Crisi territorial

García-Page acusa el Govern central de «prendre els ciutadans per tontos» al pactar «condemnes amb delinqüents»

  • La Moncloa assegura que no hi haurà en cap cas un referèndum sobre la independència com el que proposen ara els republicans

García-Page acusa el Govern central de «prendre els ciutadans per tontos» al pactar «condemnes amb delinqüents»
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Emiliano García-Page estava aquest dimarts molt enfadat. El president de Castella-la Manxa sol ser crític amb la política territorial del Govern central, però mai fins ara havia sigut tan contundent. Un dia després que el PSOE i ERC pactessin la rebaixa de la malversació, de la qual en principi podran beneficiar-se els encausats pel procés, i que els republicans tornessin a apostar per un referèndum independentista a Catalunya, Page va dir sentir-se «dolgut com a espanyol i militant socialista», va acusar Pedro Sánchez de no ser «coherent», va afirmar que no resultava «tolerable pactar amb delinqüents la seva pròpia condemna», es va queixar d’haver-se assabentat de tot «per la premsa» i va assegurar que els ciutadans «no oblidaran» aquesta reforma penal. «Que no ens prenguin per tontos», va concloure 

A cinc mesos de les eleccions municipals i autonòmiques, la divisió ha tornat al PSOE, potser més que mai des que Sánchez arribés a la Moncloa, el 2018. Alguns dirigents socialistes, l’àmplia majoria, expressen en privat la seva incomoditat amb aquest canvi normatiu, que també deroga el delicte de sedició, substituint-lo per un nou tipus de desordres públics. D’altres expressen amb molta suavitat les seves crítiques, com el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. I finalment estan els qui les airegen sense gairebé filtres, com Page i l’aragonès Javier Lambán

A la Moncloa i a la direcció socialista intenten treure ferro als atacs dels barons. Els col·laboradors de Sánchez en el Govern minimitzen l’impacte electoral del pacte amb ERC en els comicis de maig i enalteixen la transcendència de l’acord. «Estem prenent decisions pensant a recuperar la concòrdia i el temps ens està donant la raó. No volem tornar a la Catalunya del 2017. Des que Pedro Sánchez és president, a Catalunya es compleix la llei», va dir la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, al·ludint al referèndum de l’1-O. 

Malgrat les contínues preguntes en la roda de premsa després del Consell de Ministres, Rodríguez va evitar valorar les paraules de Page, una cosa que sí que van fer a Ferraz, la seu central del PSOE. «El cert és que Lambán i Page afecten molt poc. No resulta agradable, però es dona ja per descomptat el que diran. Per continuar generant titulars, cada vegada han d’exagerar més», van assenyalar fonts de la direcció socialista. 

La credibilitat

Però el Govern s’enfronta a un problema de credibilitat, després d’haver negat qualsevol negociació amb ERC sobre la rebaixa de la malversació. L’Executiu s’esforça ara per deixar clar que el referèndum que defensen els republicans, pel qual es podria declarar la independència de Catalunya si la participació és superior al 50% i els vots a favor representen almenys el 55% del total, no se celebrarà sota cap concepte. 

Notícies relacionades

Tant Rodríguez, des de la Moncloa, com el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a TVE, van marcar una consulta d’aquest tipus amb una claríssima línia vermella. «El referèndum és contrari a la nostra Constitució i no es pot celebrar, ni per la via pactada ni per la unilateral. Tampoc és una solució perquè és divisiu i només cronificaria el conflicte», va dir Bolaños. «Es tracta de l’agenda d’ERC, la seva. I és contrària a la Constitució», va afegir Rodríguez poc després. 

Però les seves paraules van ser rebudes amb desconfiança. No només entre les files republicanes, sinó també en parts del PSOE. «Hi estem acostumats. Vam escoltar que no hi hauria taula de negociació, que no hi hauria indults, que no es derogaria la sedició i que era molt difícil que hi hagués algun canvi en la malversació. Ara diuen el mateix respecte al referèndum», va dir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A l’altre costat, Page va anunciar que impulsaria una iniciativa legislativa per impedir referèndums il·legals com a «vacuna contra canvis d’opinió».