Nou escenari
El bloqueig del CGPJ facilita que el Govern elegeixi els seus magistrats del TC sense esperar els vocals
La persistència del nucli dur conservador i l’incompliment del termini legal elimina la titlla d’inconstitucionalitat que alguns veien en la renovació parcial del tribunal
La ruptura de les negociacions impedirà la substitució d’Alfredo Montoya per un magistrat de tarannà conservador, com pretenia el PP
El bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial facilitarà que el Govern pugui elegir els dos magistrats del Tribunal Constitucional que li corresponen sense rebre la titlla d’inconstitucionalitat que alguns hi veien, sense esperar que l’òrgan de govern dels jutges nomeni els altres dos.
Fonts del tribunal de garanties assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que aquest dubte d’inconstitucionalitat va quedar dissipat en el moment en què es va canviar la llei perquè el Consell pogués fer aquests nomenaments i s’hagi esperat que complís el mandat legal que fes els que li corresponen abans del 13 de setembre.
Afegeixen que l’espera fins a la nova composició del Consell tenia sentit perquè es creia que les negociacions per renovar-lo donarien fruit aviat, però una vegada trencades deixa de tenir-lo. I més encara si, quan el CGPJ reprengui la seva activitat normal, el sector dur conservador persisteix en la seva negativa a trobar candidats per incorporar-se al Constitucional, quan els vocals progressistes ja van proposar en la primera reunió que van mantenir a principis de setembre nou magistrats del Suprem disposats a assumir la responsabilitat d’exercir la seva tasca en el Constitucional.
Les esmentades fonts no són gens optimistes respecte que els vocals conservadors que bloquegen des de setembre el nomenament dels dos magistrats del Constitucional canviïn la seva actitud i decideixin asseure’s a negociar amb serietat amb l’objectiu d’arribar a un acord, a qui triaran, amb la resta de vocals del ple. Per això, quan es constati, donant un termini prudencial, que la perspectiva és que el Consell seguirà retardant el més possible la designació, l’Executiu podrà fer els seus.
Primera vegada
Si finalment el Govern elegeix els seus dos magistrats sense el CGPJ, serà la primera vegada que la renovació del Constitucional no obeeix els terços previstos en la Constitució. I la diferència serà tan clara com que només s’incorporaran dos magistrats davant els quatre que formen cada tanda.
Amb ells ja s’aconseguirà canviar l’opinió majoritària de l’alt tribunal, que passarà de conservador a progressista. Amb independència que tradicionalment el Consell n’elegeixi un de cada sensibilitat.
A més, això es veurà accentuat perquè no se substituirà Alfredo Montoya, magistrat que va renunciar l’estiu passat al no poder reincorporar-se el Constitucional a l’haver patit un ictus l’any abans.
Notícies relacionadesEl PP volia que fos substituït pel Senat a proposta seva, com al seu dia ho havia sigut Montoya. Això s’incloïa en les negociacions que mantenia amb el Govern de Pedro Sánchez a fi que la majoria progressista no fos tan accentuada.
Però una vegada trencades les converses, aquesta part de l’acord també s’ha trencat i, amb ella, la possibilitat que qui s’incorporés al Constitucional a proposta del PP fos el president del Consell Consultiu de Galícia, José Luis Costa Pillado, persona considerada de confiança del líder dels populars.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Consell General del Poder Judicial ( CGPJ ) PP - Partit Popular Govern Tribunal Constitucional
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"
- CONTEXT Resistir a la indiferència