Sentència a Barcelona

David Madí, condemnat a 14 mesos de presó per emetre factures falses

La jutge també imposa a l’ex alt càrrec de CDC una multa de 219.750 euros i la prohibició d’obtenir subvencions i incentius fiscals durant un període de temps

David Madí, condemnat a 14 mesos de presó per emetre factures falses

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una jutge de Barcelona ha condemnat a 14 mesos de presó i multes que ascendeixen a 219.750 euros David Madí, exmà dreta d’Artur Mas i ex alt càrrec de Convergència Democràtica (CDC) i membre de l’estat major del procés, com a cooperació necessari d’un delicte contra la Hisenda Pública i un delicte de falsedat documental per l’emissió de factures fictícies, segons la sentència, que pot ser recorreguda i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. La magistrada també li imposa la pèrdua durant un temps de la possibilitat d’obtenir subvencions o incentius fiscals o de la Seguretat Social. Aquesta pena és inferior a la que correspon per aquests delictes que se li atribueixen perquè la togada li aplica l’atenuant simple de dilacions indegudes durant la instrucció del procés. Al ser la condemna inferior a dos anys i no tenir antecedents penals, Madí no entrarà a la presó.

La titular del Jutjat Penal número 23 de la capital catalana, Luisa Balagueró, ha condemnat, a més, cinc persones més a penes que oscil·len entre els vuit mesos i 14 mesos de presó per la seva participació en aquesta xarxa de falsificació de factures. Entre els imputats es troba el productor audiovisual i exgerent de TV3 Oriol Carbó, que va admetre els fets, i defensat per Manuel González Peeters, així com l’empresari Juan Manuel Parra, que ja va ser condemnat pel cas Palau de presumpte finançament il·legal de CDC. Parra va declarar en el judici per factures falses que des de Convergència i més concretament l’exdirigent d’aquest partit i exconseller Germà Gordó el van obligar a cobrar actes de la campanya electoral del 2010 a través de la productora audiovisual Triacom, que era gestionada per Carbó.

El pla ordit

La sentència relata que Oriol Carbó, com a administrador de la societat Triacom, «va ordir un pla» per defraudar Hisenda i que perquè la seva empresa es deduís despeses i quotes de l’impost de societats i l’IVA. Segons la jutge, aquest productor audiovisual va crear «de manera concertada» amb la resta d’acusats, entre els quals Madí, factures falses que no es corresponien amb serveis «efectivament» deixats per les companyies d’aquests implicats. En aquest grup hi ha Nubul Consulting i IKI Cat XXI de Madí. La resolució judicial és clara: «El referit pla ideat per Carbó va comptar amb la necessària i indispensable col·laboració de la resta d’acusats, que van exercir, en el si d’aquest concert previ», un paper important per a la «consumació del frau».

Notícies relacionades

En aquest sentit, la jutge afirma que Madí, com a administrador d’IKI Kat va emetre contra Triacom una factura en el 2011 per un import de 105.000 euros, més 18.900 d’IVA en concepte del ‘briefing’ i campanya i d’una junta d’accionistes de Gas Natural i la producció d’un vídeo corporatiu de «Telefónica i edifici», amb «consciència i voluntat d’aparentar la prestació de serveis que no es van executar», sinó que els va realitzar una altra companyia. Segons la sentència, aquest empresari va actuar de manera similar amb una altra de les seves firmes, Nubul Consulting, que va emetre dues factures genèriques sobre honoraris contra Triacom per 27.000 euros més 4.860 d’IVA i per 33.000 euros, més 5.940 d’IVA, que «no es corresponen amb serveis» prestats aquest 2011.

La jutge destaca l’«absència d’infraestructura» de Nubul, que es reduïa a Madí i a la seva dona i la falta de justificació documental dels serveis teòricament prestats. Sobre IKI Kat destaca que la junta d’accionistes de Gas Natural es va realitzar l’abril del 2011, mesos abans de la constitució de la societat de Madí i, per tant, no va poder executar els treballs, ni facturar-los.