Pugna entre socis
Pere Aragonès es prepara per esquivar la inestabilitat després de la consulta de Junts
Esquerra assumeix que, fins i tot si la militància de JxCat opta per continuar, el Govern patirà una època de turbulències per l’impacte d’una possible fractura entre postconvergents
Multimèdia | Els trucs de la pregunta de Junts per Catalunya
No hi ha horitzó tranquil per a Pere Aragonès. No només per l’obvi, la gestió d’una situació econòmica que lentament, però sense parar, anirà ofegant els diferents sectors econòmics i les economies familiars, sense anar més lluny, quan mes a mes es vagin actualitzant els préstecs hipotecaris. La consulta a la militància que dijous i divendres portaran a terme amb la participació de 6.465 afiliats no té cap altra sortida, creuen els republicans, que més inestabilitat. Sigui quin sigui el resultat.
Assentat està en l’imaginari col·lectiu que una sortida postconvergent de l’Executiu, que deixaria els republicans governant en solitari i un suport parlamentari de tot just una quarta part de l’hemicicle, seria tot un repte per al president, els estrategs del partit amplien el ventall de tempestes possibles.
Una rellevant veu d’ERC vaticina que qualsevol resultat de la consulta comportarà la ruptura interna postconvergent i que això impactarà en el gabinet d’Aragonès. «Els que desitgen anar-se’n del Consell Executiu han apostat molt i molt fort per sortir. I amb unes formes discutibles», apunta aquesta veu que afirma que l’acte del cinquè aniversari de l’1-O, en el qual es va esbroncar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, va ser, sobretot, «un intent d’intimidació d’aquests sectors sobre els que desitgen quedar-se». I això portarà conseqüències.
Sempre en aquest escenari, el del vot a favor de quedar-se, «serà difícil abstreure’s de la més que possible sortida del partit d’aquells que desitjaven la ruptura amb ERC i que no voldran ser còmplices de la continuïtat de l’aliança». A més, l’ANC i la seva llista cívica que, com va afirmar la seva presidenta, Dolors Feliu, en aquest acte, «passarà per sobre dels partits», esperen amb candeletes l’arribada d’aquest sector més activista.
De fet, aquesta influència ja s’ha pogut observar a la petita campanya electoral que realitzen partidaris d’un vot i un altre. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, va asseverar, poc després de fer-se militant per poder fer campanya en favor de seguir en el Govern, que la millor manera «de fer oposició a ERC és des de dins de l’Executiu».
Una de les fórmules de l’èxit, quant a pau interna en el Govern, ha sigut l’elecció, al seu dia, el maig del 2021, dels perfils dels consellers postconvergents, en la seva gran majoria figures independents sense vida orgànica en el partit. Fidels, sempre a Junts, però aliens a la dinàmica interna, sobretot en els últims mesos, de progressiva cocció de la sortida del gabinet d’Aragonès.
Un d’aquests perfils, que sempre ha mostrat gran sintonia amb Aragonès, el conseller d’Economia, Jaume Giró, va assenyalar aquest dimarts al Parlament que el que més li preocupa en aquests moments, «més que mai», és l’estabilitat de l’Executiu català per «tenir uns bons pressupostos per a aquest hivern». Estabilitat intramurs per capejar la crisi. «Cap, cor i cintura», va dir al faristol de la Cambra catalana.
Els ultimàtums i les negociacions amb els republicans han provocat un canvi en aquesta dinàmica, que té la seva eclosió en el cessament de Jordi Puigneró, un dels perfils, aquest sí, militant del partit. Aquest dimarts, Aragonès, en la celebració de la reunió setmanal del Govern, ha fet una crida a tots els seus consellers a continuar treballant «al 100%» ja que «venen moments complexos que requereixen la màxima dedicació».
Contactes previs
Quant a l’altre escenari, el de la sortida de Junts del Govern, Esquerra ha deixat clar que no tem governar sola. Però a ningú se li escapa que, amb només 33 diputats, la geometria variable serà doctrina obligada per continuar la legislatura. Davant aquest principi de realitat, els republicans mantenen converses obertes amb els comuns per abordar els possibles escenaris que es poden obrir si els postconvergents consumen la ruptura. Els uns i els altres confirmen que han intercanviat ja impressions sobre la situació actual, tot i que consideren prematur entrar en la fórmula d’aquestes aliances. Primer, insisteixen, cal veure el resultat de la consulta de Junts.
Notícies relacionadesLa comunicació d’ERC amb el grup de Jéssica Albiach és «fluida» i «freqüent», malgrat que durant el debat de política general la líder dels comuns al Parlament va anunciar que congelava la negociació dels pressupostos a l’espera de si serà Giró qui la lideri o bé si acaba sent rellevat per la sortida de Junts del Govern. «Hi ha converses sobre la disponibilitat de col·laboració en cas que s’acabi trencant el Govern», expliquen fonts coneixedores de la interlocució.
Fonts d’ERC al Parlament, per la seva banda, admeten les converses tot i que treuen ferro a les trobades. Assenyalen que per ara s’han limitat a simples comentaris sobre l’actualitat. «Seria molt atrevit apuntar que van ser alguna cosa més que això», remarca, i afirma no agafar-li per sorpresa «que hi hagi qui vulgui donar-li més rang per donar-se rellevància».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació