El pacte trencat sobre el CGPJ
ERC no veu en risc els acords de la taula de diàleg després de la ruptura entre PSOE i PP
Els republicans consideren que, malgrat la «incertesa» que genera el pols judicial, «no hi ha d’haver cap canvi»
PSOE i ERC van començar la setmana passada amb una sincronia poc habitual en els seus missatges. En concret, les dues forces es van desviure per allunyar tota ombra sobre una possible interrelació entre la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i els acords de la taula de diàleg i negociació del juliol passat. És a dir, socialistes i republicans van negar que la clau perquè Esquerra no presentés una esmena a la totalitat als PGE fos la promesa que abans del 31 de desembre el Congrés aprovés (si tot segueix el seu degut curs) un canvi en la tipificació d’aquest delicte. Evident és que els uns i els altres temien que si aquesta suposada interrelació es donava per feta el PP es podia aixecar de la taula en la negociació de la renovació del Consell General del Poder Judicial.
Confirmada la ruptura, dijous a la nit, el paisatge després de la nova batalla, en relació amb el delicte de sedició, presenta clarobscurs, en funció de quina òptica es triï. D’una banda, la pistola del PP, és a dir, aixecar-se de la taula, només tenia una bala. I ja s’ha disparat. Pedro Sánchez, doncs, ha sigut alliberat del cap que el mantenia connectat als populars i, per tant, té les mans lliures.
Per contra, la ruptura de la cristalleria per part del PP en una qüestió tan delicada com aquesta, sobre la qual, fins i tot, ha posat els seus ulls la Comissió Europea, augura una forta campanya contra el PSOE amb l’argument que més i millor li ha funcionat al PP a tot Espanya (Catalunya inclosa): Pedro Sánchez cedeix davant l’independentisme.
Material de campanya electoral
Fonts republicanes reconeixen que el pols entre el PP i el PSOE «genera incertesa» sobre com s’ho farà el president del Govern en les pròximes setmanes. Si manté la seva velocitat creuer per portar al Congrés la reforma legislativa, tal com va insinuar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, obrint la caixa dels trons al grup del PP; abans de final d’any o si posarà fre de mà i, qui sap, si la marxa enrere.
ERC lamenta la plantada dels populars, per diversos motius. Perquè impedeix, de moment, la reforma de l’òrgan de govern del poder judicial, cosa que suposa «un dèficit democràtic, com la mateixa Comissió Europea assenyala», assevera una font republicana, però, sobretot, «afegeix soroll a una qüestió delicada que requereix discreció i moderació». «El pitjor que pot passar és que les reformes legislatives pendents es converteixin en material de campanya electoral».
¿Significa això que a la seu del carrer de Calàbria hi ha inquietud sobre el rumb que pugui prendre Sánchez? «No preveiem cap canvi. No té per què haver-n’hi», apunta la mateixa veu que recorda que la reforma del delicte de sedició deriva de l’acord de finals de juliol, en la tercera reunió de la taula de diàleg.
La textualitat d’aquell pacte, sempre prou ambigua perquè cada part posi l’èmfasi en allò que prefereixi, assenyala que «quan s’assoleixin acords que requereixen d’alguna modificació legislativa concreta per a la seva materialització» aquestes s’impulsaran al Congrés perquè siguin aprovades.
En la roda de premsa posterior a aquest conclave del juliol, la Consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va concretar que el termini vencia a fi d’any, just en la vigília en què s’iniciï l’any electoral. Tant el PSOE com ERC ja van detectar fa mesos que qualsevol acord relacionat amb Catalunya no podia tenir lloc als voltants de les eleccions municipals i autonòmiques precisament per evitar el que sembla irremeiable que passi, que el PP introdueixi en la precampanya la qüestió.
Sobre la suposada interrelació entre la reforma legislativa i els PGE, a ERC apunten que tot és més complicat que el que es dibuixa. «No és que el PSOE ens presenti els PGE i nosaltres els responguem amb el delicte de sedició. Els PGE tenen la seva dinàmica pròpia, per exemple, els incompliments pressupostaris endèmics o la llei de la vivenda», diu la veu republicana.
Tot això en un context general en què «la taula de negociació és l’instrument estratègic per a ERC. Des de l’inici de la legislatura. Per aquesta es va investir a Sánchez. Els PGE són molt importants, però la resolució del conflicte és clau per al futur de Catalunya. La reforma del delicte de sedició s’enquadra en aquesta taula. I és evident que si s’incompleix l’acordat a l’instrument que és estratègic per a ERC, aquesta no recolzi la resta d’iniciatives del Govern», sentència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034