Divorci independentista
Plens més llargs i baralles per l’ordre del dia: la ruptura del Govern impacta ja en el Parlament
La reunió de la Junta de Portaveus ha sigut el primer escenari de l’oposició sense treva que Junts, en aquesta ocasió amb suport del PSC, exercirà contra ERC
La reunió de la Junta de Portaveus, l’òrgan que en el Parlament fixa les ordres del dia del ple, es preveia anodina i insípida. Una altra més de tantes. Però Junts s’ha encarregat de visibilitzar que res serà com abans i que tot serà com mai per a ERC, ara al capdavant del Govern en solitari. La portaveu postconvergent, Mònica Sales, ha sigut l’encarregada de mostrar amb quina artilleria no donaran treva als republicans. Tot just començar la cita, ha posat sobre la taula que la proposició de llei audiovisual, un torpede per als seus exsocis després d’haver negociat la de la Moncloa, entri al menú de debat de la setmana que ve. Al PSC li ha semblat una gran idea i els comuns, que altres vegades han sortit al rescat d’ERC, han mirat cap a una altra banda.
«ERC s’ha quedat sola. Per primera vegada, ha constatat que té 33 diputats», coincideixen dirigents de diferents grups de l’oposició. «Junts ha anat a totes i el PSC s’hi ha apuntat», expliquen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del transcurs de la reunió. Poc han pogut fer els republicans Alba Vergés, vicepresidenta amb funcions de presidenta de la cambra, i Jordi Orobitg, en nom del grup parlamentari, per frenar un envit que havia sigut posat en ‘stand by’ durant més d’un any i que ara ha obtingut una àmplia majoria perquè arribi ja a l’hemicicle. «Els nervis eren palpables», relaten fonts de Junts, que des del faristol de les rodes de premsa han tornat a reclamar a Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança abans de negociar els pressupostos.
Evidenciar la «sociovergència»
La proposta del grup que presideix Albert Batet pretén impugnar l’acord a què ERC va arribar amb el Govern espanyol per augmentar la presència del català a les plataformes audiovisuals, un exemple perfecte perquè el PSC i els comuns puguin burxar en com en el Congrés els republicans sí que negocien amb els socialistes mentre els veten a Catalunya. El que votin finalment en la llei proposada pels postconvergents ja són figues d’un altre paner. «Tocava a PSC i CUP fer propostes de llei, segons l’ordre orientatiu, però el PSC ha passat el seu torn i l’ha cedit a Junts», expliquen fonts d’ERC, que assenyalen que ha quedat «en evidència la sociovergència».
La jugada s’ha repetit després amb la proposta, en aquest cas, de la CUP. Arran de l’acord segellat en el Parlament per protegir el model d’immersió a l’escola, els anticapitalistes van plantejar una modificació de la llei d’educació per blindar el català com a «única llengua vehicular«que també ha sumat suports per colar-se en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. De nou, un pacte que va aglutinar el suport tant dels republicans com dels socialistes, Junts i comuns i que precisament Salvador Illa ha posat sempre com a exemple dels «grans consensos» que s’han de teixir entre els grups en carpetes com la dels pressupostos.
Per contra, el projecte de llei d’estadística que ERC portava sota el braç ha acabat entrant pels pèls en el ple de la setmana que ve. De fet, ha acabat inclòs perquè finalment la sessió serà de tres dies en lloc de dos. La cirereta l’han posat els socialistes, que han deixat clar que, a partir d’ara, volen esgotar tots els temps d’intervenció i no escatimar ni un segon. És a dir, que es compleixi el reglament i es posi fi a l’entesa que hi havia entre els grups per agilitar les sessions i consumir menys minuts en els debats de decrets del Govern i les lleis. Tornen doncs les versions expandides dels plens i la baralla fins i tot en les qüestions més rutinàries.
«Cap problema per la nostra banda a debatre i, si així es considera, tramitar les lleis que han entrat», esgrimeixen des d’ERC traient ferro a la seva situació. Encara amb la ressaca de la presa de possessió dels nous consellers i les cadires calentes del grup del Govern on s’asseien els de Junts, el Parlament comença a preparar-se per ser el principal escenari dels estralls de la ruptura independentista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"