DEBAT SOBRE LA PROSTITUCIÓ

El PP allarga la mà al PSOE perquè prosperi la seva llei contra el proxenetisme

El PNB demana crear una subcomissió per analitzar en profunditat la realitat de la prostitució abans de legislar

El PP allarga la mà al PSOE perquè prosperi la seva llei contra el proxenetisme
6
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

«La persecució del proxenetisme en totes les seves versions és també el nostre objectiu i els animo perquè no es deixin pressionar per res ni per ningú». Amb aquestes paraules, el PP ha transmès al PSOE que serà el seu company de viatge per aprovar la seva proposició de llei per castigar tot aquell que obligui una altra persona a exercir la prostitució. Els socialistes comptaran amb el seu principal rival per tirar endavant una de les seves grans batalles, que no només no comparteixen sinó que rebutgen els seus socis d’investidura.

Debat complex el de la prostitució, ses senyories ho saben. Abolició versus regulació i tots els matisos entremig. El feminisme ho aborda des de fa dècades sense arribar a consensos, però al Congrés porten mesos enredats: primer per la tramitació de la llei de garantia integral de la llibertat sexual –el contingut del qual sobre explotació sexual va estar a punt de fer-la naufragar, i ara per la voluntat del PSOE de reformar el Codi Penal per castigar tota mena de proxenetisme, la terceria locativa i multar els puters.

A ERC, el PNB, JxCAT, Cs i la CUP els espanta aquesta fórmula d’«abolicionisme punitivista», ni tan sols a Unides Podem la veuen amb bons ulls, particularment En Comú Podem, com s’ha tornat a evidenciar aquest dijous al Congrés dels Diputats, el ple del qual ha debatut una esmena a la totalitat del text socialista presentada per la CUP amb contingut alternatiu encaminat a regular el «treball sexual».

Els socis de la investidura han celebrat que la CUP hagi posat a sobre de la taula una postura radicalment diferent de la plantejada pel PSOE, que consideren excessiva penalment alhora que limitada en la garantia dels drets de les dones que es troben en contextos de prostitució i perillosa pel risc de situar-les en espais de més vulnerabilitat i explotació.

El PNB, que històricament ha demandat un debat assossegat i profund abans de regular sobre prostitució, ha proposat crear una subcomissió específica per analitzar la realitat amb dades i compareixences de persones afectades per fer un diagnòstic «veraç i conseqüent que permeti legislar en conseqüència des d’una perspectiva global i no tancada només en l’aspecte punitiu». «Qui digui que no hi ha res més per parlar, manté una postura intransigent, obcecada i integrista, i sobretot perjudicial per protegir les dones», ha advertit el diputat Joseba Andoni Agirretxea.

Però els socialistes tenen al seu costat el PP perquè aquesta empresa arribi a bon port: el ‘BOE’. Aquesta llei és una prioritat per al PSOE, no tant de quin grup procedeixin els suports per aprovar-la. Aquesta tarda, el grup parlamentari ha tingut la primera mostra que els populars es convertiran en socis en aquest viatge. El diputat Miguel Ángel Jerez ho ha avançat al confirmar que la persecució del proxenetisme és un objectiu del PP.

«No tot es pot comprar ni vendre. [...] Aquest debat va de drets humans, d’igualtat, de dignitat, de llibertat sexual i de lluita contra el proxenetisme», ha dit, per demanar al PSOE que resisteixi a les pressions, esmentant expressament les que poguessin procedir de la ministra d’Igualtat.

Des del PSOE, la diputada Laura Berja contestava que el proxenetisme vulnera els drets humans i és una «aberració inassumible en democràcia», que la prostitució no és una feina perquè «no hi ha relació laboral en l’explotació sexual de les dones» i que la proposta socialista és molt clara: «Avui es vota a favor o en contra del proxenetisme, punt. I els qui votin a favor estaran blanquejant públicament el proxenetisme i tota la indústria proxeneta. [...] No tenim cap dubte que és la proposta que necessita una democràcia digna com la nostra, que no pot continuar mirant cap a un altre costat en una qüestió que afecta tan clarament els drets humans».

