Procés judicial

L’exconsellera Clara Ponsatí preveu tornar a Catalunya «al més aviat possible», però no es presentarà davant el Suprem

L’eurodiputada argumenta que no reconeix la jurisdicció del jutge Pablo Llarena

L’exconsellera Clara Ponsatí preveu tornar a Catalunya «al més aviat possible», però no es presentarà davant el Suprem
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí preveu tornar a Catalunya «al més aviat possible», però no es presentarà davant el Tribunal Suprem a l’assegurar que no reconeix la jurisdicció del jutge Pablo Llarena, així que desconeix si serà detinguda.

«De garanties democràtiques a l’Estat no se’n tenen mai. En el meu cas, tinc immunitat i no haurien de detenir-me. Però de garanties al 100% no en tenim», ha recalcat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Després d’explicar que la seva tornada dependrà de la seva agenda, ha assumit que la decisió de no presentar-se davant el Suprem pot tenir conseqüències, i per això està estudiant les implicacions que pot tenir la seva tornada.

Les declaracions de l’exconsellera s’han produït el dia després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llanera apliqués la derogació del delicte de sedició a l’expresident català Carles Puigdemont, tot i que va mantenir el seu processament per malversació i desobediència. «No tornaré emmanillat ni rendit davant un jutge espanyol perquè sigui indulgent, lluitaré per tornar lliure». Aquesta va ser la resposta de l’expresident Carles Puigdemont després de conèixer que, en virtut de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, se li retira l’acusació per sedició però se li manté la de malversació agreujada –que implica fins a 12 anys de presó– i la de desobediència. La seva opció, ha deixat clar, és anar a la batalla judicial europea, que ha de resoldre sobre la seva immunitat, «fins al final», malgrat admetre que comporta riscos si el resultat no acaba sent l’esperat.

De la sedició a la desobediència

El jutge Llarena ha canviat el delicte de sedició pel de desobediència en el cas de Ponsatí i en el de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, així que totes dues podrien tornar a Espanya i no ser detingudes al no estar processades per delictes que impliquin presó. Haurien de comparèixer davant el Suprem, ja que no estan exemptes de responsabilitat penal, tot i que Ponsatí ja ha deixat clar que no reconeix la jurisdicció de l’alt tribunal.

«Atès que Llarena ha renunciat a perseguir-me per posar-me a la presó, jo tornaré a casa meva», ha destacat l’exconsellera, que ha insistit que desconeix com reaccionarà el jutge del TS. Ha lamentat que, en el cas de l’expresident català Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, mantingui la nova malversació agreujada, que conserva les penes de l’antiga malversació.

«Persecució espanyola»

Notícies relacionades

«Llarena és la punta de llança de la persecució espanyola contra el president Puigdemont i el seu Govern. El seu objectiu és tancar-lo a la presó, i faran tot el que puguin», ha avisat Ponsatí, que creu que això no ha sigut possible gràcies a la resposta dels tribunals europeus i del treball que han fet des de fora d’Espanya.

Segons la seva opinió, la derogació del delicte de sedició és la resposta del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la «pressió internacional» que es va exercir, però no creu que la reforma del Codi Penal tingui grans conseqüències des d’un punt de vista polític.