Contenciós polític i judicial

El TSJC jutjarà l’exconseller Puig pel conflicte de Sixena

Un jutjat d’Osca era el que havia de celebrar la vista

Borràs es felicita pel reconeixement de la condició de parlamentari de l’extitular de Cultura

SLQ03  BRUSELAS (BELGICA)  12 02 2019 - (De izq a der) Los exconsellers catalanes y dirigentes independentistas Antoni Comin  Lluis Puig y Meritxell Serret participan en una manifestacion convocada este martes en el barrio europeo de Bruselas (Belgica) contra el juicio para determinar la responsabilidad penal de los doce dirigentes independentistas catalanes que ha comenzado en el Tribunal Supremo espanol  EFE  Stephanie Lecocq

SLQ03 BRUSELAS (BELGICA) 12 02 2019 - (De izq a der) Los exconsellers catalanes y dirigentes independentistas Antoni Comin Lluis Puig y Meritxell Serret participan en una manifestacion convocada este martes en el barrio europeo de Bruselas (Belgica) contra el juicio para determinar la responsabilidad penal de los doce dirigentes independentistas catalanes que ha comenzado en el Tribunal Supremo espanol EFE Stephanie Lecocq / STEPHANIE LECOCQ (Zeta_intramedia)

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

 El Tribunal Suprem ha declarat la competència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per al coneixement de la causa contra l’exconseller de Cultura català Lluís Puig pel delicte de desobediència a l’autoritat judicial en relació amb el conflicte pel trasllat d’obres d’art sacre del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al Monestir de Sixena d’Osca. D’aquesta manera, el jutjat d’Osca que inicialment havia de jutjar Puig i el també exconseller Santi Vila, no serà el que allotjarà la sessió. La presidenta de Junts, Laura Borràs, s’ha felicitat de la decisió en tant que reconeix la condició de parlamentari a Puig, que viu a Bèlgica.

 Els fets tenen l’origen en la sentència del 2015 pel Jutjat de Primera Instància 1 d’Osca, que decretava la nul·litat de ple dret de les compravendes fetes per la Generalitat entre 1983 i 1992 i pel MNAC el 1994. D’aquesta manera, la propietat dels béns corresponia a l’Orde Sanjoanista del Reial Monestir de Sixena.

El Jutjat d’Osca va dictar el 2019 acte d’obertura de judici oral contra Puig i Vila però va argumentar que el cas havia de passar al Tribunal Suprem per la condició de Puig de diputat del Parlament i al tractar-se d’un presumpte delicte comès fora de Catalunya.

La desobediència, a Catalunya

Tanmateix, el Suprem ha rebutjat aquest raonament i recorda que el delicte de desobediència s’ha d’entendre comès al lloc on el subjecte va ometre la conducta concernida per l’ordre que va decidir desatendre. En aquest cas, la sala considera que la conducta omesa per Puig en la seva condició de membre del Govern autonòmic català, «s’hauria produït al territori de Catalunya».

 «On ell mateix exercia les seves rellevants funcions amb independència que, indubtablement, el destí final dels béns que havia de remetre, d’acord li hauria sigut ordenat, fos un altre (en aquest cas, Vilanova de Sixena)», recull la interlocutòria.

 El Suprem conclou que la competència, al tractar-se d’un diputat autonòmic i haver-se comès els fets a Catalunya, és del TSJC, a qui encarrega a més resoldre si resulta procedent o no que assumeixi el coneixement dels fets que s’atribueixen a l’altre acusat en la mateixa causa, el també exconseller Vila.

Notícies relacionades

 El presumpte delicte de desobediència que se’ls atribueix, recorda el Suprem, es refereix al fet que els acusats no haurien atès, fins i tot haurien arribat a obstaculitzar, la decisió del Jutjat d’Osca segons la qual se’ls ordenava, en la seva condició de membres de l’Executiu autonòmic català, traslladar determinades obres d’art des del MNAC al Monestir de Sixena.

En un tuit, Laura Borràs s’ha felicitat per la notícia mentre ha reclamat que els drets de Puig com a diputat «han de ser reconeguts de manera completa» i no només per ser jutjat.