Negociació entre socis

El pols entre el PSOE i Podem per als Pressupostos: ¿què guanya i què perd cada un?

  • Els socialistes es planten i no accedeixen a reactivar la tramitació de la llei de vivenda, mentre que els morats aconsegueixen incrementar la despesa social de Drets Socials i Igualtat

El pols entre el PSOE i Podem per als Pressupostos: ¿què guanya i què perd cada un?

RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Qualsevol negociació en el si del Govern de coalició sol servir de termòmetre per mesurar les forces del PSOE i Unides Podem. I més encara la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat en què socialistes i morats intenten imprimir les seves màximes ambicions. Tot i que intenses, complicades, enrevessades –i moltes vegades eternes–, la dinàmica de les negociacions pressupostàries dels últims anys ha sigut senzilla: els morats plantegen les seves exigències i, després, s’obre un dur debat en el qual els socialistes, algunes vegades, acaben cedint. Moltes d’altres, no. Les converses que s’han tancat amb el pacte firmat aquest dimarts pertanyen a aquestes últimes.

Fins a bé entrada la matinada de dilluns a dimarts, els equips de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per part del PSOE, i de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, per part d’Unides Podem, es van mantenir embrancats en una negociació en la qual els morats van obtenir pocs èxits davant una ala socialista que es va mostrar rotunda en alguns aspectes.

Més despesa social

Una de les principals exigències plantejades per Unides Podem va ser elevar la despesa social i, en aquest sentit, han aconseguit el seu objectiu. El ministeri de Drets Socials, dirigit per Ione Belarra, comptarà el 2023 amb 620 milions més per a Dependència, i es compleix així una de les seves demandes centrals. També s’incrementa en un 14% el pressupost del Ministeri d’Igualtat, liderat per Irene Montero, i concretament les partides destinades a la lluita contra violència de gènere i al Pla Corresponsables, tot i que no en les quanties inicialment sol·licitades.

Reforma fiscal

Fa més d’un any que els morats denuncien que no s’ha complert l’acord de coalició firmat al principi de la legislatura en matèria fiscal. Malgrat que en anteriors Pressupostos s’han elevat els impostos a les rendes més altes, encara quedaven pendents diferents qüestions. No obstant, el pla que van presentar la setmana passada, en el qual s’inclou un impost a les fortunes de més de tres milions d’euros s’ha vist com un èxit dels morats davant un PSOE que, al juny, va votar en contra de tramitar una llei de Podem que plantejava un gravamen similar per a riqueses superiors els 10 milions. A més, la reforma pactada també inclou un increment de l’IRPF a les rendes del capital superiors a 200.000 euros. Els morats, tot i així, ho consideren insuficient.

Llei de famílies

La llei de famílies, impulsada pel Ministeri de Drets Socials, ha sigut una de les principals discrepàncies durant les negociacions. Fa mesos que Unides Podem intenta que el PSOE doni el vistiplau a la norma i li adjudiqui una partida pressupostària perquè en un futur la seva aplicació pugui ser real. Després d’aquesta negociació, socialistes i morats han acordat que tramitaran la llei de manera urgent i han reservat una part del Pressupost per posar en marxa alguna de les mesures que conté una vegada s’aprovi la norma, per al que podrien faltar encara molts mesos. Així, no serà fins aleshores quan s’ampliï el xec nadó de 100 euros mensuals per a famílies amb menors de 0 a 3 anys.

Despesa militar

Si el PSOE pot reivindicar un èxit en la batalla negociadora amb Unides Podem és la despesa en Defensa. Malgrat les contínues advertències dels morats que no permetrien que s’incrementés el pressupost militar, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que el Ministeri de Defensa disposarà d’un 6,5% de pressupost. Un 8,4% si es tenen en compte els fons europeus. A més, l’Executiu destinarà 4.900 milions d’euros a un pla especial de Defensa que no computa en el sostre de despesa.

La llei de vivenda i la llei mordassa

Fins aquest dilluns, el coportaveu nacional de Podem Pablo Fernández va advertir que desbloquejar la llei de vivenda, aturada en el Congrés des de fa més de sis mesos, era un requisit indispensable per aprovar els Pressupostos. Tanmateix, el PSOE s’ha negat a moure’s en aquest sentit i ha transigit a les peticions morades. Després de conèixer-se que no s’incloïa en el pacte, Belarra ha fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se per obligar els socialistes a desbloquejar la norma.

Tampoc s’ha pactat l’avenç en la derogació de l’anomenada ‘llei mordassa’, la tramitació de la qual porta des del principi de la legislatura al Congrés.

Subsidi d’atur i l’IPREM

Una de les qüestions que Unides Podem més ha reivindicat és la reversió de les retallades del PP en matèria de subsidi d’atur. El 2012, el PP va rebaixar la prestació d’atur a partir del setè mes del 60% de la base reguladora al 50%. Ara, socialistes i morats han acordat recuperar aquest 10%. Díaz ha assegurat a Twitter que la mesura beneficiarà més de 300.000 persones. La vicepresidenta segona també va advocar per elevar l’IPREM (indicador de renda d’efectes múltiples) de 579 euros mensuals a 600 euros, cosa que repercutirà en el càlcul d’ingrés mínim vital, pensions no contributives i altres ajudes autonòmiques.