Aquelarre ultra

Toreros, conquistadors, cures i militars: el millor de la història d’Espanya (segons Vox)

  • El partit d’ultradreta estimula el fervor patriòtic dels assistents a la seva festa anual honrant 52 personatges històrics, un per província, entre els quals es troba a faltar destacats noms de la cultura

  • En l’esdeveniment es van sortejar samarretes amb el lema ‘Defensa tus fronteras’ i van sonar lemes com «‘vamos a volver al 36’», corejats per un grup musical ultra

  • En la seva intervenció, Abascal va considerar els crits masclistes del col·legi major Elías Ahuja com a «tonteries d’adolescents immadurs»

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Per Vox, el millor d’Espanya no és el seu present ni el seu futur, sinó el seu passat, o més concretament, certs passatges i personatges del seu passat. Aquesta és la principal conclusió que pot extreure’s de la primera jornada de la festa ‘Viva 22’ que la formació d’ultradreta està celebrant aquest cap de setmana a Madrid. 

La presentació de l’esdeveniment va oferir dissabte un reguitzell d’imatges de rància factura en què es podia veure Santiago Abascal, Javier Ortega Smith i altres oradors adreçant-se als assistents davant un cor de figurants disfressats de frares, toreros, conquistadors, reis renaixentistes i cavallers amb armadura, considerats pel partit com el més selecte de «la història que vam fer junts».

Això diu el lema escollit en aquesta ocasió per Vox per convocar els seus seguidors a la seva segona festa anual –la primera va ser l’any passat–, en la qual el partit aspira a recuperar to i exhibir múscul després del desànim que han deixat entre la militància els mals resultats aconseguits a Andalusia i l’abandonament de Macarena Olona. La formació d’Abascal va considerar que no hi ha res millor que mirar al passat d’Espanya per insuflar ànim a les seves files i va demanar a les seves delegacions provincials que elegissin un personatge històric nascut a les seves terres que pogués representar-los. 

Toreros, sacerdots i almiralls

La posada en escena d’aquesta idea es va traduir en una peculiar desfilada de figures com el conquistador Hernán Cortés –en representació de Badajoz–, el torero Pepe Marta –el millor que ha donat Melilla en la seva història, segons Vox–, el sacerdot Francisco Piquer, fundador del Monte de Piedad –la imatge de Terol–, Felip II –el val·lisoletà de pro de tots els temps, segons l’opinió dels afiliats castellans– i l’almirall Álvaro de Bazán, que va saludar la concurrència en nom de Granada amb l’armadura que portava per la batalla de Lepant. En representació de Barcelona, la formació ultra ha elegit Rafael Casanova, no per ser un símbol del catalanisme, sinó per «la seva defensa de les postures austracistes durant la guerra de Successió».

Dissabte a la tarda, les estampes dels oradors envoltats per la tropa de personatges històrics van donar molt joc a les xarxes socials, entre mofes per l’impacte que causaven les imatges i comentaris sobre la selecció de noms que, a ulls de Vox, componen el millor del passat del país, entre els quals cridava l’atenció l’absència de figures de la cultura, com Picasso, Dalí i García Lorca.

Discursos i ‘encierros’

La jornada va permetre als assistents escoltar els discursos dels primers espases del partit i de representants de formacions d’ultradreta d’altres països –com el portuguès André Ventura, de Chega!, i l’argentí Javier Milei, de La Libertad Avanza, i disfrutar de festes populars, com l’‘encierro’ infantil de sant Fermí en el qual van poder participar els menors. També hi va haver sorteig de samarretes amb el lema ‘Defiende tu frontera’ estampat al pit. 

D’animar la festa s’encarregaven figures com els rapers G. Babe, famós per les seves cançons negacionistes de la pandèmia, i Santaflow, autor de la cançó ‘La locura está en mí’, en què afirma: «‘Quiero pegar al mariconazo de Jorge Javier y que quede muda la burra de Belén Esteban’». Tanmateix, el protagonista musical de la jornada va ser el duo Los meconios, creadors de temes com ‘Qué facha soy’ i ‘El machista no soy yo’, que van convidar la concurrència a corejar: «‘Vamos a volver al 36’»

Notícies relacionades

Santiago Abascal va aprofitar la seva al·locució per glossar la figura de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, i posicionar-se sobre la polèmica pels crits masclistes dels estudiants del col·legi major Elías Ahuja, que va considerar «tonteries d’adolescents immadurs».

La jornada de diumenge ha tingut més càrrega política, ja que ha comptat amb la intervenció en directe del primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, i dels missatges gravats de Donald Trump, Giorgia Meloni, Viktor Orban, el líder conservador xilè José Antonio Kast i l’expresident colombià Álvaro Uribe.