Reforma legislativa

El Suprem tem que la rebaixa de la sedició debiliti la sentència del procés a Estrasburg

  • La reducció de les penes al considerar-les el Govern desproporcionades en el nou delicte de desordres públics agreujat influirà en la sentència del TEDH

El Suprem tem que la rebaixa de la sedició debiliti la sentència del procés a Estrasburg

Tribunal Supremo / Efe

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Que la batalla final del procés es jugaria a Europa és una cosa que les defenses venien dient des que la mateixa tardor del 2017 van començar els procediments judicials a partir de les dues querelles per rebel·lió que va presentar la Fiscalia. El que llavors no podien saber els advocats defensors és el reconeixement que suposarà per a les seves pretensions en el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) la substitució del delicte de sedició per un de desordres ageujats anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez, en una entrevista a La Sexta.

Fonts del Tribunal Suprem assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que la reforma del delicte pel qual va acabar condemnant en la sentència del procés, amb l’argument que les penes que contempla el nostre Codi Penal són desproporcionades a la conducta comesa, devalua les condemnes que es van posar al seu dia, perquè el principi de proporcionalitat és pràcticament tan important com el de legalitat.

Per això, si la reforma anunciada per Sánchez declara que les penes imposades al seu dia van ser exagerades de cara a la gravetat del comportament delictiu que es va produir, el més probable és que el tribunal amb seu a Estrasburg acabi declarant-ho també, cosa que suposarà l’estimació, almenys en part, dels recursos presentats pel president d’ERC, Oriol Junqueras, i la resta de condemnats, i establiran el precedent del que s’espera als fugits, amb l’expresident català Carles Puigdemont al capdavant.

Pràcticament des del començament de la legislatura, el Govern de Pedro Sánchez ha manifestat la necessitat d’homologar les penes previstes per al delicte de sedició amb el de les legislacions de països del nostre entorn, com ha reiterat el propi president aquest dijous. La ministra de Justícia, Pilar Llop, ho va tornar a dir fa unes setmanes a l’assenyalar que en el Codi Penal espanyol està inclòs amb els delictes contra l’ordre públic i les seves penes són molt superiors a les que apareixen en el mateix apartat.

Aplicació automàtica

Qualsevol rebaixa d’una pena en el Codi Penal té una aplicació automàtica en els condemnats per aquest delicte. En el cas dels condemnats del procés, a l’haver sigut indultats pel Govern (cosa que els va permetre sortir de presó), ja només tindrà efectes si afecta la pena d’inhabilitació per exercir càrrecs públics, que encara compleixen.

Notícies relacionades

Als fugits els permetrà saber a quina pena acaben havent d’enfrontar-se, si alguna vegada estan a disposició de la justícia espanyola. Als que eren membres del Govern de Puigdemont la rebaixa els beneficiarà, però no tant com per evitar la presó, si es produís una improbable despenalització, perquè també haurien de respondre de malversació de cabals públics, penada per si sola amb sis anys de presó.

En canvi, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, només està processada per rebel·lió, delicte que la sentència va declarar que no s’havia comès, ja que l’ocorregut va ser sedició. Per això qualsevol rebaixa directa en aquest delicte que pugui sortir de les Corts li serà d’aplicació automàtica en el procediment que l’espera a Espanya, si algun dia decideix tornar des de Suïssa, on va establir la seva residència per eludir l’acció de la justícia.