Durant les protestes per la sentència del procés
El TC empara una fotògrafa i ordena investigar l’impacte que va rebre d’una pilota de foam dels Mossos
La Sala Primera considera vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva per no practicar-se les diligències mínimes per aclarir el succeït
fuegook /
El Tribunal Constitucional ha emparat una unanimitat a la fotògrafa Sira Esclasans i ha ordenat reobrir la causa per aclarir per què va ser impactada a la cama per una pilota de foam dels Mossos d’Esquadra, mentre cobria les protestes que es van produir a Barcelona el 2019, després de donar-se a conèixer la sentència del procés.
La Sala Primera de l’alt tribunal ha ordenat remuntar les actuacions fins al moment en què el Jutjat d’Instrucció número 25 de Barcelona va ordenar l’arxivament de les diligències que ell mateix havia obert arran de la denúncia i l’informe de lesions presentat per Esclasans. A partir d’allà podrà prendre-li declaració a ella i a les persones que siguin necessàries per aclarir per què li va impactar la pilota de foam mentre cobria com a premsa els disturbis.
Davant la Conselleria d'Interior @mossos ha disparat bales de foam tot i tenir la premsa just davant i acreditada. Una bala ha rebotat a menys d'un pam de la meva cama esquerra mentre estava treballant. Brutal feina dels @SanitarisxRep pic.twitter.com/2z0APyeXvW
— Sira Esclasans (@siraesca) 16 de octubre de 2019
El tribunal reconeix que la fotògrafa va veure vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva, però sense indefensió en relació amb el seu dret a no ser sotmès a tortures ni a tractes inhumans o degradants, ni al dret a la llibertat d’informació, ja que l’empara no se li concedeix com a periodista, sinó com a ciutadana, van assenyalar a EL PERIÓDICO fonts del Constitucional.
Notícies relacionadesCom a tal té dret que s’investigui per què va ser impactada pel projectil llançat pels mossos durant els disturbis, amb independència que estigués desenvolupant la seva feina. El seu dret a la tutela judicial efectiva va quedar afectat al no practicar-se cap diligència encaminada a investigar el succeït.
El Constitucional anul·la tant la interlocutòria del jutjat que va posar fi a les diligències com la de l’Audiència Provincial de Barcelona que va confirmar la resolució anterior. Ara el jutjat ha «de procedir en termes respectuosos amb el dret fonamental vulnerat», cosa que implica realitzar les diligències necessàries per saber el que va passar.