Per no contestar a Vox

La jutge impedeix a Antonio Baños declarar en català i ell es nega a respondre «en una llengua estrangera»

  • La fiscal rebaixa la pena que demana per a ell de sis a quatre mesos de presó, en línia amb el que es sol·licita per a Reguant

La jutge impedeix a Antonio Baños declarar en català i ell es nega a respondre «en una llengua estrangera»

ANDREA ZAMORANO/ACN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La jutge del penal número 30 de Madrid, Hortensia de Oro-Pulido, va impedir aquest dijous a l’exdiputat de la CUP Antonio Baños declarar en català, al no ser llengua cooficial de la comunitat madrilenya i no generar-li cap indefensió, ja que entén i pot expressar-se perfectament en castellà. Baños, que s’enfronta a una petició fiscal de quatre mesos de presó per un delicte de desobediència greu al negar-se a contestar a Vox en el judici del procés, va respondre que es negava a declarar «en una llengua estrangera».

La vista va ser breu, perquè pràcticament es va limitar a veure el vídeo del judici de l’1-O en el qual el president d’aquesta vista i de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, el va advertir de les conseqüències penals que la seva actitud li podia portar i que «el tribunal no volia activar». El magistrat va intentar que respongués les preguntes que li formulava Vox a través de la presidència, però quan Baños va preguntar si a través del president estava realment responent a Vox, Marchena rectifica i posa fi al sistema que havia improvisat per no haver d’actuar davant la negativa del testimoni a contestar al partit d’extrema dreta.

A continuació, la fiscal Olga Herranz va rebaixar la petició de pena per assimilar-la a la sol·licitada per a la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant pels mateixos fets, de tal manera que tots dos s’enfronten a quatre mesos de presó i no a sis, com proposava inicialment el ministeri públic abans que les actuacions contra l’aforada fossin remeses al Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

La defensa, per la seva banda, va sol·licitar la lliure absolució de l’exdiputat a l’entendre que no va cometre desobediència, perquè es veu que amb claredat vol ajudar a aclarir els fets que es jutjaven, però va demanar un aclariment davant el poc habitual utilitzat per Marchena perquè respongués a Vox.

Així com que no es tractaria en cap cas d’un delicte greu, sobretot, a l’haver abonat ja una multa de 2.500 euros per no contestar a l’acusació popular. L’advocat va deixar constància de la seva protesta per no haver permès al seu client declarar en català, a diferència del Tribunal Suprem, on Reguant sí que ho va poder fer, extrem en el qual la jutge va assenyalar que la diferència podia deure’s a la jurisdicció nacional de l’alt tribunal i de l’Audiència Nacional davant la d’un jutjat madrileny.