Dures crítiques

Davant la sintonia palpable entre el PP i el PSOE, molts grups han denunciat que la proposició plantejada pels socialistes el que aconseguirà no serà acabar amb la prostitució, sinó al contrari, perseguir les dones, augmentar la seva vulnerabilitat i precarietat, estigmatitzar-les i situar-les en contextos de risc.

Mireia Vehí, defensora de l’esmena de la CUP –que recolzen, entre d’altres, En Comú Podem, Cs i ERC–, ha assegurat que la proposició socialista contribuirà a perseguir també les dones que exerceixin la prostitució de manera voluntària, confon tràfic amb finalitats d’explotació sexual amb prostitució. Ha criticat el seu «abolicionisme amb finalitats electorals» que no és honest, ha dit, en el que no es consideren aspectes essencials com la derogació de la llei d’estrangeria per l’accés de les dones prostituïdes a la renda bàsica universal.

El diputat del PNB ha asseverat que la criminalització no és la via i que s’ha de fugir de plantejar un debat moral més que polític: «No tot el que no ens agrada, el que ens sembla immoral, rebutjable o fins i tot negatiu per a la societat ha de ser al Codi Penal».

Partidari de regular el treball sexual, Cs ha exigit al PSOE que porti al Congrés la llei contra el tràfic i es deixi de «moralina»: «Es posen d’acord amb el PP i Vox al compartir una mirada paternalista i conservadora sobre el cos de les dones», ha incidit Sara Giménez.

Pilar Calvo (JxCAT) ha alertat que en aquells països on s’ha advocat pel prohibicionisme s’ha abocat les dones a una inseguretat més gran i clandestinitat, a ser víctimes de robatoris i agressions i a caure en mans de les màfies. «Centrin-se en la lluita contra l’explotació sexual i el tràfic», ha demanat la diputada.

En el mateix sentit, des d’ERC, Pilar Vallugera ha preguntat al PSOE si han reparat en les vides que destruiran amb la seva llei i en com aquesta augmentarà el seu estigma. El seu text, ha etzibat els socialistes, «és una base de partida duríssima per arribar a un acord».

Aquest dijous es rebutja el text proposat per la CUP, per la qual cosa la proposició del PSOE continuarà la seva tramitació parlamentària en Comissió, on es debatran les esmenes dels diferents grups.

UP, soci de Govern del PSOE, ha volgut deixar clar que existeix un abolicionisme material que no és prohibicionista, sinó que aposta per garantir els drets i oferir alternatives vitals a les dones prostituïdes: «Prohibir sense donar accés a condicions materials és tan irrealitzable com cruel», «cinisme institucional», ha assenyalat Sofía Fernández-Castañón, que ha demanat tornar a una redacció d’amplis consensos que permeti conciliar la lluita contra la impunitat dels proxenetes i proveir condicions materials necessàries perquè les dones puguin sortir de la prostitució.

La proposta del PSOE

La proposta legal del PSOE va néixer en el si de la llei del només sí és sí. Al rebutjar la majoria del Congrés la seva redacció dels delictes penals de proxenetisme, va decidir portar-la a una proposició de llei en solitari.

El seu text conté un únic article per modificar el Codi Penal per combatre tota mena de proxenetisme, ja que en l’actualitat s’exigeix que hi hagi una explotació o maltractament de la dona prostituïda per castigar el proxeneta: a la redacció plantejada es penarà qualsevol forma d’obtenció de lucre de la prostitució aliena i es pretén elevar les penes imposades.

Notícies relacionades

S’introdueix el càstig a tot aquell que amb ànim de lucre, promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d’una altra persona, fins i tot amb el seu consentiment. Es pena així mateix amb presó a qui es lucri de destinar un immoble o qualsevol altre espai perquè una altra persona exerceixi la prostitució, fins i tot amb el seu consentiment.

I estableix que es multarà el puter. «Convenir actes de naturalesa sexual a canvi de diners o un altre tipus de prestació de contingut econòmic» es multarà de 12 a 24 mesos.