Després de la petició d’ERC

Els comuns s’afegeixen a la reclamació d’«acotar» el delicte de malversació

En Comú Podem estudia esmenes per «millorar» la proposta de reforma del Codi Penal que deroga la sedició

Els comuns s’afegeixen a la reclamació d’«acotar» el delicte de malversació

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després d’aconseguir que la reforma del Codi Penal plantejada pel Govern de Pedro Sánchez elimini el delicte de sedició, el pròxim objectiu d’ERC és arrencar que durant el procés d’esmenes es modifiqui també el de malversació. Ho ha posat sobre la taula el president d’ERC, Oriol Junqueras, en l’entrevista amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, i ho ha fet també el president Pere Aragonès aquest dilluns a RAC 1. Els comuns se sumen també a aquesta petició per «acotar» un delicte que té un impacte no només en els líders del procés, sinó en aquells que van impulsar el 9-N el 2014 amb Artur Mas en la presidència de la Generalitat i altres que, sense formar part del Govern, estan encausats per aquest tipus, com els republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

«Cal concretar-lo perquè el PP el va modificar amb una intenció política clara i no ha de servir per reprimir políticament qui no ha malversat», ha explicat el portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena. El dirigent ha afegit que aquest canvi que en aquests moments s’està estudiant per Jaume Asens ha de tenir en compte que els delictes de corrupció han de ser degudament perseguits i penalitzats.

La modificació de la malversació és, doncs, un dels capítols susceptibles de ser esmenats pels comuns, que també admeten que és obligació de tots els grups intentar «millorar el text per evitar-ne interpretacions no previstes». Aquesta és una clara referència al dret de protesta que moviments socials, així com partits com Junts i la CUP, han considerat que es posa en perill amb la incorporació dels desordres públics agreujats amb l’actual redacció del text.

Tot i així, Mena ha apuntat que, per més que s’intenti ser precís en els redactats, el risc d’interpretació per part d’una «justícia polititzada» sempre hi és i que cal tenir en compte que la proposta de partida modifica «a la baixa» les penes per desordres. Malgrat aquests dubtes que han anat proliferant en les últimes hores, el portaveu de Catalunya en Comú ha defensat que la reforma del Codi Penal és una «victòria política» mèrit del seu partit, que ha recordat que va iniciar aquesta reclamació «en solitari».

Notícies relacionades

Els comuns celebren el fet d’haver «convençut» el PSOE i ERC i, mirant de reüll a formacions com Junts i la CUP, han deixat caure que oposar-se a la reforma és «posar-se del costat de Feijóo i d’Abascal». Això, ha recalcat Mena, «no va de traïció o humiliació», sinó que va d’homologar el Codi Penal al de democràcies Europees. «Qui tracta de tornar al conflicte no està pensant en els catalans, sinó en les pròximes eleccions», ha sentenciat.

Una vegada pactada la reforma penal, una vegada més, els comuns han tornat a emplaçar el Govern a arrencar la negociació dels pressupostos. Sense verbalitzar-ho explícitament, entenen que l’acord entre el Govern i ERC per derogar la sedició aplana el camí perquè Aragonès accedeixi a aprovar els comptes de la mà, també, del PSC.