Crisi a Junts
El declivi de Francesc de Dalmases, en quatre actes
La dimissió parcial de la mà dreta de Laura Borràs per haver intimidat una periodista s’entrellaça amb la guerra interna del partit
L’estrena de Junts en el rol d’oposició després de la seva sortida del Govern ha estat entelada per, almenys, dos episodis: la contractació polèmica de Desokupa, finalment rescindida, per part de l’alcalde de Premià de Dalt, i la dimissió de Francesc de Dalmases, mà dreta de Laura Borràs, com a vicepresident de Junts, per haver intimidat una periodista de TV-3. Aquest últim episodi cal emmarcar-lo en la guerra sense treva entre els partidaris i els detractors de la presidenta del partit, especialment agreujada des de la dràstica decisió de sortir del Govern.
I és que el polèmic capítol protagonitzat al juliol pel principal escuder de Borràs, acreditat per informes interns i externs, a més de les informacions periodístiques, no ha fet més que donar un reconeixement al sector de Junts que considera que el timó de les sigles no pot estar en mans de dirigents abonats a l’estridència i a la temeritat política i als quals atribueixen una conducta «insostenible» dins i fora de la formació. El secretari general, Jordi Turull, manté per ara un paper discret sabent l’erosió de Dalmases debilita Borràs. Un declivi de l’encara diputat al Parlament que s’explica en quatre actes que entrellacen una actitud individual amb una crisi global a Junts.
El detonant: la intimidació a una periodista
Més enllà d’aparèixer sempre públicament al costat de Borràs, la figura de Dalmases passa a ser polèmica des del moment que, el 18 de juliol, dos mitjans de comunicació, ‘Nació Digital’ i ‘El Diario’, revelen que el vicepresident de Junts i diputat al Parlament va intimidar una periodista de l’extint ‘Faqs’ de TV-3. Va succeir després de l’entrevista que va fer el programa el 9 de juliol a Borràs en una setmana en què estava a les portes de l’obertura del judici oral per la presumpta manipulació de contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, que li va acabar costant la suspensió com a presidenta de la Cambra catalana.
Descontent amb l’entrevista, Dalmases va agafar del braç la subdirectora del programa i la va esbroncar en un camerino amb insults i cops al mobiliari i a les parets. Tot en presència de la mateixa Borràs i dels seus dos principals assessors. En un inici, el diputat va intentar negar els fets. Després, va buscar rebaixar-los a una «discussió encesa» i, fins i tot, hi va haver pressions perquè l’afectada donés per tancat l’assumpte. Va ser censurat per la CCMA i per les principals associacions de periodistes i pràcticament ningú a Junts, a excepció de Borràs i dirigents de la seva òrbita, com Aurora Madaula o Jaume Alonso-Cuevillas, li van donar suport. El partit va obrir una investigació interna i, al Parlament, ERC, el PSC, la CUP i els comuns van demanar que s’estudiés una sanció per incompliment del codi de conducta que han de complir els parlamentaris.
La rehabilitació: a partir de la sortida del Govern
L’episodi va forçar Dalmases a apartar-se de la primera línia del focus mediàtic i es van reduir dràsticament les imatges al costat de Borràs; a més, la va deixar d’acompanyar a altres entrevistes. La suspensió de la presidenta del Parlament va acabar eclipsant la polèmica de la seva mà dreta. Ja llavors hi va haver qui a Junts va demanar que Borràs fes un pas al costat, un malestar que va créixer davant el to que va prendre la manifestació de 200 persones afins a les portes de la Cambra catalana i el seu flirteig amb el grup de persones que van trencar el minut de silenci en la commemoració dels atemptats del 17-A.
Va ser després de l’aturada estival i l’estira-i-arronsa per decidir en una consulta si es trencava o no amb ERC quan Dalmases va recuperar terreny. Borràs i tota la seva òrbita venien de veure com els afins de Turull guanyaven les eleccions internes territorials i van fer campanya activa per sortir del Govern, opció contrària a la que defensaven els consellers del partit. La seva aposta va prosperar, a la interna es va invertir la situació i Dalmases va semblar veure’s rehabilitat després d’haver comparegut al Parlament per explicar la seva versió de l’incident amb la periodista.
L’informe: la dimissió forçada
Però, lluny de donar el polèmic episodi per conclòs, Junts va prosseguir amb l’expedient intern obert. El cap de setmana passat, el Consell Nacional es va reunir per primera vegada per fer catarsi i conjurar-se per tancar files amb el nou rol en l’oposició. Però la ferida per la sortida del Govern continuava oberta en el partit i així es va fer evident en la intervenció d’alguns alcaldes. L’endemà, ‘Nació Digital’ va publicar el resultat de la investigació sobre Dalmases capitanejada per l’advocada Magda Oranich, que presideix el comitè de garanties de Junts, i que conclou que la periodista del ‘Faqs’ es va sentir intimidada.
Però més enllà del document, Oranich va revelar que Borràs va intentar pressionar-la per canviar el sentit de l’informe i que també altres dirigents del partit li havien confessat que havien patit pressions i increpacions de Dalmases. A més, ell va respondre amb una carta en què va qualificar de «tendenciós» l’expedient liderat per Oranich. La seva resposta va acabar sent la gota que va fer vessar el got i l’executiva va forçar la seva dimissió com a vicepresident en una reunió tensa de la cúpula en la qual fonts presents relaten que es «va cantar les quaranta» a Borràs, que va intentar per tots els mitjans salvar la seva mà dreta.
El futur: la seva condició de diputat
Dalmases ha sortit de la direcció de Junts, però continua sent diputat. AParlament ja no serà membre de la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, però sí que continua presidint la d’Exteriors. És per això que tant des del partit com des de la institució s’ha redoblat la pressió sobre ell. En l’executiva en la qual va acabar dimitint, dues diputades van manifestar per primera vegada en un espai formal que havien patit situacions similars a la que va patir la periodista intimidada. Després de la reunió, un sector del partit s’ha activat per obtenir el 20% de firmes del Consell Nacional perquè es valori si ha de ser expulsat del grup parlamentari –l’escó és personal i intransferible– i afirma que la comissió de garanties pot actuar d’ofici després de l’informe d’Oranich.
D’altra banda, l’informe intern i la pressió de grups com ERC, la CUP i els comuns han forçat Jaume Alonso-Cuevillas –pròxim a Borràs– a convocar finalment la comissió de l’estatut del diputat, la qual ha d’estudiar una possible sanció a Dalmases. Després de tres mesos bloquejat, l’òrgan es reunirà aquest dijous.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia