Crisi a l’Executiu
ERC i comuns, en contacte davant la possible sortida de Junts del Govern
La comunicació entre les dues forces és «fluida» i «freqüent», malgrat que durant el debat de política general els morats van anunciar que congelava la negociació dels pressupostos
Multimèdia | Els trucs de la pregunta de Junts per Catalunya
En plena contrarellotge per la possible sortida de Junts del Govern, Esquerra ha deixat clar que no tem governar sola. Però a ningú se li escapa que, amb només 33 diputats, la geometria variable serà doctrina obligada per continuar la legislatura. Davant aquest principi de realitat, els republicans mantenen converses obertes amb els comuns per abordar els possibles escenaris que es poden obrir si els postconvergents consumen la ruptura. Els uns i els altres confirmen a EL PERIÓDICO que han intercanviat ja impressions sobre la situació actual, tot i que consideren prematur entrar en la fórmula d’aquestes aliances. Primer, insisteixen, cal veure el resultat de la consulta de Junts.
La comunicació d’ERC amb el grup de Jéssica Albiach és «fluida» i «freqüent», malgrat que durant el debat de política general la líder dels comuns al Parlament va anunciar que congelava la negociació dels pressupostos a l’espera de si serà el conseller Jaume Giró qui la lideri o bé si acaba sent rellevat per la sortida de Junts del Govern. «Hi ha converses sobre la disponibilitat de col·laboració en cas que s’acabi trencant el Govern», expliquen fonts coneixedores de la interlocució que mantenen amb ERC els comuns.
Una altra veu, d’En Comú Podem, detalla que en els últims dies han compartit impressions amb els republicans sobre què creuen que passarà amb Junts, tot i que aquesta font puntualitza que no volen anar més enllà d’això en aquests moments perquè el partit és escèptic sobre el divorci de l’aliança independentista. Fonts d’ERC al Parlament, per la seva banda, admeten la interlocució tot i que treuen ferro a les trobades. Assenyalen que per ara s’han limitat a simples comentaris sobre l’actualitat. «Seria molt atrevit apuntar que van ser alguna cosa més que això», remarca, i afirma no agafar-li per sorpresa «que hi hagi qui vulgui donar-li més rang per donar-se rellevància».
Aposta per la governabilitat
En tot cas, els comuns han traslladat al president Pere Aragonès que el seu grup «apostarà per la governabilitat» –com el PSC, rebutgen anar a eleccions– però que, primer, ha de ser ell qui expliqui, si es queda sol en el Govern, què pensa fer i amb qui. De fet, aquest dilluns el van emplaçar a agafar les regnes i a no esperar a la consulta dels postconvergents per prescindir-ne en l’Executiu. Per a En Comú Podem és imprescindible saber si els republicans s’alliberen o no del que consideren «hipoteques» de Junts per obrir un debat intern sobre si la col·laboració amb el Govern pot ser des de dins o des de fora.
El partit morat també emplaça Esquerra a ser conscient que, per molt que els seus vuit diputats decidissin cooperar amb el seu Govern, la realitat aritmètica és que no sumen i que per a això farà falta tenir en compte el PSC. «Ja sabem que amb Albiach hi ha més sintonia que amb [Salvador] Illa, però farà falta algú més», avisen.
Segons els comuns, també els socialistes han d’estar en l’òrbita de contactes del Govern, una interlocució que tant ERC com el PSC asseguren que per ara no han mantingut per abordar aquesta carpeta. Durant la campanya electoral, Aragonès va deixar clar que descartava aliances de governabilitat amb els socialistes –a qui veu com el seu principal rival electoral i, sobretot, com a defensor d’un model de país oposat al seu–, de la mateixa manera que fins ara ha rebutjat aprovar els pressupostos que els seus vots.
Illa diu ‘no’ al Govern
Notícies relacionadesEl líder del PSC s’ha apressat a negar que el seu partit estigui disposat a governar colze a colze amb Aragonès si hi ha divorci independentista. «Aquest és un Govern fallit que no funciona i que té objectius que no comparteixo», ha assegurat en una entrevista a La Xarxa. Atenent que exerceix com a cap de l’oposició, la seva estratègia passa per apuntalar que ell és l’alternativa a la inestabilitat d’ERC i Junts i la garantia del «govern fort» que Catalunya necessita.
Ara bé, ha repetit per enèsima vegada que això no és incompatible amb el fet d’allargar la mà per aprovar els pressupostos malgrat considerar que l’Executiu està «en temps de descompte». Precisament aquest dimarts, amb els comptes estatals aprovats per la Moncloa, comença el ball de la negociació de Pedro Sánchez amb els republicans a Madrid, un suport determinant per a l’estabilitat del Govern que no serà aliè als possibles escenaris que a partir de divendres s’obrin a Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"
- CONTEXT Resistir a la indiferència
- ¿Qui ha de pagar la factura del caos climàtic?