Guerra d’Ucraïna

La propaganda russa pesca entre els negacionistes de la pandèmia

Xats antivacunes s’omplen de missatges desestabilitzadors o atemoridors sobre crisi o atac nuclear

La propaganda russa pesca entre els negacionistes de la pandèmia
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La campanya de desinformació que flanqueja les maniobres russes en la guerra d’Ucraïna, i en la qual els serveis d’Intel·ligència han identificat més de 40.000 missatges, té a Espanya el seu públic més receptiu entre els negacionistes. Experts en desinformació de la Policia han detectat un pasturatge intens de propaganda russa entre el mateix ampli sector que, durant la pandèmia, es va oposar als confinaments, després a les mascaretes a la via pública i més tard a les vacunes.

Els missatges atemoridors, desestabilitzadors o catastrofistes d’inspiració russa s’inoculen en canals de Telegram, entre els quals multitudinaris xats nascuts en la pandèmia, com Metges i Ciutadans per la Veritat, Liberum o Supercontagiadores, que es presenten genèricament com «la resistència», i acullen un important cabal de missatges d’ultradreta.

«No podien desaprofitar la massa social que van catalitzar durant la pandèmia», explica una font policial. Des del febrer ha anat variant el contingut de les seves converses cap a la temàtica prorussa.

«Ucraïna és ja una colònia dels Estats Units», afirmava aquest dimecres a la missatgeria Vk el canal televisiu RT. Els Estats Units, més que la UE, és objecte de constant al·lusió a les campanyes de desinformació. Una de les frases més repetides en la narrativa russa sosté: «L’únic país que ha utilitzat l’arma nuclear contra persones és els Estats Units». Ara bé, l’eslògan sol aparèixer acompanyat o simultàniament amb d’altres de no tan incontrovertibles: «Rússia mai ha començat una guerra» o «Rússia mai ha atacat un país».

En general, la desinformació «mira de presentar qualsevol decisió del Govern en suport a Ucraïna o a l’OTAN com a aliena a la voluntat popular i moguda per interessos financers o poders ocults –explica un oficial d’Intel·ligència de les Forces Armades– i crear una base de sospita general contra les institucions, per exemple contraposant la inflació que patim amb la despesa en ajuda militar a Ucraïna».

Els arguments que abunden en aquesta «pluja fina» construeixen un relat general segons el qual el sistema democràtic no és real, sinó una tapadora de poders secrets que limita la llibertat i desprotegeixen la gent. «Els europeus no volen morir-se de gana i fred per culpa del titella Zelenski i les imposicions totalitàries de la UE globalista», es llegia aquest dimecres en un d’aquests canals, sota un vídeo de manifestacions de vaguistes a França.

Por nuclear

Por nuclearEls missatges busquen «reforçar el biaix de confirmació» dels seus lectors, explica la font esmentada. O sigui, accentuar la desconfiança entre qui ja té desconfiança, o espantar més qui ja està espantat.

I en el marc del conflicte d’Ucraïna, el temor principal és el d’un futur de guerra nuclear. L’atenció pública sobre aquest assumpte és ja camp de cultiu de la tergiversació. El Departament de Seguretat Nacional, òrgan assessor de Moncloa, estudia com un episodi de desinformació la recent emissió de notícies confuses, i el seu rastre de gradual deformació a les xarxes socials, sobre una suposada provisió de megàfons pel Govern per alertar d’un atac atòmic, per exemple. En realitat no té a veure amb la guerra, com va explicar aquest diari: es tracta de renovar els altaveus d’alarma de les centrals nuclears, com preveu el seu pla tècnic habitual.

Notícies relacionades

La desinformació russa no només es dirigeix a convèncer o desestabilitzar la societat espanyola. També hi ha una «línia de desinformació domèstica», confirmen aquestes fonts, o sigui, de Rússia per a russos, «per cohesionar els seguidors de Putin i debilitar els opositors».

En aquesta línia hi ha la creació d’un ambient d’amenaça entre els russos residents a Espanya. Plataformes a Alacant i Madrid «han anunciat a la colònia russa, per exemple, la creació d’un servei d’advocats per denunciar atacs russòfobs contra nens eslaus. No n’hi ha, però, al crear aquest servei, sembla que sí que s’estiguessin produint», explica una de les fonts consultades.