Els comptes catalans
Dos-cents setanta-nou milions per als CAPs i retoc fiscal en patrimoni i pisos buits: les claus del pacte de pressupostos Govern-comuns»
L’acord amb Aragonès recull un pla de xoc de 555 milions per fer front a la inflació i 1.500 pisos d’emergència
La bateria de mesures pactades entre el Govern i els comuns per aprovar els pressupostos inclouen des d’un pla de xoc per fer front a la inflació –amb increment de les prestacions socials– i l’increment de preus de l’energia a uns retocs fiscals, en concret de l’impost de patrimoni i del de pisos buits, que poden incomodar la resta de potencials socis, el PSC i Junts. El president Pere Aragonès i la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, també han segellat una injecció de recursos per a l’atenció primària i per obtenir més vivenda d’emergència.
Increment de subsidis i rebaixes al transport
El pla de xoc acordat és de 555 milions d’euros i té l’objectiu de mitigar la inflació i l’increment del preu de l’energia. Entre les principals mesures, hi ha l’increment en un 8% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya, que estava congelat des de feia 12 anys i que permetrà apujar els subsidis per situar-los en 615 euros. Es tracta d’un acord segellat prèviament pel Govern i sindicats i patronals. També es mantindrà la rebaixa del transport que depèn de la Generalitat durant el 2023 i s’ampliarà als 30 anys la T-Jove, mesura que ja va anunciar Aragonès durant el debat de política general. Es destinaran 87,6 milions per ajudar a pagar lloguers i, amb l’objectiu d’abaratir la factura energètica, es preveuen 246 milions per avançar en un canvi de model i que el 2030 el 50% de la producció elèctrica provingui d’energies renovables.
Pagar més per patrimoni i pisos buits
A la carpeta d’impostos s’hi plantegen alguns retocs. D’una banda, s’ajusta l’impost de patrimoni per equiparar-lo a les noves tarifes de l’impost de patrimoni. Això suposa pujar els trams ara vigents. Així, segons els negociadors, es garanteix que l’augment de recaptació es quedi a Catalunya i no vagi a Hisenda. Els comuns van qualificar d’ «indispensable» que s’incrementés la pressió sobre les rendes altes, però no han aconseguit la pujada de l’IRPF que van plantejar. Aquest canvi suposa 12 milions d’euros. D’altra banda, l’impost sobre els pisos buits s’incrementa en un 33% i es redueixen les bonificacions a les grans forquilles. A més, com estava previst, s’impulsa l’impost sobre els creuers i sobre els aliments ultraprocessats.
La carpeta de salut, amb la vaga de metges convocada per al gener, ha sigut l’última a tancar-se per segellar l’acord. El Govern es compromet a assolir la fita de destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària –el conseller Manuel Balcells ha establert un termini de dos o tres anys– però per al 2023 es fixa un mínim de 279 milions més per als CAPs, el 15,3% més respecte als anteriors comptes. En l’execució pressupostària, el compromís és que s’arribi a 2.350 milions d’euros en aquesta àrea sempre que la disponibilitat de nous professionals ho permeti. També es preveuen 400.000 euros per a l’atenció a les persones amb covid-19 persistent, 20 milions per atendre els problemes de salut mental dels joves i suport al finançament del telèfon contra el suïcidi que han posat en marxa ajuntaments com el de Barcelona.
Mil cinc-centes vivendes d’emergència i energètica pública
L’accés a la vivenda continua sent una de les carpetes candents. L’acord amb els comuns fixa 180 milions per ampliar el parc de vivenda pública amb, per exemple, 1.500 pisos buits en mans de la SAREB que es destinin a les meses d’emergència, així com 25 milions per obtenir-ne 500 més per la via del tempteig i retracte. També a través de cinc milions més per a la promoció directa de vivenda de lloguer accessible. D’altra banda, l’acord recull el compromís de destinar 25 milions per arrencar la companyia energètica pública i que actuï de comercialitzadora. En matèria de transports, es comprometen, a més de recuperar l’AVANT Tortosa-Barcelona durant el 2023, a destinar 200.000 euros a estudiar la viabilitat de la creació d’una «alta velocitat catalana» que uneixi Lleida amb Figueres i Tortosa amb Tarragona a través de les infraestructures ja existents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Política Catalunya Govern En Comú Podem Pressupostos Generalitat de Catalunya Pere Aragonès Jéssica Albiach
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca