El dia a dia de la Cambra catalana

El Parlament gira full al mandat de Laura Borràs sota la batuta coral d’Alba Vergés

La incomoditat inicial de la republicana per assumir el càrrec de la presidència en funcions s’ha anat dissipant a mesura que l’excepcionalitat s’ha convertit en rutina a la institució

El Parlament gira full al mandat de Laura Borràs sota la batuta coral d’Alba Vergés

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El pas del temps acaba convertint en rutina fins i tot les situacions més insòlites. També al Parlament. Cinc mesos després de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta de la institució pel judici que afrontarà al febrer, acusada de prevaricació i falsedat documental, l’engranatge de la Cambra catalana ha assumit com a part del seu dia a dia l’excepcionalitat de la interinitat. La presència silenciosa de la líder de Junts asseguda a la tribuna de convidats s’ha integrat al paisatge de l’hemicicle durant els plens alhora que la incomoditat de la vicepresidenta Alba Vergés per assumir les regnes de la presidència en funcions s’ha anat dissipant.

La resignació davant la impossibilitat de rellevar Borràs –que compta amb el suport del secretari general de Junts, Jordi Turull– per no dimitir del càrrec malgrat no poder exercir-lo s’ha imposat entre els grups parlamentaris. Encara no sona el timbre de la institució quan entra Vergés, com va demanar la dirigent republicana per mantenir un perfil discret, i continua buit el despatx que fins fa cinc mesos va ocupar Borràs. Però la sala d’audiències ha recuperat ritme d’agenda i a Vergés li ha tocat portar la batuta d’actes rellevants.

A l’arbitratge del debat de política general, se suma l’entrega de la Medalla d’Honor del Parlament i la celebració dels 90 anys de la constitució de la institució. Un rol inicialment indesitjat al qual la dirigent, que serà alcaldable per Igualada en les municipals de maig, s’ha anat adaptant al mateix temps que s’ha consolidat la ruptura entre ERC i Junts. Això sí, la novetat que ha imposat Vergés és una representació més coral de la institució.

Sovint es fa acompanyar d’altres membres de la Mesa, sobretot de la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp, a les audiències i actes. Totes dues juntes, per exemple, van rebre la Síndica de Greuges el 16 de desembre, un format de reunió que normalment assumeix en solitari qui ocupa la presidència del Parlament. En tàndem també atenen els periodistes per explicar les deliberacions de la Mesa i de la Junta de Portaveus, com ho feien abans de la suspensió de la dirigent postconvergent.

Els assessors

El cessament de quatre dels sis assessors que tenia Borràs va ser un dels episodis més espinosos per a Vergés. Els altres dos van assumir dins de la Mesa funcions del gabinet de presidència que s’han de continuar fent tot i que s’allargui la interinitat en la direcció de la Cambra. I tot i que inicialment la vicepresidenta no comptava que necessitaria ningú més perquè calculava que hi hauria menys actes institucionals que amb una presidència que funcionés amb normalitat, al final ha acabat sumant un tercer assessor al seu gabinet perquè, tot i que no s’hagi afegit més agenda de l’habitual a la Cambra catalana, s’ha incrementat el volum de treball derivat del seu càrrec.

Vergés assisteix diàriament al Parlament mentre que Borràs ha procurat mantenir la seva vinculació a la institució i manté el règim de visites quan hi ha ple i quan hi ha actes rellevants, a més d’assistir a reunions amb el grup parlamentari de Junts. La dirigent continua alimentant el compte de Twitter, que, tot i que és aliè a la institució, es va crear com a «perfil oficial» quan va assumir el càrrec de presidenta. Allà celebra l’aprovació de lleis o dates destacades i publica fotografies de trobades que manté fora de la Cambra.

El focus mediàtic

Notícies relacionades

El focus mediàticPerò també presencialment busca atraure el focus mediàtic. En la celebració dels 90 anys de la institució, Borràs no va passar precisament desapercebuda quan va agafar la mà de l’expresident Jordi Pujol a la sala de passos perduts davant totes les càmeres per acompanyar-lo a l’ascensor. Hi va haver un buit institucional per rebre l’exfundador de Convergència que la presidenta de Junts va omplir hàbilment mentre el president Pere Aragonès i Vergés van esquivar deliberadament la topada amb l’excusa de recórrer l’exposició de la commemoració.

Tot i que s’ha normalitzat que les regnes en funcions de la institució les porta Vergés, Borràs manté el pols en l’àmbit simbòlic sabent que té una projecció limitada, i el judici que afrontarà al febrer per la causa del fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes pot fer girar la truita si combina la declaració davant els tribunals amb el fet de continuar trepitjant la moqueta de la institució.