La lluita contra el frau
Antifrau critica la reforma de la malversació i alerta que provocarà revisió de sentències
El director de l’oficina, Miguel Ángel Gimeno, alerta que pot passar com amb la llei del ‘només sí és sí’
Critica la falta de debat previ abans de la decisió, que qualifica de mala notícia en la lluita contra la corrupció
Entrevista al director de lOficina Antifrau Miguel Ángel Gimeno Jubero
El director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha criticat amb contundència la reforma del delicte de malversació del Codi Penal que impulsen el PSOE i ERC. Per Gimeno, és una «mala notícia» en la lluita contra la corrupció perquè a més es porta a terme sense un debat previ. És més, pronostica que pot passar com en el cas de l’anomenada llei del ‘només sí és sí’, és a dir, que acabi beneficiant conductes corruptes.
Pot passar, ha advertit Gimeno en la presentació d’un baròmetre sobre corrupció, «com amb el ‘sí és sí’, que és una llei que fa un plantejament molt positiu per a la llibertat de les decisions, però la conseqüència és que quan no has pogut provar determinada cosa es queda que no existeix i els agreujants no hi són». Per això, ha afegit que «quan alguna cosa no es prova, en dret penal, no existeix. Si no pots provar l’ànim de lucre, es queda que ha sigut sense ànim de lucre i hi haurà moltes sentències que s’hauran de revisar, n’estic convençut», ha etzibat.
Sense debat previ i amb motivacions polítiques
Gimeno ha qualificat de «mala notícia» la reforma, perquè «totes les normes han de tenir un contingut de racionalitat que ve determinada perquè hi hagi una valoració prèvia de la necessitat de fer la reforma, que hi hagi un debat profund, necessari, que es plantegi una visió de fins on es pot arribar o no». El director de l’Oficina Antifrau ha trobat a faltar aquest debat previ «i per això el missatge des del punt de vista d’Antifrau no és un bon missatge per parar la corrupció».
A més, ha suggerit que els retocs del Codi Penal parteixen d’altres motivacions polítiques que ha dit entendre, però que, des del seu punt de vista, el de la lluita contra la corrupció no ha tingut un necessari debat previ: «Tot això s’ha d’examinar, no pot ser que sigui de sobte, s’ha d’examinar» tenint en compte la proporcionalitat del dret penal, ha dit, així que ha lamentat que aquest debat «no s’ha fet ni crec que es faci».
«Doble moral» dels ciutadans
Notícies relacionadesGimeno ha fet aquestes valoracions després de presentar el baròmetre sobre corrupció a Catalunya, en el qual es constata que «la percepció de la corrupció és en nivells inacceptables», per la qual cosa es tracta d’un «problema crònic». Més del 80% dels enquestats consideren que hi ha molta o bastanta corrupció. Antifrau ha exigit als partits i governs més accions decidides per protegir la figura dels alertadors o desplegar mesures de transparència, i regular les portes giratòries i els conflictes d’interessos, entre d’altres.
Gimeno també ha denunciat una «doble moral» de la ciutadania, que critica l’existència de corrupció però tolera conductes irregulars: «Si ets poc exigent amb el que tu pots fer, hi ha una certa doble moral quan ets més exigent amb el que fan d’altres». I és que un 22% dels ciutadans no veuen corrupció que un empresari pagui per obtenir un contracte públic o en el fet que una persona aprofiti un càrrec públic per a benefici personal. La poca percepció sobre conductes corruptes s’agreuja entre els més joves, segons el sondeig.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034