Debat sobre el model policial

El Parlament aprova revisar el foam, però rebutja un control extern dels Mossos

També prospera la retirada «urgent» dels projectils viscoelàstics més lesius i la prohibició de les tècniques de carrusel

El Parlament aprova revisar el foam, però rebutja un control extern dels Mossos
5
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Ni mecanisme de control extern dels Mossos ni prohibició del foam. La comissió d’estudi del model policial al Parlament ha arribat al final sense que hagin prosperat les dues principals mesures per les quals la CUP va reclamar que es creés aquest òrgan. Sí que ha tirat endavant la retirada «urgent» dels projectils viscoelàstics més lesius (SIR-X) i estudiar la substitució del foam per altres mitjans potencialment menys lesius, així com la prohibició de tècniques com les de carrusel. Tanmateix, ha sigut rebutjada la creació per llei d’un organisme extern i independent de control de l’actuació dels Mossos d’Esquadra. El que pretenia ser el vaixell insígnia de la comissió ha caigut en sac foradat pel vot en contra del PSC i també de Junts.

Si l’objectiu amb què els anticapitalistes van arrencar la comissió fa un any era que servís per propulsar l’«auditoria que Interior no ha fet mai», després de la votació de les conclusions ha dit sense pal·liatius que no ha aconseguit ser un «punt d’inflexió» per al model policial. Tampoc els republicans, que acusen la seva minoria del Govern en el Parlament, no han complert els seus tres principals propòsits. Pretenien que s’aprovés una revisió global de totes les eines que utilitzen els cossos policials –no veuen clar que el foam pugui ser substituït– partint de criteris de proporcionalitat, necessitat, precaució i legalitat; la rotació dels agents que formen part de les unitats antiavalots, la BRIMO i l’ARRO, i l’objectiu estrella, que es creés un mecanisme fiscalitzador extern de l’actuació del cos.

Aquest últim era un dels principals propòsits pel qual es va crear la comissió a partir de l’acord entre ERC i la CUP per a la investidura del president Pere Aragonès i després de les càrregues policials per l’empresonament de Pablo Hasél en les quals es va produir una lesió ocular. El rebuig d’aquest organisme, defensat també per la CUP i els comuns, ha sigut el fracàs més sonor dels principals impulsors de la comissió. Els republicans plantejaven que servís per revisar les males praxis dels agents i que tingués capacitat per generar informes vinculants i la CUP afegia que es posés en marxa en tan sols dos mesos, a més de tenir accés a les informacions policials, com proposaven explícitament els comuns.

Junts s’oposa al mecanisme fiscalitzador

Junts s’oposa al mecanisme fiscalitzadorEl PSC-Units per Avançar ja havia deixat clar que s’hi oposaria, ja que considera que ja existeixen prou mecanismes de control, per exemple, a través de la Sindicatura de Greuges, on, en tot cas, creuen que es podria crear una unitat específica. El diputat i exconseller Ramon Espadaler no ha amagat la seva «satisfacció» per haver aconseguit frenar el que entén que era el principal propòsit d’una comissió que han denunciat reiteradament que «naixia condicionada» pels anticapitalistes. El resultat l’entenen com una nova estocada per al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va ser reprovat pel Parlament a iniciativa dels socialistes fa poc més d’una setmana.

La clau la tenia Junts, que finalment hi ha votat en contra sota l’argument que els tres grups que el defensaven no han aclarit com es concretaria. De poc ha servit la insistència de la CUP i dels comuns perquè els postconvergents canviessin d’opinió abans de l’inici de les votacions. Tampoc ha sumat prou majoria que aquest control s’exercís a través de la creació d’una comissió al Parlament, l’alternativa que Junts havia posat a sobre de la taula. L’associació Irídia i Amnistia Internacional han lamentat al final de la jornada parlamentària que el control extern als Mossos no es posi en marxa i ERC i la CUP han criticat a Junts que hagi fet la pinça amb el PSC per impedir-ho. «És una irresponsabilitat, la societat no ho entendrà», ha lamentat Dolors Sabater, encarregada de presidir una comissió que ha comptat amb 24 sessions i un centenar de compareixences. Els comuns, per la seva banda, han manifestat «decepció» amb aquest assumpte.

El focus sobre els projectils

I si Junts i els socialistes han sumat per parar els peus al control extern, ERC ha sumat amb el PSC per impedir que es prohibís el foam, com demanaven la CUP i els comuns, que han recordat que des que Ester Quintana va perdre un ull per l’impacte d’un projectil en una càrrega policial hi ha hagut set casos més de lesions greus. Sí que s’ha aprovat incorporar tecnologies que garanteixin la geolocalització i la gravació de les intervencions policials amb vídeo i àudio per facilitar que es puguin traçar mentre continuïn sent utilitzats, una novetat a què s’han oposat el PSC, Ciutadans i Vox.

Notícies relacionades

Anticapitalistes i comuns també s’han quedat sols defensant que s’havien de dissoldre la BRIMO i l’ARRO –la proposta d’ERC, també rebutjada, era una rotació d’agents– i impulsar una auditoria sobre la tasca de la comissària d’informació, a la qual acusen de «persecució de la dissidència». Sí que s’ha aprovat, amb el vot d’ERC, que aquesta reti comptes davant la comissió de matèries reservades del Parlament.

Una altra de les novetats que es deriva de la comissió d’estudi és la creació d’una oficina de «reparació i atenció» a les persones que hagin sigut víctimes de vulneracions de drets humans per part dels cossos policials, una iniciativa impulsada pels republicans que ha sigut recolzada tant per la CUP com pels comuns. La majoria parlamentària ha ratificat també que prossegueixi el procés de feminització del cos policial amb la reserva d’un 40% de places per a dones i la creació de mecanismes per evitar identificacions policials racials o per perfil ètnic. Això últim ha tirat endavant amb l’abstenció del PSC, mentre que Junts i Vox hi han votat en contra.