Inestabilitat al Brasil

El PP rectifica, dona un suport explícit a Lula i avisa del contagi a Espanya amb els independentistes i els «populistes»

Els populars consideren que Sánchez està rebaixant els «murs de contenció» per evitar aldarulls d’aquest tipus

El PSOE acusa Feijóo de posar-se de perfil davant l’assalt a la democràcia al Brasil: «És una irresponsabilitat»

El PP rectifica, dona un suport explícit a Lula i avisa del contagi a Espanya amb els independentistes i els «populistes»

EFE/Sergio Pérez

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’assalt de diumenge al Palau presidencial, el Tribunal Suprem i el Congrés del Brasil per part dels seguidors de l’expresident i recent perdedor de les eleccions, Jair Bolsonaro, ja és una assumpte més dins del crispat debat polític espanyol, amb els dos principals partits interpretant l’ocorregut per criticar el rival. 

Per al PSOE, l’ocorregut mostra la «irresponsabilitat» del PP, després que la secretària general dels conservadors, Cuca Gamarra, aprofités l’assalt per recriminar a Pedro Sánchez la seva decisió de derogar la sedició, substituïda per un delicte de desordres públics, i que el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, evités en la seva primera reacció donar el seu suport a l’actual president del país llatinoamericà, Luiz Inácio Lula da Silva. 

El nou portaveu del comitè electoral del PP, Borja Sémper, s’ha estrenat aquest dilluns puntualitzant els seus caps i assegurant que sí que donen el seu «suport» a Lula da Silva. «Donem des d’aquí el nostre suport al Govern de Lula al Brasil i també el suport d’afecte i carinyo al poble brasiler, que entenem que està profundament preocupat», ha declarat a la seu de Génova, on minuts abans havia sigut presentat per Alberto Núñez Feijóo davant la premsa.

Però Sémper ha continuat amb la línia oberta per Gamarra i el mateix Feijóo (aquest en una entrevista a la COPE) i ha mantingut la comparació entre els aldarulls del Brasil i el que pot passar «en el futur» a Espanya amb els independentistes i els «populistes». Sémper considera que moviments socials instigats «per partits de tall populista» poden comportar escenes com les de Brasília. «El que va succeir ahir és extraordinàriament greu, ho compartim tots. ¿Compartim tots també que el president de la Generalitat i diputats hagin d’entrar i sortir del Parlament de Catalunya en helicòpter, com va succeir el 2011?», s’ha preguntat amb referència als ‘indignats’ que van impedir el funcionament normal de la institució catalana el juny d’aquell any. D’aquest moviment social també ha parlat al recordar l’‘Envolta el Congrés’, que va tenir una de les seves jornades més importants l’octubre del 2016, quan Mariano Rajoy va ser investit com a president del Govern per segona vegada.

«Murs de contenció»

Sémper també s’ha preguntat si algú s’imagina Lula «d’aquí a cinc anys» modificant el Codi Penal per «rebaixar les penes dels que ahir van intentar un cop d’Estat». El nou portaveu del PP al·ludia així a les modificacions legals que ha impulsat el Govern de Pedro Sánchez per derogar el delicte de sedició i rebaixar les penes de malversació. Sémper ha reclamat que si els «populismes d’un o altre extrem» estan «atacant» les institucions, els «murs de contenció» han d’enfortir-se, no debilitar-se amb aquestes reformes legals. Segons el polític basc, el més perillós és el «clima previ» que s’està creant amb «populistes» que es creuen amb «el dret» d’assaltar institucions i qüestionar governs legítims. «Afortunadament, no hem viscut aquest nivell d’assalt d’institucions [a Espanya]. El que hem de fer tots és que no succeeixi mai», ha conclòs.

Contra Gamarra

«L’actitud del PP ens ha generat una enorme sorpresa i preocupació», ha assenyalat aquest dilluns, després de l’executiva del PSOE, la portaveu socialista, Pilar Alegría.  «El que va dir Gamarra es desqualifica per si mateix. Jo esperava que el senyor Feijóo hagués manifestat que no era en absolut adequat. No ho va fer. Va sortir amb un tuit en el qual no dona un suport clar al president del Brasil. ¿Per què? No ho entenc. És molt senzill traslladar el suport en uns quants caràcters –ha continuat la també ministra d’Educació. Més enllà de buscar paral·lelismes, el que sí que estem observant és la posició d’absoluta falta de responsabilitat per part del PP. El PP continua sense fer la digestió de l’últim resultat electoral. I quan no fas la digestió, provoques un discurs en el qual titlles aquest Govern d’il·legítim. L’oposició en aquest país té un paper molt important. I més quan un país viu moments tan difícils com aquest. El PP en cap moment ha estat al costat del Govern, ni durant la pandèmia ni en la guerra. Ha arribat el moment de demanar al PP responsabilitat i altura de mires».

Notícies relacionades

Davant la tesi de Gamarra, que va assenyalar que si alguna cosa com el que ha passat al Brasil tingués lloc a Espanya seria ara jutjat com mers «desordres públics», Alegría ha recordat que el delicte de rebel·lió segueix en vigor, i que aquest seria el tipus aplicable per part dels tribunals davant fets com els de diumenge.  

Les paraules de Sánchez

Hores abans, el president del Govern ha tingut paraules més institucionals, sense caure en la crítica expressa al PP. «La gran amenaça a la democràcia és el ressorgir de moviments ultres disposats a arrossegar amb tot. Coneixem aquests moviments. Es repeteixen a tot arreu: ús sistemàtic de la mentida, recurs a l’insult per exaltar els seus seguidors i finament un atac a les institucions i a la legalitat democràtica. Ho vam veure als EUA, ho veiem al Brasil i ho presenciem diàriament en diferents latituds. Els valors de la democràcia, la igualtat de gènere, els drets humans i el respecte a les institucions són el millor antídot davant aquest fenomen repulsiu. Cada país tria el seu camí. Espanya ha elegit el camí del progrés», ha assenyalat el president durant una trobada amb ambaixadors.