Immigració
Marroc atura els subsaharians camí de Melilla amb batudes en un radi de 150 quilòmetres

La campanya ja ha arribat a les dues setmanes, i amb un saldo que supera les 200 detencions i identificacions. Forces policials marroquines estan interceptant els moviments de grups de migrants subsaharians des de zones interiors del Marroc cap a Melilla. Són part del malmès contingent que els gendarmes van expulsar dels voltants de la muntanya Gurugú després de la tragèdia de la tanca fronterera del 24 de juny, deportant-los cap al sud del país.
De fet, part de les detencions, 54, van tenir lloc el cap de setmana passat a la falda d’aquest turó pròxim a Melilla, amb uns boscos que han sigut el refugi tradicional dels migrants txadians, malians, nigerians i sudanesos que miren d’arribar a territori europeu. En aquesta muntanya el Marroc ha convocat pliques d’empreses mineres per reobrir les velles mines de ferro del Rif, que explotava Espanya en temps del protectorat.
Les operacions policials van començar fa 20 dies, quan la gendarmeria va tornar a detectar el trànsit cap al nord de nombrosos migrants deportats el juny. Entre aquests no només hi ha veterans dels assalts al reixat; també nouvinguts i un nombre no concretat de menors. Dels cops policials el Marroc manté informats els seus contactes del ministeri de l’Interior espanyol, confirmen a Madrid fonts governamentals.
Cap al sud
Cap al sudLes batudes no es fan només a la zona de Nador, la ciutat que toca a Melilla pel sud-est. Les detencions més allunyades es van portar a terme el dia 20 a Oujda, a 150 quilòmetres de la ciutat espanyola. Aquesta distància, 150 quilòmetres, és el radi en què els gendarmes marroquins miren d’aturar l’avanç dels migrants. Als detinguts –informen fonts policials espanyoles– amb freqüència se’ls acusa davant la fiscalia marroquina d’immigració il·legal amb ús de la força.
L’activitat policial marroquina està sent aprofitada per activistes de l’extrema dreta a Melilla i Ceuta per esbombar suposades notícies sobre l’acumulació de milers de migrants preparant un nou assalt a la tanca. L’agitació és tan intensa, que fins i tot va arribar a la Comissió d’Interior del Congrés dimecres passat. En la sessió d’explicació del pressupost del ministeri, Vox va retreure al secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez, que Espanya doni al Marroc 30 milions d’euros en ajuda per a la seguretat pública mentre no atura la immigració il·legal.
Notícies relacionadesAlmenys una de les ràtzies policials marroquines ha buscat l’arrel, comenten les mateixes fonts. En la batuda d’Oujda van registrar una vivenda que suposen seu d’una màfia de la immigració, confiscant centenars de ganxos metàl·lics dels utilitzats pels subsaharians per escalar la tanca de la frontera.
A les fonts policials espanyoles que observen aquests moviments no els consta enfrontaments dels migrants amb els gendarmes, o escenes de resistència greu a l’autoritat. Les forces de seguretat de Rabat miren d’arribar fins a la cúpula d’una organització criminal sudanesa que, segons la Fiscalia de Nador, lidera Boss, un malià de 35 anys instal·lat a Algèria, i que també seria el màxim responsable de l’organització del multitudinari intent de pas de la frontera que al juny es va saldar amb almenys 23 migrants morts per aixafament i asfíxia.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- La Feria de Abril torna a ser gratis
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Hospital Germans Trias Demanen al TSJC que investigui un cas de "discriminació" per parlar en català a l'Hospital de Can Ruti de Badalona
- Les entitats socials superen per primera vegada els dos milions d’atesos i aporten un 2% al PIB català
- La legislatura catalana El Govern tanca amb ERC una nova injecció de 1.300 milions i aferma la seva estabilitat sense pressupostos
- Mercat laboral L’atur puja en 47.000 persones a Catalunya, el pitjor primer trimestre des de la Gran Recessió
- Tots els festius a Catalunya fins a l'estiu: encara en queden