Investigació judicial
Dos excàrrecs de la Generalitat a Lleida, a un pas d’anar a judici per presumpta corrupció
La jutge considera que dos caps dels serveis de carreteres podrien haver percebut diners i regals per afavorir una empresa en l’adjudicació de treballs de manteniment
Un jutjat de Lleida ha deixat a un pas d’anar a judici l’excap de serveis territorials de carreteres de la Generalitat en aquesta província, Jordi Benet Llobera, i l’exresponsable d’àrea de conservació, Baltasar Carlos Rullan Marqués, per la presumpta adjudicació irregular de contractes a canvi de diners en metàl·lic, regals o dons, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. En la causa judicial s’investiga la presumpta comissió de diversos delictes, entre els quals figuren malversació, suborn, tràfic d’influències, frau, falsedat i blanqueig de capitals.
La titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida, Diana Lorenzo Mañas, també confirma la imputació de Josep Maria Gruas Pauls i Miguel Turmó Gruas, directius de l’empresa MJ Gruas, companyia que suposadament es va beneficiar de les concessions de tasques de manteniment de carreteres, així com d’una tercera persona. La magistrada, tanmateix, arxiva el procés judicial contra quatre encausats més. En la resolució judicial acorda donar trasllat de la causa al fiscal perquè en un termini de temps presenti el seu escrit d’acusació. De la investigació s’ha encarregat la Unitat Central Anticorrupció dels Mossos.
La jutge afirma que Gruas i Turmó «van utilitzar els seus contactes personals i professionals amb llavors càrrecs del departament de carreteres a Lleida per «obtenir un benefici» per a la seva empresa, «tant per aconseguir» l’adjudicació de contactes» de serveis de carteres, com per «obtenir una posició de preferència respecte a la resta de les empreses que es presentaven a les licitacions», i «per afavorir» el cobrament de factures presentades a la Generalitat per treballs no realitzats o fets parcialment. Al seu entendre, aquesta actuació va permetre «un aprofitament econòmic» de l’empresa respecte a l’«erari públic». La fiscalia va vincular al seu dia aquesta societat amb el ‘cas Triacom’ de presumpte finançament il·legal de CDC que s’instrueix a l’Audiència Nacional.
Regals, diners i dons
La resolució judicial precisa que, a canvi d’aquest suposat tracte de favor, Benet va rebre diners en metàl·lic «o bé regals, dons o treballs en el seu benefici particular, com obres en una finca seva a Torrefarrera. L’altre alt càrrec acusat, Rollan, va rebre, sempre segons aquest escrit, «regals o dons». Les adjudicacions sota sospita es remunten al 2014 i inclouen treballs de conservació en dos trams de carretera a la província de Lleida.
Una d’aquestes licitacions, adjudicades el 2010, però suspesa el 2011 a causa de la crisi econòmica i per falta de liquiditat, es va reactivar el 2016, i es tractava d’unes tasques a la via entre Lleida i Corbins. Els representants de l’empresa, segons la interlocutòria, van mantenir converses entre ells per planificar els treballs i «els càrrecs públics amb els quals havien de parlar o que havien de pressionar per fer possible els cobraments». La jutge remarca que el maig del 2016, a petició de Benet, els treballadors de MJ Gruas van efectuar treballs en una finca particular seva, sense que hi consti cap facturació. Hi afegeix que els directius d’aquesta empresa, incideix la resolució, van convenir amb l’alt càrrec pagar-li una quantitat en metàl·lic. També se li va sufragar menjars en restaurants de categoria de la localitat de Lleida, tal com es desprèn d’extractes de les targetes de la societat.
Els investigadors també han trobat suposades irregularitats en una adjudicació del 2014. En un ‘pendrive’ intervingut es va trobar un arxiu de moviments de caixa en el qual consta una entrega de 5.000 euros en concepte «Jordi Bebet. Miquel Firmat», fet que suposaria l’entrega de l’esmentada quantitat a Jordi Benet com a contraprestació a l’adjudicació d’aquest contracte. La interlocutòria recull també certificacions mensuals d’obra que presumptament no es corresponia a treballs realitzats. La magistrada, a més, relata l’existència de «gran quantitat d’ingressos en efectiu» (94.030 euros) en un compte bancari de Benet, «desconeixent l’origen de les esmentades quantitats», alhora que destaca l’important patrimoni d’aquest alt càrrec investigat (cinc vivendes i sis places d’aparcament).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao