A Sevilla
González carrega contra Feijóo: «No té dret a incomplir la llei»
L’expresident del Govern reivindica la memòria socialista el 40 aniversari de la primera victòria socialista a Espanya
Felipe González ha reivindicat la memòria socialista per construir el futur d’Espanya en l’acte central del 40è aniversari de la victòria del Partit Socialista, que el partit ha celebrat avui a Sevilla. Un míting en el qual Felipe González ha compartit protagonisme amb el president del Govern i actual líder de la formació, Pedro Sánchez i al qual han assistit uns 4.000 persones, alguns dempeus per la falta d’aforament.
Sota el lema 40 anys de democràcia. 40 anys de progrés. 1982-2022, el PSOE volia que l’acte fos un tret de sortida al cicle electoral en potència i de revulsiu per a la militància, i que segellés la difícil relació del PSOE amb la seva pròpia història. Això últim s’ha aconseguit només a mitges després de la polèmica suscitada entorn d’Alfonso Guerra, l’altra part del tàndem de la victòria socialista del 82.
El primer a voler tancar la ferida ha sigut el mateix Felipe González que ha començat el seu discurs precisament esmentant la Guerra perquè ha reconegut que si recorda el 28 d’octubre d’aquell any amb el cor «miro de buscar i no trobo aquell personatge singular que aixecava la meva mà al Palace que era Alfonso Guerra», a què l’auditori ha respost amb un sonor aplaudiment.
González tampoc ha eludit parlar de temes d’actualitat i, tot i que sense esmentar-ho directament, ha instat el Partit Popular a acatar la llei després de la clatellada a l’acord entorn del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). «Si no li agrada la llei té dret a canviar-la, però no a incomplir-la».
Qui no sap d’on ve
En el seu discurs, Felipe González ha repassat alguns dels avenços aconseguits en aquells anys i ha reivindicat el passat com a garantia de futur. «Qui no sap d’on ve tampoc sap on va, i no us ho dic perquè li feu cas a un punyeter vell de 80 anys, sinó perquè tingueu sentit de l’orientació i futur», ha dit.
L’expresident del Govern ha reconegut que va viure la nit de la victòria «acollonit» entre altres coses perquè acabava de saber que s’havia desmuntat un cop d’estat la nit d’abans i que era conscient de l’oportunitat que tenia l’esquerra al tornar a governar a Espanya després de la dictadura.
González considera que l’entrada a Europa va suposar la consolidació de la democràcia espanyola com una democràcia europea i ha posat en valor l’esforç per modernitzar un país amb unes infraestructures pèssimes i encara amb pobles on ni tan sols hi havia llum i aigua corrent a les cases.
Així mateix, l’expresident ha recordat que al 82 es van establir les bases de l’estat de benestar, amb la creació del sistema nacional de salut, gràcies a l’afany d’Ernest Lluch, assassinat per ETA, un segle i mig després que en tingués França; del sistema d’educació concertat que, ha dit, s’ha anat degradant a poc a poc, o el sistema de pensions i la creació de l’Imserso.
⚖️ Los derechos, las obligaciones y la justicia deben ser para todos por igual.
— PSOE (@PSOE) 29 de octubre de 2022
➡️ Si alguien no le gusta una Ley tiene derecho a cambiarla, pero lo que no tiene derecho es a incumplirla.
🌹 Felipe González#40del82 pic.twitter.com/91eoUsZ8ly
I ha rememorat l’abordatge d’aquell Executiu format només per home de les grans qüestions d’Espanya, com la qüestió social, la qüestió religiosa –«sabíem que els liberals eren menjacapellans però volien que les seves dones es confessessin cada setmana»– i la lluita contra la desigualtat que defineix «el nostre horitzó i la nostra lluita». En aquest sentit, González ha instat el Govern i la ministra María Jesús Montero a continuar avançant en la redistribució dels ingressos a través d’una reforma fiscal i en la predistribució de la riquesa a Espanya. També, ha esmentat els avenços socialistes en la qüestió militar, que li permeten dir avui que «tenim unes Forces Armades de les quals podem sentir-nos orgullosos».
Tot i que no ha parlat d’errors, González ha reconegut que la qüestió territorial i el desenvolupament de l’estat autonòmic van ser positius per descentralitzar políticament Espanya, però no per centrifugar el poder i enfrontar-nos els uns amb els altres.
Recuperar la convivència
González ha dit que la seva preocupació quan va arribar al Govern es va centrar en com recuperar la convivència entre espanyols, «en pau i llibertat», i que avui la prioritat número 1 continua sent la convivència que cal preservar com un tresor perquè no «ens porti a fer el mateix que el segle XIX i XX».
El 28 d’octubre de 1982 el PSOE va arrasar amb una majoria absoluta de 202 diputats, un rècord que encara ostenta igual com el de mantenir-se al Govern durant 4 legislatures. Fa 40 anys, més de 10 milions d’espanyols van apostar pel canvi que representava aquell líder d’una esquerra moderna i europeista, en una Espanya on la democràcia encara tremolava i havia de defensar-se dels colpistes i del terrorisme d’ETA.
Els que hi han anat i els que no
Notícies relacionadesEl PSOE arribava a aquest acte enredat en la polèmica de les invitacions no cursades a temps per Ferraz a l’altre gran protagonista de la gesta històrica de 1982, Alfonso Guerra. L’ex número 2 del PSOE i tàndem de González en la transició no va assistir al míting, tal com va anunciar fa uns dies quan va despatxar amb ironia la relliscada de no haver sigut convocat a la festa de la victòria pel seu propi partit. «¿Que jo no hi era fa 40 anys?, formidable, n’hi devia haver d’altres», va sentenciar en una entrevista al Canal Sud Ràdio. Tampoc han assistit a l’acte els dirigents socialistes d’Aragó, Javier Lambán; Navarra, María Chivite; Astúries, Adrián Barbón; i La Rioja, Concha Andreu; ni els expresidents de la Junta d’Andalusia José Antonio Griñán i Manuel Chaves, condemnats pel Tribunal Suprem pel cas dels ero.
Per contra, acompanyant González i Sánchez, han sigut presents en l’acte el secretari del PSOE andalús, Juan Espada, i l’expresidenta de la Junta i senadora, Susana Díaz; Guillermo Fernández Vara, president d’Extremadura o la presidenta de les Balears, Francina Arengol, a més de ministres com María Jesús Montero, Luis Planas, Pilar Alegría i Isabel Rodríguez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia