Després de la qüestió d’inconstitucionalitat del TSJC
El Govern i el Parlament defensaran la llei del català a l’escola davant el Tribunal Constitucional
Els serveis jurídics de la Cambra van esgrimir que no pretenen «modificar substancialment» el règim lingüístic, sinó «adaptar-lo als canvis socials»
El Govern i el Parlament es personaran davant el Tribunal Constitucional (TC) per defensar la nova normativa sobre la llengua catalana a l’escola arran de la qüestió d’inconstitucionalitat presentada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que posa en entredit l’adequació d’aquestes normes a la Constitució i a l’Estatut i que és fruit de les sentències que obliguen alguns centres educatius a impartir un 25% de les assignatures en castellà.
El Consell Executiu ha decidit aquest dimarts personar la Generalitat i formular al·legacions en la causa oberta per la llei sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari i també pel decret dels criteris d’elaboració, aprovació, validació i revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius. També la Mesa del Parlament ha decidit personar la Cambra i presentar al·legacions a aquest procediment, segons han explicat aquest mateix dimarts fonts parlamentàries.
La setmana passada el Parlament ja va presentar al·legacions per defensar la llei i el decret, però ho va fer contra el recurs d’inconstitucionalitat que el PP i Cs havien presentat al TC. Els serveis jurídics de la Cambra van esgrimir que les dues normes no pretenen «modificar substancialment» el règim lingüístic, sinó «adaptar-lo als canvis socials», i afegien que es reconeix el castellà com a llengua d’aprenentatge i que també té la condició de «llengua docent». En aquesta línia, consideren que, segons les normes, el castellà també és «vehicle de comunicació» en l’educació.
Notícies relacionadesLes noves normes –aprovades pel PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem, que sumen 106 dels 135 diputats del Parlament– pretenen garantir la immersió lingüística en català als centres educatius de Catalunya i eliminar la imposició de percentatges, ja sigui per ordre judicial o perquè figurin als projectes lingüístics d’escoles i instituts. El castellà el categoritzen com a «llengua d’aprenentatge».
Augment salarial
La reunió de la Mesa d’aquest dimarts també ha servit per aprovar l’augment salarial de l’1,5% als treballadors i funcionaris de la cambra, en la línia del que el Govern espanyol va decidir la setmana passada seguint el pacte amb els sindicats sobre els empleats públics. Fonts parlamentàries han remarcat que l’increment retributiu és exclusiu per a funcionaris i treballadors públics i «en cap cas» suposarà un augment de sou dels diputats.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034