To aspre
La bronca s’enquista al Congrés malgrat les vies del reglament per frenar-la
Batet mira de posar ordre després de la pujada de to i reclama «respecte» a tots els grups polítics
El reglament de la Cambra Baixa permet expulsar els diputats que insultin altres parlamentaris
El 21 de novembre del 2018, el dirigent d’ERC, Gabriel Rufián, va ser expulsat de l’hemicicle del Congrés dels Diputats per la llavors presidenta de la Cambra, Ana Pastor. La seva falta, com va assenyalar la dirigent popular, va ser parlar fora de torn. Concretament, quan tenia la paraula l’exministre d’Exteriors, Josep Borrell. Des d’aquella falta de respecte fins als exabruptes, insults i atacs personals que s’han viscut al Congrés últimament no s’han tornat a prendre decisions semblants. El debat aspre i barroer dels dies anteriors ha portat l’actual presidenta, Meritxell Batet, a mostrar-se més severa, però només en les seves amonestacions verbals i sense fer ús dels mecanismes que posa a la seva disposició el reglament de la Cambra.
Que la qualitat del debat parlamentari ha decaigut en els últims anys i l’insult s’ha normalitzat és una realitat acceptada dins i fora de la política. Tot i això, quatre anys després de l’expulsió de Rufián, els atacs de la diputada de Vox Carla Toscano a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, van evidenciar (més que en altres ocasions) la crispació del debat. «L’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias», va dir Toscano.
En absència de Batet, el vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va anunciar que retirarien aquestes paraules del diari de sessions. Montero va demanar que no ho fes «perquè tothom pugui recordar la violència política i els que l’exerceixen». L’hemicicle, a excepció del grup del PP i Vox, va esclatar en un llarg aplaudiment. Des d’aleshores, la tensió no ha deixat de créixer. En un intent de frenar aquesta escalada, Batet ha intentat posar-se les piles i donar un toc d’atenció a aquells que traspassen una línia.
Reprimenda col·lectiva
Després de l’agitada setmana, Batet va cridar a l’ordre totes les formacions. Dimarts, a la Junta de Portaveus, la presidenta del Congrés es va mostrar «molt enfadada», segons fonts parlamentàries, davant la deriva dels debats i els va reclamar respecte. Això mateix va intentar imposar-ho al llarg dels següents dies. Curiosament, dimecres, la primera amonestada va ser la pròpia Montero després d’acusar el PP de promoure la «cultura de la violació», amb referència a les campanyes publicitàries llançades per la Xunta de Galícia i la Comunitat de Madrid, els dos territoris dirigits pels conservadors, que situen la responsabilitat en les víctimes i no en els agressors.
Després va renyar la diputada del PP Ana Belén Vázquez per proferir «insults» contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el dirigent de Vox Javier Ortega Smith per qualificar de «colpistes» i «terroristes» els membres d’ERC i d’EH Bildu. L’endemà, després de la intervenció d’una altra diputada de Vox, Batet va tornar a parar el ple per fer un al·legat a favor de «dignificar» la política. «Els demano de nou que cada vegada que pugin a aquesta tribuna no hi pugin a ferir i ofendre. Pugin a defensar les seves posicions polítiques sense ofendre i sense ferir i saben perfectament que hi ha determinades expressions que l’únic que busquen és això», va sentenciar.
«Si no es fa així, saben que es vulnera un article del reglament. Per tant, estan fent intervencions que estan fora de l’article 16 del reglament del Congrés dels Diputats», els va advertir.
Normes i antecedents
L’article 16 del reglament, al qual va fer referència Batet, és només un dels mecanismes dels quals disposa la presidenta per ordenar els debats. En concret, estableix que els diputats «estan obligats a adequar la seva conducta al reglament i a respectar l’ordre, la cortesia i la disciplina parlamentàries». Aquells que no compleixin aquestes premisses i profereixin «paraules o aboquessin conceptes ofensius al decòrum de la Cambra o dels seus membres, de les Institucions de l’Estat o de qualsevol altra persona o entitat» poden ser expulsades del ple després de ser cridades a tornar a l’ordre en tres ocasions segons els articles 102, 103 i 104.
Notícies relacionadesNo obstant, fonts de l’equip de Batet assenyalen que l’expulsió d’un diputat suposa modificar l’aritmètica parlamentària emanada de les urnes i, per tant, en un dia de votacions això podria resultar determinant, malgrat que el reglament del Congrés t’hi autoritza.
Això només ha passat en tres ocasions. El 2006 es va expulsar el llavors parlamentari del PP Vicente Martínez-Pujalte per increpar l’exministre de Defensa José Antonio Alonso. Després de tres crides a tornar a l’ordre se li va demanar que abandonés l’hemicicle. La següent vegada va ser el cas de Rufián i l’última va tenir lloc el setembre del 2021, quan es va expulsar el diputat de Vox José María Sánchez per anomenar «bruixa» la parlamentària socialista Laura Berja. El diputat ultra es va negar a sortir del Congrés i després d’una aturada va acabar retirant les seves paraules i quedant-se al seu escó.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Josep Borrell Ana Pastor Meritxell Batet Irene Montero Gabriel Rufián Congrés PSOE Vox Alfonso Rodríguez Gómez de Celis
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034