Catalunya
El Govern central espera una esmena d’ERC que rebaixi la malversació només lligada a la sedició
Junqueras ja va apuntar que no «empararia qualsevol mena de corrupció»
La Moncloa està oberta a estudiar-ho, però manté que «no hi ha res avançat»
Amb la digestió pràcticament feta de la reforma del delicte de sedició, el Govern central ha començat a apuntar ara a la modificació de la malversació. Un canvi que ERC exigeix per completar la reclamació de desjudicialització del conflicte i que l’Executiu no descarta. Els republicans ho plantejaran com a esmena a la proposició de llei que Unides Podem i el PSOE han presentat al Congrés per substituir la sedició per un delicte de desordres públics agreujats. Segons asseguren fonts coneixedores, però, la idea és que es limiti a atenuar la malversació només en els casos vinculats a l’antiga sedició. Una formulació que facilita al Govern assumir-ho, ja que se circumscriuria als processats o condemnats pel desafiament independentista de l’1-O.
El mateix president d’ERC, Oriol Junqueras, va semblar que apuntava a aquesta opció en l’entrevista que diumenge va publicar El Periódico de Catalunya, del grup Prensa Ibérica. Junqueras veu factible corregir l’abast de la malversació referent al conflicte català. «Creiem que és possible perquè el que se’ns imputa no és una malversació, sinó haver pensat en una possible destinació de fons públics per organitzar un referèndum», va defensar. «El que s’ha d’evitar és que algú sigui condemnat per ‘pensar’ en una malversació, de cap manera emparar qualsevol mena de corrupció», va explicar.
El matís és molt rellevant perquè una reforma de la malversació sense restriccions, per atenuar la pena dels qui no hagin obtingut un enriquiment personal, obligaria a revisar centenars de sentències, entre elles la dels ero d’Andalusia, Gürtel i el cas Nóos. Limitar la reforma de la malversació només a la sedició permetria a ERC reduir les penes d’inhabilitació que pesen sobre Oriol Junqueras, avançar-ne així la rehabilitació política i que pugui tornar a presentar-se de nou a unes eleccions. I, a més, deslliurar de la presó els alts càrrecs de la Generalitat processats per l’1-O, que van desviar diners per als actes destinats a la celebració de l’1-O, amb causes obertes als jutjats 1 i 13 de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Fonts coneixedores asseguren que aquesta és la intenció d’ERC, acotar la modificació del delicte de malversació, tot i que de moment no ha transcendit la redacció de la seva esmena. Tampoc com reaccionarà el Govern central (en realitat el grup socialista), si l’acceptarà sense més ni més o si en plantejarà una de transaccional. Però que l’Executiu es mostra receptiu no n’hi ha dubtes. El president del Govern, Pedro Sánchez, es va anticipar i, en una entrevista diumenge a La Vanguardia, no es va tancar a aquest canvi. «Els grups són lliures de presentar les esmenes que considerin. Esperem aquesta tramitació», va dir, sobre la proposta d’ERC de tocar també la malversació. Unes declaracions que, segons fonts pròximes al Govern, Sánchez mai hauria fet sense abans abordar aquest tema amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
«No hi ha res avançat»
Tot i que la sensació és que hi ha terreny abonat, la postura oficial de l’Executiu és que actuaran com fan davant de qualsevol esmena. «El que es farà serà estudiar-la en profunditat», va assegurar aquest dilluns el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. En definitiva, que el Govern s’ho pren seriosament. Però, a diferència del que va passar amb la iniciativa de la sedició, sobre la malversació encara no hi ha acord. Fonts governamentals afirmen que «no hi ha res avançat». I des del PSOE s’insisteix també que «no s’ha negociat res amb ERC».
Notícies relacionadesEl que passa és que això és el que també es mantenia sobre la reforma de la sedició i es va anunciar que es registrava una proposició de llei de la nit al dia. A l’espera que els republicans concretin la proposta, la idea d’una modificació de la malversació que no tingui conseqüències generals i que afecti només els processos derivats de l’1-O té sentit com a part del discurs que ha posat en marxa l’Executiu.
Sánchez ven aquest canvi com un pas més per superar l’enfrontament entre catalans i la defensa social de la independència. «És incontestable que avui es compleix la Constitució a Catalunya i que el 52% estan ara a favor de continuar a Espanya», afirma. La desjudicialització del conflicte és un acord a què el Govern central i la Generalitat van arribar en la reunió mantinguda a Madrid el 27 de juliol passat, en el marc de l’anomenada Taula de Diàleg.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034