Reaccions
El Govern assegura que la interlocutòria de Llarena contra Puigdemont mostra que el procés no queda impune
El magistrat del Suprem manté la desobediència i la malversació però elimina la sedició després de la reforma penal
El PP considera que l’Executiu ha canviat el Codi Penal per posar-li «una alfombra vermella» a Puigdemont perquè torni
El Govern central considera que la nova acusació del jutge Pablo Llarena a l‘expresidentCarles Puigdemont, en la qual manté els delictes de desobediència i malversació però retira el de sedició a l’haver sigut recentment derogat, confirma que el retret penal al procés no ha desaparegut. Mentrestant, la direcció del PP ha lamentat que l’Executiu central hagi modificat el Codi Penal perquè Puigdemont pugui tornar a Espanya «amb una alfombra vermella».
«El que es conclou amb aquesta decisió que hem conegut és que aquests fets continuen tenint una condemna i que han de respondre davant la justícia espanyola», ha assenyalat aquest dijous la portaveu de l’Executiu central, Isabel Rodríguez, que també ha insistit que l’Estat continua comptant amb «prou elements», com l’article 155 de la Constitució, en cas que els partits independentistes decidissin celebrar una nova consulta unilateral.
Rodríguez, també ministra de Política Territorial, ha al·ludit així, sense citar-los, als retrets llançats per Llarena en la seva interlocutòria sobre Puigdemont, que va fugir a Bèlgica per no ser jutjat, en què defensa que no resultava necessari eliminar el delicte de sedició perquè aquest, assenyala el magistrat en contra del que manté el Govern central per justificar la reforma penal pactada amb ERC, no contenia «imprecisions» ni casava malament amb altres regulacions dels països europeus. Segons Llarena, amb el canvi legislatiu, que substitueix la sedició per un delicte de desordres públics, es genera «un context pròxim a la despenalització» per als dirigents independentistes que encara no han sigut jutjats pel referèndum celebrat el 2017.
Més mesurat ha sigut el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. «Respectarem les resolucions judicials. Les resolucions judicials han de complir-se en els seus termes», ha assenyalat Marlaska, exjutge de l’Audiència Nacional, al Congrés dels Diputats, on ha participat en unes jornades sobre seguretat viària.
El presumpte «favor» de Sánchez
«Veurem coses que ens gelaran la sang al llarg d’aquests mesos», ha assenyalat per la seva banda la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després de conèixer la interlocutòria del Suprem. Segons el parer de la presidenta madrilenya, aquest és un dels «primers favors» de Sánchez a l’independentisme. «D’aquí poc estarà el camí fet a la independència il·legal de Catalunya, a través de consultes, falses urnes de cartró i tensió als carrers, on tots els delictes quedaran impunes», ha afegit.
«És una de les primeres contrapartides pactades pel Govern de Pedro Sánchez a l’esquena de tot Espanya», ha dit la dirigent del PP, per qui es torna a un escenari similar al que va tenir lloc quan Mariano Rajoy era a la Moncloa i al qual de moment no ha hagut d’enfrontar-se el Govern del PSOE i Unides Podem, el mandat del qual ha estat marcat per la disminució de la tensió territorial.
A la seu principal del PP a Madrid, al carrer de Génova, el número tres del partit, Elías Bendodo, s’ha burlat de la frase que Sánchez va llançar en la campanya electoral de novembre del 2019, quan va assegurar que portaria de tornada Puigdemont a Espanya. «El que no ens va dir és que el portaria en una alfombra vermella», ha deixat anar davant la premsa, informa Pilar Santos. Bendodo considera que, al derogar la sedició i reformar la malversació, el Govern central ha rebaixat el càstig que pugui rebre Puigdemont per facilitar la seva tornada, ja que ara només ha de respondre per desobediència i malversació. També ha lamentat que Marta Rovira, dirigent d’ERC, pugui «tornar a Espanya en qualsevol moment», ja que, a l’eliminar Llarena el pes de la sedició, no corre risc de passar per la presó.
Tribunal Suprem Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont Govern Independència de Catalunya Pablo Llarena Fernando Grande-Marlaska Gómez