L’oposició
Feijóo veu Sánchez «més dèbil que mai» per haver abandonat el centre
El líder del PP creu que l’aliança amb ERC i Bildu enfonsarà el PSOE en autonomies clau en les eleccions de maig i facilitarà la seva arribada a la Moncloa
Génova assegura que l’Executiu «mai havia tingut tants fronts oberts» als quals creu que se sumarà aviat el problema per les hipoteques
«El Govern s’ha sostingut durant tres anys en això que nosaltres denominem bloc d’esquerra plurinacional fonamentalment. ERC, nosaltres, Podem i el PSOE. I amb el concurs del PNB, de vegades del BNG... [...] Nosaltres posem sempre a sobre de la taula aquesta paradoxa: no hi ha govern de progrés a l’Estat espanyol si els que volem marxar de l’Estat espanyol i a més som d’esquerres no sostenim aquesta oportunitat». Són unes declaracions que el coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va fer a l’agència Europa Press dijous al matí, poques hores abans que Pedro Sánchez aconseguís prou vots en el Congrés per tirar endavant els seus tercers Pressupostos Generals consecutius i també començar el tràmit per derogar el delicte de sedició.
Aquestes paraules són per al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, la mostra que Sánchez té poc a celebrar per haver encarrilat el seu últim any de legislatura. «Ho aconsegueix entregant tot el que els seus socis li demanen. No té mèrit», afirmen fonts de la direcció dels populars. A l’equip del líder conservador consideren que el cap de l’Executiu, malgrat els seus triomfs obvis a la Cambra baixa gràcies al suport dels seus socis, està «més dèbil que mai» perquè «mai havia tingut tants fronts oberts». Es refereixen als problemes que ha generat la nova ‘llei del sí és sí’, que ha permès la rebaixa de penes a alguns agressors sexuals; la negociació amb EH Bildu perquè es completi la transferència de Trànsit al Govern de Navarra; la derogació del delicte de sedició i la possible reforma també del de malversació.
A Génova consideren que l’aposta de Sánchez per reforçar les aliances amb els seus socis d’Unides Podem i els independentistes catalans i bascos deixen marge a Feijóo per poder créixer pel centre sense gairebé haver de fer res. Aquesta setmana, fonts de la direcció popular asseguraven que disposen d’enquestes pròpies que revelen que el 70% dels votants del PSOE rebutgen la reforma del delicte de sedició, de la qual es beneficiaran els dirigents del procés. Aquest 70% fa pensar als populars que tenen possibilitats per treure’ls els governs autonòmics d’Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa i el País Valencià en les eleccions autonòmiques de maig. Tot i això, admeten que no ho tindran fàcil, perquè ja van veure fa un any i mig com la concessió dels indults no va tenir l’impacte social que es pensaven. De fet, ara el PP ha renunciat a demanar firmes contra la derogació de la sedició o a protestar al carrer com fa Vox (diumenge a la plaça de Colón de Madrid). Feijóo ha limitat la seva reacció a mítings monogràfics per explicar-ho, com el d’aquest dissabte amb Isabel Díaz Ayuso a Madrid.
Ajudes als més vulnerables
L’economia, un eix habitual del PP quan està en l’oposició, ha deixat aquests dies un forat al tema identitari i al ‘sí és sí’, però tornarà, avisen des de Génova. Malgrat l’acord del Govern amb la banca per alleujar la càrrega hipotecària, els conservadors temen que milers de famílies amb ingressos per sobre de 29.000 euros entrin en impagaments per l’elevada inflació.
Al PP li hauria agradat que, en comptes de la creació del nou impost que afecta la gran banca, l’Executiu hagués creat un fons amb aportació d’aquestes entitats i de l’Estat per ajudar els més vulnerables. «La banca hi estava d’acord i hauríem assegurat que els diners van a qui més els necessita», es lamenten a la seu del partit.
Reforçar l’equip
Notícies relacionadesEl PP considera que el «caldo de cultiu» que ha generat Sánchez per les seves aliances amb «els radicals» i els problemes que té Unides Podem amb Yolanda Díaz per presentar un projecte comú facilitaran el pas per les urnes el maig, quan també se celebraran eleccions municipals. Feijóo, no obstant, encara ha de decidir alguns candidats clau en ciutats com Barcelona i Saragossa. Per a la primera continua sonant amb força Dolors Montserrat, ara eurodiputada, i en la segona el ja alcalde Jorge Azcón podria repetir en aquesta candidatura o fer el salt a la llista autonòmica per intentar treure-li la presidència a Javier Lambán (PSOE).
També sobrevola en les converses dels dirigents populars aquests dies la necessitat que el president del PP reforci el seu equip de cara a preparar el cicle electoral i donar més càrrega de profunditat als seus discursos. A Génova, però, descarten qualsevol moviment a curt termini. «Ja es veurà al gener, però ara no hi ha res», apunten.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao