Baròmetre del desembre

Enquesta CIS: el PSOE perd dos punts en un mes després de la polèmica per la reforma judicial

L’avantatge de Sánchez sobre Feijóo es redueix a dos punts davant l’impacte de la rebaixa de la sedició i la malversació

Enquesta CIS: el PSOE perd dos punts en un mes després de la polèmica per la reforma judicial
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’últim baròmetre del 2022 del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) suposa un revés per a les expectatives del Govern espanyol i, en concret, del PSOE, que veu com la tempesta política desencadenada per la reforma del Codi Penal ha reduït a només dos punts l’avantatge que mantenia respecte al PP. A l’enquesta del novembre, Pedro Sánchez superava en 5,5 punts Alberto Núñez Feijóo, una distància que els populars han retallat en 3,5 punts aquest últim mes, coincidint amb la polèmica derogació del delicte de sedició, la rebaixa de la malversació i la reforma exprés per renovar el Tribunal Constitucional.

Segons el CIS, un any abans de les eleccions generals, el PSOE obtindria el 30,6% dels vots i el PP, el 28,6%. Si bé els socialistes han perdut dos punts en un mes, els conservadors n’han sumat 1,4. El sondeig, elaborat a partir de 3.817 entrevistes efectuades de l’1 i al 14 de desembre, és anterior al conflicte institucional amb el Tribunal Constitucional. Unides Podem pujaria lleugerament, amb un 12,4% dels sufragis (dues dècimes més que al novembre), igual que Vox, que es quedaria en el 10,2%, una dècima més que fa un mes.

Aquesta última enquesta de l’any del CIS va ser realitzada en plena polèmica per la reforma de la sedició i la malversació, i per les revisions a la baixa de penes a delinqüents sexuals en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’. L’anterior baròmetre, del mes de novembre, es va tancar després d’anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, que se suprimiria el delicte de sedició, però encara no s’havia iniciat la tramitació d’aquesta polèmica proposició de llei que ha acabat reformant diversos articles del Codi Penal i, fins i tot, d’altres lleis també orgàniques.

Però les entrevistes per a l’estudi que s’ha donat a conèixer aquest dimecres ja es van portar a terme en els primers dies de desembre, amb les esmenes registrades per ampliar l’objecte inicial de la supressió del delicte de sedició i afegir altres assumptes, com la reforma de la malversació, el canvi del sistema d’elecció del Tribunal Constitucional i el nou el delicte d’enriquiment il·lícit. El que ja no recollirà serà la decisió del TC d’aturar la reforma judicial introduïda via esmena.

Escalada de tensió

En les respostes dels enquestats hi influeix també el clima de crispació que ha viscut el Congrés en les últimes setmanes per l’increment de la tensió i els insults a l’hemicicle per aquesta reforma i per l’inici del degoteig de revisions de penes per la llei de llibertat sexual. Aquells dies, Vox i Ciutadans van desafiar també el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a presentar una moció de censura contra el Govern de Sánchez per fer una reforma a la carta del Codi Penal per beneficiar els condemnats pel procés.

Fa un mes, en el baròmetre de novembre, l’institut que presideix José Félix Tezanos va ampliar a 5,5 punts l’avantatge del PSOE respecte al PP, que queia un punt i mig en només 30 dies. En concret, el PSOE obtenia una estimació de vot del 32,7%, exactament el mateix que el mes anterior i el seu millor percentatge de la legislatura, després d’haver començat amb un 28% en les generals de novembre del 2019. El PP passava del 28,7% de l’octubre al 27,2% de novembre, tot i que seguia molt per sobre del 20,8% amb el qual van arrencar la legislatura a les urnes.

Ruptura a Cs

Notícies relacionades

L’únic partit que pujava en intenció de vot al novembre era Vox, que a l’octubre havia marcat la seva cota mínima de la legislatura (8,8%) i es recuperava arribant al 10,1%. Però la tercera plaça continuava en mans d’Unides Podem, amb una estimació del 12,2%, cinc dècimes menys que a l’octubre.

Quant a la resta de formacions, Ciutadans es quedava molt lluny, amb un 2,5%, més de quatre punts per sota del seu resultat del 2019, que va precipitar la dimissió d’Albert Rivera. El baròmetre del desembre és el primer que es publica després de la decisió del vicesecretari general de Cs, Edmundo Bal, de trencar amb la presidenta del partit, Inés Arrimadas, al presentar la seva pròpia candidatura per a l’assemblea del gener, en el marc del seu procés de refundació.