Sentència del TSJC

L’independentisme aplaudeix l’absolució de Roger Torrent i de la Mesa del Parlament

El president defensa que debatre sobre autodeterminació i monarquia «no és delicte»: «I l’1-O, tampoc», afegeix

Laura Borràs ni aplaudeix ni s’aixeca del seu seient a la tribuna de convidats mentre els diputats de Junts, ERC i CUP celebren la fallada

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’absolució de l’expresident del Parlament Roger Torrent i dels exmembres de la Mesa de la Cambra Adriana Delgado (ERC), Eusebi Campdepadrós (Junts) i Josep Costa (Junts) s’ha donat a conèixer mentre els 135 diputats es reunien a l’hemicicle per celebrar la sessió de control al Govern i al president. El tribunal ha considerat que no van cometre un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) del qual van ser acusats al tramitar resolucions parlamentàries relacionades amb l’autodeterminació i que reprovaven la monarquia.

L’ara conseller d’Empresa ha conegut la sentència del TSJC des del seu escó i, a través de Twitter, ha defensat que és una «gran notícia per a la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats», alhora que ha assegurat que el Parlament «ha de tenir autonomia per parlar de tot el que interessi la ciutadania, també sobre autodeterminació i monarquia». En una compareixença posterior, ha insistit que estableix precedent per a les futures Meses del Parlament, perquè «no pot ser que hagin de fer la seva habitual i necessària tasca sota l’espasa de Dàmocles de la judicialització permanent». I ha inquirit que aquest òrgan no pot ser «censor» perquè «no es pot coartar el debat».

La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha colat, entre preguntes al Govern i al president, la seva particular felicitació des del seient que va ocupar Torrent quan va permetre el debat de les propostes de resolució.

Després d’una breu introducció de l’assumpte, l’absolució, s’ha desencadenat un llarg aplaudiment amb el grup independentista i el de l’Executiu drets. Laura Borràs ni ha aplaudit ni s’ha aixecat del seient a la tribuna de convidats mentre els diputats de Junts, ERC i CUP celebraven la fallada, fins i tot alguns del PSC des del seu escó. El secretari general, Jordi Turull, sí que s’ha pronunciat a través de les xarxes i ha insistit que ningú hauria de ser jutjat per permetre el debat al Parlament i ha avisat que «el mal ja està fet» a causa del procediment judicial.

Vergés ha continuat denunciant que s’ha jutjat «permetre el lliure debat parlamentari», una cosa «inacceptable» en el marc d’«aquesta judicialització de la política de la qual han sigut víctimes per exercir els seus drets i els de tots». «El Parlament ha de ser el baluard i la garantia dels drets dels diputats perquè s’expressin lliurement», ha etzibat, i ha continuat incidint que «és imprescindible parar aquesta judicialització de la política».

Torrent s’ha fos en una abraçada amb el president Pere Aragonès, que, abans de respondre a la pregunta del líder del PPC, Alejandro Fernández, ha celebrat que «parlar d’autodeterminació i monarquia en aquest Parlament no és un delicte»: «I l’1-O, tampoc. Estic convençut que també guanyarem aquesta batalla», ha inquirit, en una referència velada al fet que la reforma del Codi Penal –amb la derogació de la sedició i el retoc del delicte de desordres públics agreujats– no empara que el referèndum sigui tipificat o, almenys, no de la mateixa manera que abans, malgrat els atacs de part de l’independentisme.

Notícies relacionades

Fernández, astut, ha celebrat que els independentistes «aplaudeixin i acatin les sentències judicials». «A veure si es contagia i ho fan sempre», ha conclòs.

Els fruits del diàleg

A ningú se li escapa que l’impuls de la taula de diàleg i el compromís cap a la desjudicialització del procés sobiranista estan collint els seus fruits. Uns ‘èxits’ de què ni el Govern ni ERC poden presumir públicament. Almenys, per ara. I és que fins ara l’única absolució que hi ha hagut en qüestions relacionades amb el procés ha sigut la de Mireia Boya, exdiputada de la CUP i ara al ‘sottogoverno’. L’altre cas al qual es va donar carpetada recentment és la macrocausa contra 200 persones que es va obrir pel tall de trànsit a l’AP-7, entre la Jonquera i el Pertús, convocat per Tsunami Democràtic, per protestar per la sentència del judici de l’1-O. Va quedar arxivada.