Baròmetre del GESOP
Enquesta eleccions generals Espanya: Feijóo s’allunya de la majoria absoluta amb Vox i Sánchez retalla distàncies
El PP guanyaria les eleccions, però necessitaria almenys dos socis per arribar a la Moncloa
El PSOE retalla cinc punts als populars des del juny, Vox s’estanca i Unides Podem agafa aire malgrat la llei del ‘només sí és sí’
A un any vista, ni les esquerres ni les dretes poden llançar les campanes al vol de cara a les pròximes eleccions generals. L’última fotografia del 2022 presa pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO esbossa un escenari molt ajustat entre el PP i el PSOE quant a les seves opcions de govern. Ajustat i, una vegada més, volàtil, perquè aquesta instantània difereix sensiblement de la que el mateix baròmetre mostrava al juny. Si llavors Alberto Núñez Feijóo cavalcava a cavall de l’efecte positiu de les eleccions andaluses, la tardor política li ha passat una important factura al líder dels populars, que veu com Pedro Sánchez li ha retallat distàncies i l’allunya del somni que acariciava al juny de conquerir la Moncloa. Per la seva banda, el Govern aconsegueix sobreposar-se a l’ensopegada amb la llei del només sí és sí i els dos socis milloren les seves expectatives, tot i que continuen per sota dels seus registres actuals.
Després d’uns mesos marcats per un altre fiasco en la renovació del Poder Judicial, la voràgine dels preus per la inflació, les mesures de xoc per contenir-ne els efectes i la polèmica reforma del delicte de sedició, el PP guanyaria les eleccions amb el 28,6% dels vots i 126-129 escons, mentre que el PSOE es quedaria amb el 26,2% dels sufragis i 106-108 diputats. Des de l’enquesta del juny, mentre que Feijóo ha perdut 3 punts i 15 escons, Sánchez ha pujat 2,3 punts i 13 diputats. La distància entre tots dos, que fa cinc mesos era de 7,6 punts, es queda ara en 2,4 punts, cinc punts menys.
El treball de camp del sondeig es va elaborar, a partir de 1.001 entrevistes, del 21 al 24 de novembre, és a dir, la setmana en què el Govern va tirar endavant tres votacions decisives: els Pressupostos de l’Estat del 2023, els impostos a la banca i les energètiques i la reforma del delicte de sedició. Tres votacions que van reforçar l’aliança de Sánchez amb els socis d’esquerres i van tornar a situar el PP en el ‘no’ junt amb Vox, que va enfurismar el ple del Congrés amb insults masclistes a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, per la llei del ‘només sí és sí’.
L’evolució de PSOE i PP als quatre baròmetres del GESOP d’aquest 2022 confirma l’enorme sensibilitat de l’electorat a la conjuntura política i econòmica, en especial els votants que es mouen en el centredreta, i el bon aguant que mostra Sánchez malgrat l’erosió de la seva gestió. El president del Govern va començar l’any sis punts al davant del llavors cap de l’oposició, Pablo Casado. L’aterratge de Feijóo va donar avantatge al PP sense desgastar el líder socialista, que només va cedir terreny després de la majoria absoluta dels populars a Andalusia. Ara, amb la lleu treva que sembla que donen les dades de la inflació, la diferència entre tots dos torna a nivells de l’abril, just abans de l’escalada de preus.
Fins i tot estant al davant, el panorama de Feijóo per forjar aliances es complica. La ultradreta de Vox torna a mostrar signes d’estancament i repeteix el 13,2% dels vots que obtenia al juny. Els 39-41 escons que aconseguiria Santiago Abascal col·locarien la suma conservadora en un màxim de 170 diputats, a sis de la majoria absoluta que depassaven amb escreix cinc mesos enrere. Així doncs, per governar, Feijóo necessitaria almenys un tercer soci que acceptés compartir amb Vox la fotografia de la investidura. En part, el líder del PP resisteix perquè absorbiria tres de cada 10 votants de Ciutadans, dos de cada 10 de Vox i un de cada 10 del PSOE.
L’horitzó de les esquerres continua sense ser senzill. Malgrat els errors amb la llei del només sí és sí i la llarga incògnita de com i amb qui es concretarà el projecte de Yolanda Díaz, Unides Podem agafa oxigen, guanya mig punt i quatre escons des del juny, i s’anota el 12,2% dels vots i 33-35 diputats. La coalició governamental sumaria, en la forquilla més alta, 143 escons, 12 menys que ara i 33 per sota de la majoria absoluta. Els podemites estan a només un punt de desplaçar Vox com a tercera força política i aguanten el ruixat gràcies al fet que atrauen una quarta part dels votants de Més País. En canvi, Díaz i els morats veuen com un de cada 10 electors migren al PSOE i gairebé tres de cada 10 estan indecisos.
Els socis del Govern també milloren considerablement la fidelitat de vot dels seus respectius electorats i aconsegueixen, per exemple, acaparar la major part de les fugues de vot d’ERC, que normalment se n’anaven en direcció a Junts. En aquesta primera enquesta sobre les eleccions generals després de la sortida de JxCat de la Generalitat, dos de cada 10 votants republicans triarien la papereta del PSOE o la d’Unides Podem.
Però el factor que més aire li dona a Sánchez a un any de les urnes és el canvi de tendència en la valoració ciutadana de la situació del país. Les opinions negatives continuen sent majoritàries (63,3%), però les positives creixen per primera vegada aquest any. Així, augmenten els ciutadans que es declaren optimistes sobre la situació d’Espanya, que superen el 30% per primera vegada des de l’abril, mentre pugen també les valoracions favorables a la gestió del Govern fins a assolir el nivell més alt en aquest 2022 (27%), tot i que lluny encara de les opinions crítiques amb la coalició (48%).
Aquest canvi de tendència en la percepció de la situació del país es deixa notar també en la valoració dels principals líders polítics. Sánchez rep una nota mitjana de 4,3, la seva millor valoració de l’any, mentre que Feijóo, que al juny era el més ben puntuat i aconseguia l’aprovat, perd ara mig punt i es queda en el 4,6, la seva pitjor nota des que va ser elegit president del PP. La vicepresidenta Yolanda Díaz, que millora dues dècimes i s'acosta a l’aprovat (4,9), es converteix en la candidata més ben valorada. Es repeteixen algunes dades curioses: els votants de Cs donen dues dècimes més a Feijóo que a Inés Arrimadas i els votants del PSOE atorguen una dècima més a Díaz que a Sánchez.
La recuperació de Sánchez també es trasllada a les preferències com a president del Govern. El líder del PSOE li arrabassa cinc punts a Feijóo des del juny i se situa al capdavant per primera vegada des que el dirigent popular va agafar les regnes del seu partit. El 21,6% dels espanyols prefereixen Sánchez com a president, mentre que el 21,1% opten per Feijóo, quan en el sondeig anterior el líder del PP tenia un avantatge de 9 punts. Feijóo sí que supera Sánchez en suports dins del seu propi partit.
Fitxa tècnica
Empresa responsable: GESOP.
Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.
Àmbit d’estudi: Espanya.
Població: Majors d’edat amb dret a vot.
Mostra: 1.001 entrevistes.
Tipus de mostreig: Proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.
Marge d’error: +/– 3,16% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.
Treball de camp: Del 21 al 24 de novembre del 2022.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Enquestes Alberto Núñez Feijóo Eleccions generals PSOE Govern Eleccions Pedro Sánchez Enquesta GESOP
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia