Tercer aniversari fora d’Espanya
El rei Joan Carles compleix 85 anys sense plans per tornar a Espanya i dolgut amb el Govern
L’emèrit va assumir un perfil baix a partir del maig, després que la seva única visita suposés un sisme mediàtic
La insistència de membres de l’Executiu per demanar explicacions per la seva fortuna van sorprendre l’excap d’Estat
Joan Carles I compleix aquest dijous 85 anys als Emirats Àrabs Units, lluny de la seva família i dels seus amics. És el tercer any consecutiu que l’excap d’Estat celebra el seu aniversari en aquest país, on es va instal·lar l’agost del 2020 per intentar evitar que l’escàndol sobre la seva fortuna amagada afectés el seu fill, Felip VI.
El rei emèrit s’ha adaptat bé a la vida a la península de l’Aràbia, acollit amb totes les atencions pel president del país, Mohamed bin Zayed, i allà rep, de tant en tant, la visita d’amics i de les seves filles, Cristina i Elena, i els seus nets. Segons fonts de l’entorn del monarca, Joan Carles I no té cap pla per tornar a viure a Espanya ni per passar-hi alguns dies, tal com va fer el maig passat. En aquella ocasió, l’interès dels mitjans de comunicació per captar la seva imatge i parlar amb ell va derivar en un espectacle mediàtic que no li va agradar ni a ell, ni a la Zarzuela ni al Govern.
Aquestes dues institucions haurien volgut una imatge familiar en comptes de la gimcana de periodistes darrere del rei anant i venint entre la casa del seu amic Pedro Campos i el Reial Club Nàutic de Sanxenxo (Pontevedra), on va participar en una regata. A més, aquells dies Joan Carles I va deixar una frase per a l’hemeroteca quan una reportera li va preguntar si donaria explicacions sobre la seva fortuna i ell va respondre mentre reia: «¿Explicacions de què?».
La periodista s’estava fent ressò d’una petició que diversos membres del Govern, començant pel president, Pedro Sánchez, feia mesos que plantejaven. El cap de l’Executiu ha dit més d’una vegada que veu «convenient» que l’emèrit doni «explicacions» sobre els escàndols que l’envoltaven, un comentari similar al que la portaveu del Govern, la ministra Isabel Rodríguez, va fer hores abans que Joan Carles I aterrés a Vigo (Pontevedra). Aquesta insistència, segons ha pogut saber aquest diari, va fer mal a l’excap d’Estat, sobretot perquè la majoria s’han produït després que la fiscalia donés carpetada a les diligències sobre la seva fortuna. S’ha de recordar que el ministeri públic sí que va acreditar irregularitats, però va arxivar el cas perquè hi pesava la inviolabilitat que atorga la Constitució al cap de l’Estat, els presumptes delictes havien prescrit i havia fet dues regularitzacions fiscals davant d’Hisenda.
Menys bronca de l’esperada
Segons expliquen fonts del seu entorn, els requeriments dels membres del Govern de coalició s’han convertit amb el temps en un llast que pesa cada vegada més en Joan Carles I, que Felip VI també va criticar, tot i que d’una manera molt més suau del que el pare s’esperava, l’espectacle que havia donat a Galícia. Tots dos es van veure al Palau de la Zarzuela durant unes hores l’últim dia abans que l’emèrit tornés als Emirats Àrabs Units.
Després d’aquesta tensió viscuda al maig, Joan Carles I ha decidit deixar passar un temps abans de tornar de nou i mantenir un perfil baix evitant fotografies ocioses al seu país d’acollida amb amics i desplaçaments que es poguessin fer públics.
Les revisions mèdiques
En aquests mesos ha seguit les seves rutines. Continua llegint la premsa cada matí, parlant amb els seus amics gairebé diàriament i fent-se les revisions mèdiques en uns centres sanitaris que, les primeres vegades, el van sorprendre per un nivell tecnològic que no tenien res a envejar als que havia visitat a Espanya.
L’excap d’Estat ha tancat l’any 2022 amb tres notícies positives per a ell. A més del tancament de la fiscalia espanyola, el Tribunal d’Apel·lació d’Anglaterra i Gal·les va reconèixer que l’emèrit té immunitat sobre els actes ocorreguts abans del 2014, quan va abdicar, per la qual cosa no podrà ser jutjat per les suposades amenaces de mort que va fer a la seva examant Corinna Larsen en aquell període. Segons aquesta empresària, l’excap del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán, entre l’abril i el juny del 2012, va dirigir una operació encoberta per entrar a la seva oficina i el seu apartament a Mònaco per tal d’examinar, copiar i sostreure alguns documents, i ell en persona li va dir en un hotel de Londres, el maig d’aquell any, que no podia «garantir la seva seguretat física» o la dels seus fills. Aquestes acusacions queden ara fora del procés. La raó de les amenaces, que segons Larsen van arribar fins al 2020, és que es va negar a tornar-li els gairebé 65 milions d’euros que li havia transferit i tampoc volia reprendre la relació personal.
La tercera notícia que li ha alegrat una mica la vida als Emirats, segons fonts jurídiques, és que, sabent el «gust pels diners» de la seva exparella, Larsen ha hagut de pagar 320.000 euros per haver perdut aquesta part del procediment judicial a Londres.
Notícies relacionadesD’aquesta ciutat, en tot cas, pot arribar-li els pròxims mesos alguna contrarietat a causa de la petició que un jutjat de Barcelona ha fet per poder interrogar el seu amic Allen Sanginés-Krause, per un presumpte frau a Hisenda. Aquest milionari mexicà va ser el que va nodrir de diners les targetes opaques que van fer servir alguns membres de la família de Joan Carles per pagar les seves despeses i per les quals va haver de presentar la seva primera regularització fiscal. Sanginés-Krause va assegurar que ho feia per admiració cap a ell.
Entronització
A l’espera que s’organitzi una nova visita a Espanya, la Zarzuela té marcada al calendari la data del 6 de maig, dia de la coronació de Carles III. L’última foto de Felip VI i el seu pare va ser al funeral d’Isabel II a l’abadia de Westminster, al setembre. El protocol britànic va asseure tots dos i les seves dones, Letizia i Sofia, junts. La bona relació personal i els llaços entre les dues famílies reials pot propiciar un altre retrobament en aquesta cerimònia, tot i que, de nou, forçat i, de nou, fora d’Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034