Baròmetre del GESOP

Sondeig: La majoria dels espanyols culpen el Govern pel fiasco en la llei del ‘només sí és sí’

  • El 57% dels ciutadans atribueixen les rebaixes de penes a condemnats per abusos sexuals a un defecte de la norma i el 25% en responsabilitza els jutges

Sondeig: La majoria dels espanyols culpen el Govern pel fiasco en la llei del ‘només sí és sí’

EPC

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La gran ensopegada del Govern en aquests últims mesos ha sigut la llei del ‘només sí és sí’, un dels grans compromisos de la coalició, i sobretot d’Unides Podem, per a aquesta legislatura. L’extensió del delicte d’agressió sexual a tot allò que abans es considerava abús sexual i la consegüent ampliació de les forquilles de condemnes ha comportat algunes rebaixes de pena a violadors ja condemnats. ¿Error del Ministeri d’Igualtat o interpretació equivocada dels jutges? Més de la meitat dels espanyols atribueix el fiasco a un defecte de la llei, tot i que una quarta part en responsabilitza els tribunals. Els votants dels dos partits del Govern es mostren dividits, en especial els del PSOE.

Segons el baròmetre de novembre del GESOP, el 57,1% dels ciutadans atribueixen les rebaixes de penes a un error en l’elaboració de la norma, és a dir, assenyalen la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que fins ara ha evitat tota autocrítica i ha remarcat el «masclisme» que encara és subjacent entre alguns magistrats. El 25,7% dels espanyols sí que s’alineen amb Montero i afirmen que el problema és l’aplicació que han fet alguns tribunals de la nova normativa. El 17,3% evita assenyalar culpables.

Tot i que en els dos sexes són majoria els qui pensen que l’error ha sigut del Govern, el percentatge de dones que acusen els jutges d’aplicar la llei de manera malintencionada (28,8%) supera en 6,5 punts el percentatge d’homes que secunden aquesta idea (22,3%). Per edats, a totes les franges excepte en la de més grans de 60 anys voreja el 60% els qui veuen un defecte en la norma. Només surt de la mitjana l’electorat més jove, del qual un terç consideren responsables els tribunals.

Per electorats, la divisió d’opinions es fa patent entre els votants dels dos partits del Govern. De fet, mentre entre els podemistes són majoria els que atribueixen el fiasco als jutges, entre els socialistes són més els que fan autocrítica i admeten que la llei tenia una esquerda judicial. El 40,7% dels votants del PSOE creuen que l’error és d’Irene Montero, però el 37,1% assenyala els tribunals. En el sector morat, el 40,4% dels votants d’Unides Podem atribueixen l’error als magistrats, tot i que un 29,7% sí que reconeix que el problema és del Ministeri d’Igualtat.

Notícies relacionades

Curiosament (o no), els més condescendents amb el Govern són els votants d’ERC, entre els quals només dos de cada 10 veuen un error en la llei i, en canvi, dos de cada tres donen la culpa als magistrats. Tan dividit com el del PSOE està l’electorat de Junts: el 44,1% responsabilitza del fiasco Montero i el 41,6%, els jutges. Entre els votants de partits de dretes la balança s’inclina clarament en contra de la ministra d’Igualtat.

 Per comunitats autònomes, els qui menys culpen el Govern són catalans i bascos. De fet, a Euskadi hi ha gairebé empat entre els que acusen Montero (31,2%) i els que assenyalen els magistrats (30,6%). A Catalunya, el 49,6% consideren que l’error és de l’Executiu central i el 34,1% apunten a la judicatura. A la resta d’autonomies, el percentatge de crítics amb el ministeri s'acosta o supera en tots els casos el 60%.

Fitxa tècnica