Crisi interna

La dimissió de Francesc de Dalmases enverina la divisió a Junts

Sectors del partit qüestionen que continuï de diputat al Parlament i invoquen l’actuació d’ofici de la comissió de garanties

La dimissió de Francesc de Dalmases enverina la divisió a Junts

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La dimissió de Francesc de Dalmases de la direcció de Junts no ha fet més que enverinar la divisió dins del partit. Lluny de tancar-se la polèmica per la intimidació de la mà dreta de Laura Borràs a una periodista que treballava a l’extint programa ‘FAQS’ de TV-3, el cas ha obert una caixa de pandora perquè altres persones de la formació han revelat internament haver-se vist afectades per pressions i increpacions del dirigent.

Tot i que aquest dimecres Junts s’ha esforçat a donar l’assumpte per conclòs, hi ha un sector del partit que qüestiona que pugui continuar de diputat al Parlament i invoquen que la comissió de garanties del partit actuï d’ofici per forçar la seva sortida completa. En paral·lel, els grups parlamentaris augmenten la pressió perquè s’estudiï sancionar-lo per incomplir el codi de conducta de la institució.

Dalmases no és diputat ras en aquests moments, sinó que, tot i que ha deixat de ser membre de la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, fonts del partit confirmen que per ara continuarà presidint la comissió d’Exteriors a la Cambra catalana, que no ha sigut convocada encara malgrat que tocaria per calendari. El grup parlamentari s’ha reunit aquest dimecres amb l’objectiu de «tancar l’assumpte» i amb vocació que no s’aprofundeixi més en el malestar que el dirigent ha provocat en les companyes que s’han vist afectades per les seves actituds.

La sortida del Govern

Però la ferida continua supurant i està estretament vinculada a la traumàtica decisió que va suposar per a bona part de Junts la decisió de sortir del Govern, promoguda especialment per Borràs i la seva òrbita. Un d’aquests afins, Jaume Alonso-Cuevillas, ho ha posat en evidència quan en declaracions a la SER ha lamentat que Borràs sigui «peça de caça major» i hagi deixat caure que els que han forçat la dimissió de Dalmases són els exconsellers que es van veure obligats a sortir del Govern, a qui ha emplaçat a «digerir» el nou rol del partit a l’oposició. Però fonts de Junts, que no són exmembres de l’Executiu, consideren que la conducta del dirigent és ja insostenible «dins i fora» del partit i que si malgrat allargar-se en el temps no s’ha fet públic fins ara és «per por» de les afectades.

Aquestes van parlar per primera vegada en una espai formal –ho havien fet des del mes de juliol però en àmbits de confiança personal i arran de la polèmica a TV-3– a la reunió que la direcció va convocar d’urgència aquest dimarts per abordar l’informe intern que acreditava la conducta de Dalmases contra la periodista. El que havia acabat d’encendre la metxa va ser que l’advocada Magda Oranich, encarregada de la investigació, revelés que havia sigut pressionada per la mateixa presidenta de Junts per interferir en les conclusions. S’hi va sumar la carta del mateix Dalmases titllant de «tendenciós» el document.

La trobada a la seu de Junts va ser «especialment tensa» i plena de retrets al sector afí a Borràs, que va intentar que la reunió se suspengués perquè Dalmases tenia una indisposició mèdica. Però la dirigent ni va poder parar la reunió ni impedir la dimissió de la persona de la seva màxima confiança. El resultat en aquests moments és que, mentre que la presidenta de la formació continua considerant injusta la sortida del dirigent de la cúpula i impugna la investigació interna, hi ha qui considera que cal anar més enllà i que deixi de ser diputat.

La sanció del Parlament

Notícies relacionades

A més dels dirigents que intenten obtenir el 20% de firmes del Consell Nacional per abordar aquesta petició el mes que ve, des de la direcció hi ha qui defensa que la comissió de garanties ha d’intervenir. Els de la tercera via demanen als uns i als altres que s’aturi la guerra interna que entela l’estrena de Junts en la nova etapa en l’oposició i que entenen que en aquesta segona setmana eclipsa la debilitat d’ERC al Parlament. Més encara quan s’espera que en les pròximes hores es posi data finalment la comissió que ha d’estudiar l’amonestació a Dalmases.

El seu president, el mateix Cuevillas, l’ha mantingut bloquejada durant tres mesos i aquest dimecres ERC, la CUP i els comuns han reclamat formalment que s’agendi ja. El dirigent esgrimeix que hi ha «dubtes» que s’hagi de consultar els lletrats perquè la intimidació de Dalmases a la periodista es va produir fora de la Cambra catalana. Ja ha avançat que ell considera que la seva conducta no és «punible» i que, en tot cas, se saldarà, a tot estirar, amb una amonestació pública o amb una multa d’entre 600 i 12.000 euros.