Una setmana de la ruptura

El Govern i el PP esquiven el CGPJ i el senyor X que «va negociar» amb Puigdemont es fa protagonista del Congrés

Sánchez obvia les acusacions del PP sobre un possible acord perquè l’expresident torni a Espanya

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

Del Consell General del Poder Judicial s’ha passat de parlar al «metro i l’autobús» diàriament –com deia la ministra de Justícia, Pilar Llop– al fet que aquest dimecres ningú ho hagi esmentat en el ple del Congrés, tot i que sí en els grupets dels dirigents amb els periodistes. Les quatre sigles del CGPJ no s’han pronunciat una sola vegada en la sessió de control al Govern, malgrat que prometien ser el tema estrella després que el PP trenqués les negociacions per renovar aquesta institució dijous passat. Al seu lloc, ha ressonat diverses vegades el nom de Carles Puigdemont i els diputats conservadors han preguntat a mitja dotzena de ministres qui és el «senyor X» que suposadament ha viatjat a Brussel·les per negociar amb l’expresident la reforma del delicte de sedició. L’estratègia del Govern ha sigut obviar les preguntes i les acusacions.

Després de més de dues hores de debat a la Cambra baixa, ningú diria que la renovació del CGPJ continua sent el centre de totes les converses polítiques. En les entrevistes en els mitjans de comunicació i en els grupets, sense càmeres, se n’ha parlat. A l’hemicicle, en canvi, l’Executiu i també el PP ho han esquivat.

Revelador ha sigut el primer cara a cara del matí, entre la portaveu del PP, Cuca Gamarra, i el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez. Cap dels dos ha tocat l’assumpte. La dirigent conservadora no li ha recordat que van donar per trencades les negociacions davant la intenció del Govern de reformar la sedició i el líder del PSOE no li ha retret el fet de dinamitar unes converses que, tot apuntava, doanrien els seus fruits després de gairebé quatre del CGPJ caducat. Tan sols li ha reclamat que «compleixi la Constitució», però sense menció explícita a l’assumpte en qüestió.

Una carta i visites secretes

«Per cert, ¿qui és aquest nou senyor X del PSOE que va anar a veure Puigdemont? «Qui ha anat a negociar el Codi Penal a la mida dels líders colpistes? ¿Qui ha ofert que les lleis a Espanya es redactin a la seu d’ERC? Qualsevol que fos, ho va fer seguint les seves ordres», li ha etzibat Gamarra a Sánchez, esgrimint una carta que l’expresident va publicar a les xarxes socials aquesta setmana. Tanmateix, hi ha hagut un canvi de discurs a les files del PP. Dilluns passat, el secretari general del partit, Elías Bendodo, es va armar amb les paraules de Puigdemont per defensar la ruptura de la negociació del CGPJ. Aquesta vegada, Gamarra no ha fet aquesta vinculació.

En concret, Puigdemont va publicar un missatge a les seves xarxes socials amb motiu del cinquè aniversari de la seva sortida d’Espanya. L’expresident assegura que «gent del PSOE» l’ha visitat en diverses ocasions a Bèlgica per generar-li «expectatives d’un bon tracte, via reforma del Codi Penal, i un indult. Sempre que, està clar, acceptés comparèixer davant del Tribunal Suprem». «Segur que Pedro Sánchez sap de què parlo», remarca a la carta.

Notícies relacionades

I el PP, volent allunyar el focus de la decisió (qüestionada dins i fora del partit) de trencar les negociacions del CGPJ, s’ha centrat a trobar aquest presumpte «senyor X» (recuperant el nom que se li va donar al fundador dels GAL durant el govern de Felipe González) que ha acudit a visitar l’expresident. »¿Va ser vostè l’encarregada de negociar a Waterloo amb un pròfug de la Justícia? Si no va ser vostè, ¿sap qui va ser del seu Govern?», li ha interrogat el diputat del PP Carlos Rojas a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. I de la mateixa manera s’han anat succeint les preguntes, ficades amb calçador en qüestions que no tenien res a veure, a la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska i la ministra d’educació, Pilar Alegría. Cap ha entrat en la provocació. Tampoc els han recriminat la situació del CGPJ.

Pressió interna

Aquest silenci l’ha trencat el portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, que ha denunciat l’«enèsima ruptura amb excuses per part del PP». Els morats, que de manera pública s’estaven queixant de la negociació que s’estava forjant entre el PSOE i el PP per renovar el CGPJ, han aprofitat per pressionar els seus socis en el Govern de coalició assegurant que només hi ha dues opcions: «permetre que es consumi el cop tou a la democràcia del PP» o «canviar les majories» per elegir els membres de l’òrgan de govern dels jutges. Les dues formacions van presentar una proposició de llei conjunta amb aquesta finalitat que van acabar retirant.