El 1983

Barrionuevo aixeca una onada d’indignació després d’admetre que va segrestar un membre d’ETA

  • El PNB i el PSE acusen l’exministre de l’Interior d’«humiliar» les víctimes dels GAL

  • Bildu reclama que comparegui al Congrés per explicar la seva vinculació amb els fets

José Barrionuevo, exministre de l’Interior.

José Barrionuevo, exministre de l’Interior.

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’exministre de l’Interior José Barrionuevo ha aixecat una onada de crítiques després de reconèixer que el 1983 va ordenar a un grup format per un inspector de policia i tres geos que segrestessin l’etarra Larretxea Goñi, que es trobava a França. «Vaig manar que detinguessin i portessin [a Espanya] el que sabíem que era el cap de l’operació», afirma l’exdirigent socialista, amb referència al segrest per part d’ETA del capità de Farmàcia Alberto Martín Barrios, que va ser assassinat setmanes després de ser capturat. La confessió de Barrionuevo ha provocat la indignació del Govern basc, conformat pel PNB i el PSE, així com de diferents sectors de l’esquerra.

En una entrevista concedida a ‘El País’, l’exministre de l’Interior explica que va donar l’ordre de detenir Larretxea Goñi per obtenir informació sobre el parador de Martín Barrios. Durant l’operació, realitzada en terra francès, la Gendarmeria va detenir els quatre agents enviats pel Ministeri de l’Interior just quan introduïen Goñi al maleter d’un cotxe. Barrionuevo reconeix que es tractava de «guerra bruta» i que era il·legal.

No només això. L’exministre també admet que va ser qui va donar l’ordre d’alliberar Segundo Marey, un venedor de mobiliari d’oficines que un grup de mercenaris contractats pel Ministeri de l’Interior va confondre amb el dirigent d’ETA Mikel Lujua. «Marey va estar detingut nou dies per un grup de la policia espanyola que és veritat que es va equivocar, i quan me n’assabento dic que cal deixar-lo anar», afirma en l’entrevista. Sobre si va prendre represàlies per aquest error diu: «No puc actuar contra els que estan disparant des de la meva trinxera tot i que facin algun tret equivocat». Barrionuevo va ser condemnat a 10 anys de presó pel Tribunal Suprem just per aquest segrest.

Justificar els fets

Les crítiques no s’han fet esperar. El portaveu del Govern basc, Bingen Zupiria, ha acusat Barrionuevo d’«humiliar» les víctimes dels Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL). En nom de l’Executiu basc, compost pel PNB i el PSE, ha reclamat «reparació, justícia, veritat i solidaritat amb totes les víctimes». «La violència és inacceptable i la violència d’Estat és, a més, il·legal i il·legítima», ha sentenciat Zupiria en una entrevista a Ràdio Euskadi.

Zupiria ha assegurat que aquest posicionament el comparteixen els dos socis del Govern basc, perquè la coalició entre tots dos se sustenta en «un acord clar sobre la necessitat de recuperar la veritat i la solidaritat amb les víctima d’ETA, del GAL i de la violència d’Estat, sense equiparar-les». «Tots, i quan dic tots em refereixo a tots, hauríem de dir alguna cosa sobre aquestes declaracions tan greus», ha asseverat.

Igual de dur s’ha mostrat el secretari general del PSE, Eneko Andueza, a través d’un comunicat publicat a Twitter: «Són unes declaracions inacceptables, que pretenen justificar fets molt greus, repugnants, que van contra la democràcia i contra l’Estat de dret. Són paraules reprotxables, perquè fan mal a les víctimes, són injustes amb elles perquè no les tenen en compte, les menyspreen».

Donar explicacions

Notícies relacionades

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegui, ha criticat que Barrionuevo «reivindiqui» el terrorisme d’Estat «amb total impunitat». En aquest sentit, la formació que lidera ha sol·licitat que l’exministre de l’Interior acudeixi al Congrés a comparèixer i donar les explicacions necessària sobre les seves declaracions. «A més d’assumir la seva participació directa, justifica i recolza accions de terrorisme d’Estat portades a terme pels GAL sota el seu mandat com a ministre de l’Interior», denuncia la formació ‘abertzale’ a través d’un comunicat de premsa.

També creuen que n’ha de donar compte l’actual ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per explicar quina és la posició del Govern de coalició davant les paraules de Barrionuevo.

Temes:

Congrés