Celebració a la Cambra catalana
Jordi Pujol commemora els 90 anys del Parlament de la mà de Laura Borràs
L’expresident fa un pas més en l’intent de normalitzar la seva presència pública durant una sessió que ha barrejat el passat amb situacions inaudites del present
«Sou la lliure voluntat de la pàtria, sou, honorables diputats, tota una Catalunya dreta. Penseu que reprenem la història d’un poble justicier que no es doblega, d’un poble que no va voler reis, sinó prínceps, que ‘eren el primer entre iguals’, elegits pels ciutadans que, de dret, eren lliures». Aquestes paraules del president de la Generalitat Francesc Macià han tornat a ressonar aquest dimarts a l’hemicicle del Parlament, vestit de gala per celebrar que fa 90 anys que es va constituir. Una commemoració eclèctica marcada per la presència de l’expresident Jordi Pujol, que busca normalitzar la seva presència pública, però que s’ha hagut d’asseure a la tribuna de convidats.
La posada en escena ha sigut un còctel del passat amb situacions inaudites del present. Com el fet que la sessió hagi sigut presidida per una vicepresidenta amb funcions de presidenta, la republicana Alba Vergés, i que a la zona de convidats s’hagin assegut des de la presidenta suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, a l’expresidenta Carme Forcadell, destituïda per l’article 155 de la Constitució i condemnada en la causa de l’1-O. A pocs metres de l’exfundador de Convergència, qui va ser el seu dofí, l’expresident Artur Mas, i, al seu costat, l’expresident José Montilla, a qui li va tocar gestionar la sentència de l’Estatut que va acabar encenent la metxa del procés.
A Pujol, en canvi, l’han situat amb exdiputats i altres representants socials. «Carai, quanta gent», ha exclamat quan ha tornat a trepitjar pel seu propi peu la moqueta vermella del Parlament amb el seu fill Pere Pujol al costat. Aviat, el 23 de febrer, farà vuit anys de la seva compareixença en la comissió d’investigació sobre corrupció i el seu famós «diuen, diuen, diuen». Després de la sessió, ha acabat circulant durant uns minuts pel saló de Passos Perduts i camí cap a l’ascensor de la mà de Borràs davant el focus de totes les càmeres.
De fet, ha sigut la presidenta de Junts la que ha suplert el buit de recepció de la institució a l’expresident, que sí que ha intercanviat paraules amb altres exdirigents, com el mateix Mas. Dos partits s’han dirigit a Pujol des del faristol del Parlament: Junts, per incloure’l en les salutacions als expresidents de la Generalitat, i Ciutadans, per acusar-lo d’haver instaurat durant el seu mandat una «dictadura blanca» nacionalista. Ell s’ha mantingut impassible.
Més enllà del discurs impugnatori que ha fet la dreta contra la història de la institució amb Vox absent, la resta de grups han recordat des del seu prisma tant el context polític de fa 90 anys com els fets de la tardor del 2017, que va acabar amb la suspensió de l’autonomia catalana i una judicialització que ara la Moncloa i el Govern intenten mitigar amb la negociació de la reforma del Codi Penal. «La democràcia sempre s’acaba obrint pas», ha defensat el president Pere Aragonès per tancar la sessió especial.
Un Parlament sense dones
La fotografia d’aquell 6 de desembre de 1932 en plena etapa republicana dista molt de la d’ara. Llavors, la sala de plens no tenia encara una distribució dels escons en forma d’hemicicle. En la contrarellotge per adaptar l’antic polvorí de la Ciutadella –i posteriorment palau reial– a seu parlamentària, es va improvisar una disposició de cadires confrontades en forma de rectangle que recorda l’estil britànic. Entre els 85 electes de llavors –ara són 135– no hi havia ni una sola dona. En aquests moments, el Parlament té un 48% de diputades.
En la sessió constitutiva, que es va allargar dues hores, la mesa d’edat la va presidir el líder de la Lliga, Raimon d’Abadal, i es va escollir el republicà Lluís Companys com a president provisional de la Cambra. Les eleccions les havia guanyat ERC de manera contundent i, amb els partits menors que van acabar sota la seva empara, aglutinava pràcticament el 80% dels diputats davant la Lliga de Francesc Cambó. L’hemeroteca recull com la jornada es va viure amb autèntic fervor dins i fora de l’edifici.
Milers de ciutadans es van amuntegar als voltants del Parlament per celebrar la recuperació de la institució catalana i victorejar els diputats fins i tot pujats als arbres. De fet, van acompanyar el recorregut que va fer Macià des del Palau de la Generalitat fins a la Ciutadella en un cotxe descapotable. I dins, polítics i assessors trepitjaven per primera vegada l’escala noble i els salons Rosa i Gris de Passos Perduts, els que condueixen fins a la sala de plens.
Sense pressupostos però amb torrons
Notícies relacionadesAquella primera etapa del Parlament va durar poc. L’activitat es va suspendre entre l’octubre de 1934 i el febrer de 1936 pel Bienni Negre i, després, per la Guerra Civil. Tot i així, es van celebrar 254 sessions i es van aprovar 121 lleis. Els diputats es reunien cada dia de dimarts a divendres i cobraven 1.000 pessetes al mes. De fet, en temps en què la negociació d’uns pressupostos s’allarga fins i tot mesos, sorprèn com després de la posada en marxa del Parlament aquell 6 de desembre de 1932, dues setmanes després el Govern presentava els seus pressupostos.
Altres coses no han canviat: ni hi havia llei electoral catalana llavors ni n’hi ha ara per la incapacitat dels partits d’arribar a un acord. Aquest dimarts, almenys, han compartit un moment distès entre neules i torrons, aliens, la majoria, a la presència de Pujol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034