Discurs de la nit de Nadal

El Rei insta a frenar «l’erosió de les institucions»

Felip VI remarca la necessitat d’«enfortir» l’Estat en plena tensió entre el Govern, el PP i els jutges conservadors

El cap d’Estat defensa el «suport continu dels poders públics» als més vulnerables per superar la pujada dels preus

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Poques vegades el cap d’Estat, tant Felip VI com el seu pare, Joan Carles I, han enviat missatges tan directes a les institucions i els poders públics espanyols. El discurs més important de l’any coincideix aquesta vegada amb una de les setmanes més turbulentes de la història recent per la tensió entre el Govern, el PP i els jutges conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Dilluns, el Tribunal Constitucional va aturar la tramitació legislativa de dues esmenes al Senat que afectaven a canvis en el sistema d’elecció dels magistrats d’aquest òrgan en resposta a un recurs del PP. Amb un posat seriós, el cap d’Estat va instar tots els involucrats en aquest pols múltiple a frenar «l’erosió de les institucions».

La Constitució, en el seu article 56, assenyala que el cap d’Estat «arbitra i modera el funcionament regular de les institucions» i Felip VI ho ha volgut fer servir. El Monarca es va dirigir a totes aquestes, sense assenyalar-ne cap en concret, perquè totes es donin per al·ludides i assumeixin la seva part de responsabilitat. Segons el Govern, el PP és l’origen del problema perquè té bloquejada la renovació del CGPJ des de fa quatre anys i la del Constitucional, des de fa sis mesos, i considera que aconsegueix el seu objectiu gràcies a l’aquiescència dels jutges de tendència conservadora de les dues institucions.

Segons el PP, en canvi, el president del Govern, Pedro Sánchez, està perjudicant les bases de l’Estat per col·locar en alguns llocs clau a persones molt marcades políticament (Lola Delgado, a la fiscalia; Juan Carlos Campo, al Constitucional; José Félix Tezanos, al Centre d’Investigacions Sociològiques, CIS...), per reformar amb urgència el Codi Penal (la derogació de la sedició i la reforma de la malversació) i mirar de modificar de forma exprés el sistema d’elecció dels magistrats del Constitucional.

Necessitem institucions que responguin a l’interès general i exercitin les seves funcions amb col·laboració lleial

En la seva al·locució, el Rei no va voler centrar les seves queixes sobre cap en concret i a tots els va reclamar «responsabilitat» i «reflexionar» sobre les conseqüències que aquesta situació pot tenir per a la «unió» i la «convivència» dels ciutadans.  Felip VI va avisar del perill de «donar per fet» tot el que s’ha conquistat en «gairebé 45 anys des de l’aprovació de la Constitució». «L’esperit que la va veure néixer, els seus principis i els seus fonaments, que són obra de tots, no es poden debilitar ni han de caure en l’oblit», va avisar. «Necessitem institucions que responguin a l’interès general i que exercitin les seves funcions amb col·laboració lleial, amb respecte a la Constitució i les lleis, i que siguin un exemple d’integritat i rectitud», va remarcar.

La polarització social

Per al cap de l’Estat, l’«erosió de les institucions» és un dels tres riscos a què han de fer front les democràcies en aquests moments. Els altres, va concretar, són «la divisió» i «el deteriorament de la convivència», amb referència a la polarització social i la necessitat de guiar-se «per la raó». «Un país o una societat dividida o enfrontada no avança, no progressa ni resol bé els seus problemes, no genera confiança. La divisió fa més fràgils les democràcies; la unió, al contrari, les enforteix», va afirmar.

Als ucraïnesos refugiats al nostre país i tots els seus compatriotes els enviem el nostre record i afecte

El Rei va enviar el toc d’atenció als representants de les institucions de l’Estat en un discurs de 12 minuts que va començar amb un missatge de suport al poble ucraïnès i els refugiats que viuen a Espanya. Va destacar que la invasió iniciada per Rússia sobre Ucraïna està tenint conseqüències globals i que ha servit per valorar el compromís amb «la sobirania, la integritat territorial i la independència dels estats». Felip VI va lamentar el «profund impacte sobre l’economia» de la guerra de Vladímir Putin, amb una crisi energètica que està perjudicant la indústria, el comerç, el transport i «particularment les economies familiars».

Notícies relacionades

La pujada dels preus, sobretot dels aliments, va apuntar, està provocant «inseguretat a les llars» i està fent que hi hagi famílies que, al no poder afrontar aquestes dificultats de «manera prolongada», necessitin «el suport continu dels poders públics» per pal·liar els efectes econòmics i socials.

La cimera de l’OTAN

En l’al·locució, Felip VI va recordar l’exitosa cimera de l’OTAN organitzada per Espanya al juny, tot i que també ho va voler fer amb una imatge. En el pla gravat al Saló d’Audiències de la Zarzuela, va triar per a l’attrezzo una fotografia d’ell i la seva dona, la reina Letizia, en el sopar que van oferir a les delegacions al Palau Reial. I va acabar recordant que, el segon semestre del 2023, Espanya ostentarà la presidència rotatòria de la Unió Europea.