SENSE CRÍTIQUES AL PODER JUDICIAL

El PSOE es mobilitza per revisar ja la llei del ‘sí és sí’ i evitar rebaixes de condemna

Càrrecs territorials reclamen que s’actuï amb celeritat per evitar reduccions de penes i excarceracions

El PSOE es mobilitza per revisar ja la llei del ‘sí és sí’ i evitar rebaixes de condemna
3
Es llegeix en minuts

El degoteig de resolucions judicials que rebaixen sensiblement les condemnes imposades a violadors o abusadors per l’entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual comença a desbordar el PSOE. Malgrat l’intent inicial de contenir aquest assumpte amb el missatge que s’estudiaran les reduccions de penes de presó i fins i tot ordres d’excarceració, la sensació interna és d’incredulitat. No s’entén que la ‘llei del només sí és sí’, concebuda per protegir les dones, hagi acabat provocant aquesta situació, sobre la qual el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja va advertir.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va apostar, en una compareixença de premsa a Bali (Indonèsia) després de la cimera del G-20, per «deixar treballar als tribunals» perquè, va dir, són els que «unifiquen doctrina i creen jurisprudència». I, a partir d’allà, «haurem de veure quins passos fer».

Aquesta és la postura oficial, intentar calmar la polèmica, comprovar què està passant i recordar que l’objectiu de la llei era considerar agressió sexual tot acte que atempti contra la llibertat sexual realitzat sense el consentiment de l’altra persona. Hi han insistit aquest dimecres la ministra d’Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, i la portaveu del PSOE i ministra d’Educació, Pilar Alegría.

Montero va assenyalar que «l’objectiu era protegir els menors i les dones, que és el que ha de fer la llei en qualsevol cas». En la mateixa línia, Alegría va advocar per «estudiar-ho i valorar-ho de manera assossegada» des d’un punt de vista jurídic per saber «les possibles modificacions que cal fer». «Si calgués revisar una llei per aconseguir clarament el seu objectiu, s’haurà de fer», va apuntar.

Les seves manifestacions queden molt lluny de la línia de defensa que ha construït el Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero, que responsabilitza els jutges per una errònia aplicació de la norma. La ‘llei del només sí és sí’ va introduir canvis tècnics en les penes i, amb cada reforma del Codi Penal en aquest sentit, s’aplica el que resulta «més favorable al reu».

Page: «Com més aviat millor»

Però, tot i que la posició del Govern és que no poden precipitar-se –el Ministeri de Justícia està veient què ha passat cas per cas–, algunes veus en el PSOE han començat a reclamar més celeritat. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, va demandar revisar la norma «al més aviat possible» i va recomanar a Podem «reconèixer els errors», ja que tothom es pot equivocar. «Els errors no sempre són dels altres», va remarcar.

«Si hi ha problemes de matís, d’una coma, d’un accent, convé posar-lo al més aviat possible, amb humilitat, amb normalitat, ningú discuteix el fons», perquè, tot i que la iniciativa tenia bona intenció i persegueix «protegir les dones i combatre la violència sexual», s’ha de definir i «rematar bé».

Correcció immediata

Aquesta és una reflexió que es fa també des d’altres territoris. A Astúries, la delegada del Govern, Delia Losa, va instar el Parlament a actuar. El Congrés «és un òrgan viu» i, per tant, «ha de corregir immediatament aquest efecte pervers que sembla que està provocant l’aplicació de la llei».

Notícies relacionades

Al País Valencià, la consellera de Justícia i exvocal del CGPJ, Gabriela Bravo, va demanar analitzar si la ‘llei només sí és sí’ està beneficiant els violadors, perquè «aquesta norma se suposa que neix per protegir més les víctimes i per penar els agressors sexuals», segons informa Europa Press. Una conseqüència, va recordar, de la qual ja es va avisar, ja que «tant el Consell d’Estat com el Consell General del Poder Judicial van alertar d’aquesta possible situació, és a dir, que podia beneficiar els violadors».

Una advertència que, segons l’ex vicesecretària general del PSOE i actual presidenta de la Fundació Mujeres, Elena Valenciano, també van fer «moltes dones», sobretot expertes juristes, quan van tenir coneixement de la llei. Les «lleis cal fer-les bé tècnicament» perquè no es rebaixin les penes als condemnats per delictes sexuals, una cosa que ningú tenia intenció que ocorregués, va assumir.