat discurs, el cap de files parlamentari, Albert Batet, va traslladar al president un retret públic sobre la falta de compliment del pacte de govern i li va reclamar que se sotmeti a una qüestió de confiança si no compleix les tres exigències que van provocar l’ultimàtum de Junts: la unitat a Madrid, la taula de diàleg acotada a l’amnistia i a l’autodeterminació, i la direcció estratègica del procés. Pere Aragonès es va negar a entrar en un «joc que posa en risc les institucions». «Si algú ha de prendre decisions, que les prengui. Jo no puc prendre decisions que corresponen a d’altres», va etzibar, pressionant Junts perquè decideixi si vol o no mantenir-se en el Consell Executiu i desfent-se de l’ultimàtum postconvergent.

En la seva intervenció inicial, Batet va qüestionar la proposta estrella del president, el pacte de claredat per a un referèndum pactat: «¿Com podem confiar ara en una nova proposta si no es compleix l’acord que va facilitar la seva investidura?», es va preguntar. Conciliador però exigent, Aragonès va allargar la mà als seus socis, però va reclamar, alhora, més implicació. «L’acord s’ha de complir íntegrament», va insistir, i va tornar a defensar el seu camí per la via canadenca. «Hem de plantejar una estratègia viable i necessitem molta més força».

El portaveu de Junts es va queixar que un any i mig després el pacte de Govern «no ha anat a més» i va solemnitzar la seva exigència: «Li pregunto de manera clara i directa: vostè que és el president i li toca aquesta responsabilitat: ¿Pensa complir l’acord d’investidura que el va fer president? Fer política requereix negociar, fer bona política implica respecte democràtic i complir els acords», va dir. I va abundar que «no es pot actuar al marge d’aquesta cultura de coalició, de forma unilateral».

Aragonès va dir que hi ha marge per renovar l’acord i va brandir l’obra del Govern, així que va demanar estabilitat a Junts. Va recordar que el pacte no només inclou els tres punts que ara reivindiquen, sinó altres com la taula de diàleg que la postconvergència vol diluir. Així que va advertir que si no hi ha voluntat per part de Junts de reforçar el Govern, «s’haurien de prendre decisions».

L’estat dels tres punts calents

Notícies relacionades

Quant a la coordinació estratègica va dir que s’implicarà en això, però adaptant-ho «a les circumstàncies d’avui». Respecte a la política d’unitat a Madrid (al Congrés, ERC té 13 diputats, i Junts, 4), va afirmar que «defensar el Govern, sí, a tot arreu» ja ho fa. I per últim sobre la taula de diàleg va deixar caure que la seva proposta, precisament, busca «tenir molta més força» en la defensa del referèndum, que és un dels dos objectius independentistes. Alhora, va emplaçar Junts a fer la seva pròpia proposta, una alternativa que vegi viable i que acompanyi o no a l’ens de diàleg.

Batet, en la seva contrarèplica, va reclamar que les propostes vinguin «consensuades per tots, no per actuar de forma unilateral». I en el tram final del seu discurs, va ser quan Batet va esgrimir la qüestió de confiança si el president, segons el parer de Junts, no compleix amb les exigència de forma «concreta». «No entraré en cap joc que impliqui la interinitat de les institucions», va replicar Aragonès, al·ludint als efectes del 155 a Catalunya. «Hi ha decisions que no em toca a mi prendre», va abundar, obrint la porta a Junts perquè es decideixi sobre la seva permanència o no en el Consell Executiu al més aviat possible.