Balanç de l’any
Sánchez tanca la porta al referèndum d’Aragonès: «Que el reclami, però no es produirà»
El president defensa la «generositat» de «tothom» per superar la crisi territorial, ara que «el procés ha acabat»
Pedro Sánchez va mirar aquest dimarts cap enrere, a l’any que ara acaba, i gairebé tot el que va veure va ser positiu. L’economia creix entorn d’un 5%. La inflació a Espanya, tot i que acusada, és la més baixa de tota la UE. La llum es paga aquí un 50% més barata que a Alemanya. La creació d’ocupació continua a bon ritme. El president del Govern va anar repassant a la Moncloa les dades, durant una compareixença que va traspuar optimisme dins d’«aquests temps d’incertesa», i quan va arribar a la crisi territorial a Catalunya el seu missatge va ser igual d’esperançador. Encara no s’ha superat, va dir, però ja es comencen a deixar enrere «debats del passat».
Per exemple, la idea d’un referèndum sobre la independència, va argumentar el cap de l’Executiu. Un dia després que Pere Aragonès fixés el 2023 com l’any en què espera establir les bases per a una nova consulta, Sánchez va voler deixar clar, sense cap marge d’interpretació, que una cosa així no passarà mai mentre ell continuï a la Moncloa.
«El procés s’ha acabat. Són debats del passat. La Constitució espanyola no recull el dret a la independència. Podran reclamar el que vulguin, però no es produirà. La nostra resposta, des d’Europa, va sempre cap a l’increment de la integració. L’independentisme com a projecte polític va contra els temps. No compartimentarem la sobirania, sinó a compartir-la, de manera cada vegada més accelerada», va assenyalar durant la seva compareixença de balanç del 2022, després de l’últim Consell de Ministres de l’any, centrat a aprovar mesures socials, com la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i la congelació dels lloguers, per fer front a la crisi que ha implicat la invasió de Rússia a Ucraïna.
La posició del líder socialista no suposa cap novetat. El seu rebuig de la consulta no ha canviat. Cada vegada que els representants de la Generalitat es reuneixen amb els de l’Executiu central a la taula de diàleg es troben el mateix mur quan posen sobre la taula la possibilitat de celebrar un referèndum. Però el cop de porta a la iniciativa d’Aragonès es produeix en un moment especialment sensible, després dels pactes amb ERC per derogar la sedició i rebaixar la malversació, amb la dreta acusant-lo d’estar disposat a cedir també en la independència de Catalunya. Si de cas, Sánchez va ser aquesta vegada més dur que en altres ocasions, en un moment en què es prepara per prendre distància dels republicans, davant un any en què hi haurà tant eleccions autonòmiques i municipals com generals.
La comparació
Tota la intervenció de Sánchez va estar destinada a ressaltar les seves diferències amb els governs del PP. En l’econòmic, comparant la seva resposta a l’actual crisi amb la de Rajoy en l’anterior. «Espanya importava fa deu anys rescats al seu sector bancari i ara exporta solucions econòmiques justes i eficaces a la resta d’Europa», va dir. En el territorial, per la seva manera d’enfocar les relacions amb la Generalitat davant un problema que ell «va heretar» després dels fets del 2017, a causa de la «terrible irresponsabilitat» de l’independentisme i duna dreta que no va saber «tallar a temps» el problema.
Notícies relacionadesLlavors l’independentisme es trobava entre les principals preocupacions dels espanyols i els catalans «no podien ni tan sols parlar de política entre ells», va assenyalar. Ara, gràcies a eines tan «útils» com la taula de diàleg entre l’Executiu i la Generalitat, l’escenari és molt diferent. El president es va mostrar convençut de la necessitat de mantenir aquest camí. «Necessitem temps, paciència, determinació i generositat per part de tothom», va explicar.
El desgast del PSOE a les enquestes des de l’aprovació de les controvertides mesures penals no suposa tampoc una preocupació per al president. «La tasca dels polítics és construir convivència –va concloure–. He pres decisions arriscades. Tot el que faig va en aquesta direcció: no repetir la desgràcia del 2017. Tota aposta que puguem fer per la convivència sempre és poca».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia