Repercussions del xoc institucional
La crisi judicial uneix el PSOE i consolida el suport d’ERC Sánchez
Els socialistes celebren que el conflicte amb el Constitucional eclipsi la polèmica sobre la malversació
Sánchez agraeix la mà estesa dels republicans a la nova llei que permetrà renovar el TC
El PSOE considera que l’inusitat xoc entre el poder judicial i el legislatiu pot arribar a tenir efectes beneficiosos. Ara que el Tribunal Constitucional (TC) ha impedit que el Senat voti les noves condicions per a la renovació dels magistrats d’aquest organisme, els socialistes fan balanç de danys. Estan preocupats pel descrèdit institucional que el conflicte implica, però alhora creuen que en termes electorals sortiran més ben parats que el PP.
Des de la Moncloa i la direcció del PSOE ofereixen dos arguments: l’enfrontament politicojudicial ha aconseguit deixar en un segon pla la polèmica interna per la rebaixa de la malversació pactada amb ERC, que estava suscitant crítiques no només entre els barons del partit sinó també en les bases, i alhora ha permès tornar a unir el bloc de la investidura. La prova d’aquest últim efecte es veurà de forma imminent, quan els socialistes i els seus socis que van fer possible la reelecció de Pedro Sánchez registrin una proposició de llei específica que recuperi les esmenes retallades pel Constitucional.
Segons les mateixes fonts, el rumb que ha pres el PP, negant-se a renovar el poder judicial i «deslegitimant» el Parlament, beneficiarà dins l’espectre conservador l’extrema dreta de Vox. Però no només això, continuen dient: també ha posat de manifest que la tasca d’oposició a Espanya, en realitat, està liderada pels sis magistrats conservadors del TC, que van decidir a favor d’aturar la votació al Senat amb el vot en contra dels cinc membres progressistes del màxim intèrpret de la Carta Magna, i no per Alberto Núñez Feijóo.
«Tan bé que estava Feijóo quan el principal debat era la reforma de la malversació, intentant fer-nos mal per no combatre amb prou duresa la corrupció. Aquest era un debat molt complicat per nosaltres», es felicita un ministre.
Des del PP, per descomptat, veuen tot el que ha passat de forma oposada. Consideren que les presses dels socialistes al Congrés, amb una reforma penal tramitada corrents i que en l’últim moment va incloure la renovació judicial tombada després pel TC, han inquietat una part de l’electorat de centre, que no comparteix la derogació de la sedició ni la reforma de la malversació. Els populars manegen dades demoscòpiques que els col·loquen 4,4 punts per sobre el PSOE.
L’entorn de Feijóo afirma que amb el seu recurs d’empara ha aconseguit espatllar «el pla de Sánchez». Segons els conservadors, el president del Govern volia que el Nadal diluís la polèmica per la sedició, la malversació i els canvis d’elecció en el poder judicial i ells ho han impedit. «Li hem trencat el full de ruta i se’l veu clarament incòmode, amb noves desqualificacions i acusant el TC, en seu parlamentària, de ser una corretja de transmissió nostra», va assenyalar al Senat un membre del PP.
Doble sessió de control
Les dues versions es van veure les cares aquest dimecres per partida doble. El Govern es va sotmetre a una sessió de control al Congrés i una altra al Senat. Al matí, a la Cambra baixa, durant un debat menys crispat de l’habitual, una cosa paradoxal tenint en compte la tensió dels últims dies, Sánchez va acusar el PP d’haver anat «massa lluny» amb el recurs al Constitucional i va agrair a ERC la mà estesa per tirar endavant la norma ‘ad hoc’ sobre la renovació judicial, informa Miguel Ángel Rodríguez. Segons l’opinió del cap de l’Executiu, aquest suport suposa una prova que el partit que governa la Generalitat ha «assumit» que els canvis es fan «dins la legalitat» i no per la via unilateral. «Si vostès volen presentar una llei aquí, facin-ho, hi serem», li havia dit just abans el portaveu parlamentari dels republicans, Gabriel Rufián.
Hores després, al Senat, Sánchez i Feijóo es van enfrontar per última vegada aquest any. Els dos dirigents, que no han mantingut cap conversa des que va començar el xoc entre institucions, van escenificar un diàleg pràcticament de sords, amb el president incidint en l’anomalia que ha representat el bloqueig legislatiu per part del Constitucional i el líder del PP remarcant la presumpta falta de credibilitat del seu principal adversari.
«Han intentat fer emmudir el Parlament, però el Parlament parlarà, alt i clar», va dir Sánchez, en al·lusió a la imminent proposició de llei sobre la renovació del Constitucional. El cap de l’Executiu també va retratar Feijóo com un líder «dirigit» per altres poders.
«Convoqui vostè eleccions i parlem de veritat, sense límits», li va contestar el líder del PP, demanant un cop més la celebració anticipada dels comicis generals, una cosa que no entra en els plans del secretari general del PSOE. «ERC ja ha demanat una consulta (...) ¿Ja té data per celebrar-la?», li va preguntar a Sánchez, que va optar per no contestar, un silenci que els parlamentaris populars van interpretar com la confirmació que el Govern autoritzarà la consulta sobre la independència que defensen els republicans. Però des de la Moncloa asseguren que això no passarà «en cap cas».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Alberto Núñez Feijóo Gabriel Rufián Congrés Senat PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic