Pugna entre socis
La resposta d’ERC als tres punts de l’última proposta de Junts per salvar el Govern
Els postconvergents van polir les seves demandes, però, segons ERC, van mantenir l’esperit «innegociable» del primer escrit
Diumenge, a última hora, Jordi Turull va enviar un whatsap a Pere Aragonès amb una versió reduïda de proposta extensa, en què van eliminar algunes arestes. Entre aquestes, la quarta demanda, la de restituir el cessat vicepresident, Jordi Puigneró. Amb tot, els republicans van considerar que el pla ‘in extremis’ mantenia l’esperit de la primera proposta, cosa que la feia «innegociable».
Nou ‘estat major’
Al WhatsApp, Turull proposava que «l’espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l’independentisme en els termes previstos en l’acord firmat per a la investidura, començarà a reunir-se abans del 15 de novembre».
Fonts republicans, van replicar aquest dilluns a la tarda que l’acord d’investidura a què es fa referència sanciona l’existència d’un Consell per la República (l’entitat creada per Puigdemont) «reformat», atesa, assenyala ERC, la «nul·la transversalitat» que presentava «fa un any i mig i ara, com es va veure en l’acte del cinquè aniversari de l’1-O». «I tampoc s’ha reformat», sentencia.
Participació de Junts a la Taula de diàleg
El que es va traslladar a Aragonès sobre el fòrum amb el Govern central assenyala que «pel que fa a la delegació catalana de la Taula en podran formar part membres del Govern i dels grups parlamentaris que recolzen l’Executiu i s’actuarà segons els termes continguts a l’acord d’investidura». Junts passava, per tant, d’exigir poder enviar-hi qui volgués a acotar el camp a consellers i membres del grup parlamentari del Parlament. Així, per exemple, el mateix Turull no podria formar part de la delegació.
ERC s’agafa a un altre document acordat, el pla de Govern, en què es defineix la taula de diàleg com un fòrum «entre governs», és a dir, amb la participació limitada a membres de cada executiu. Només ministres i consellers
Coordinació en el Congrés
El missatge de WhatsApp assenyala, quant a la relació d’ERC i Junts a les Corts que «en la pròxima reunió de coordinació [coneguda per 4x4] es concretaran els mecanismes per garantir la coordinació del criteri del Govern i de cada conselleria amb les actuacions dels grups parlamentaris del Congrés i el Senat i s’activarà un grup de treball a tal efecte que asseguri aquest objectiu, d’acord amb el previst en el pacte per a la investidura.
ERC respon que la coordinació ja existeix. I es remet als números. Fins al mes de maig passat, en el qual Marta Rovira va assenyalar en un tuit que en el que es portava de legislatura ERC havia votat a favor del Govern en el 71% de les ocasions i, Junts, en el 61,33%. Els republicans reconeixen que, després del tuit, «curiosament» han crescut el nombre d’abstencions postconvergents i, que en l’actualitat, Junts se situa en el 55% de votacions favorables a Sánchez.
«Una altra cosa», afegeixen, «és que mirin d’aconseguir als despatxos, per exemple per negociar els Pressupostos Generals de l’Estat, la influència que van perdre a les urnes», remarca un republicà.
Vicepresident, menys declaracions i més dades. Portem el recompte de les votacions a Madrid. Junts ha votat el 60% de les iniciatives a favor del Gobierno. Esquerra, el 70%. Les que hi ha de diferència, diria que Junts no les ha votat perquè li han semblat massa progressistes... https://t.co/b525zWgNPu
— Marta Rovira Vergés🎗 (@martarovira) 23 de junio de 2022
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"