Després de la reforma del Codi Penal

La fiscalia valora castigar el procés amb el delicte de desordres públics agreujats

  • S’ha de pronunciar en relació amb els condemnats en el termini de vuit dies donat per la Sala Penal del Suprem

La fiscalia valora castigar el procés amb el delicte de desordres públics agreujats

Asociación de Fiscales

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Els fiscals del procés s’han de pronunciar sobre com s’aplica la reforma del Codi Penal als condemnats pel Tribunal Suprem. La Sala Penal els va donar ahir vuit dies per fer-ho i en aquest context estan valorant considerar que els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor del 2017 es poden emmarcar en el nou delicte de desordres públics agreujats, van informar fonts jurídiques a aquest diari.

Si finalment és aquesta la postura que adopten per als condemnats del 2019 per sedició, en el tràmit concedit per la Sala Penal de l’alt tribunal, el ministeri públic estarà obligat a recórrer la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que aquest dijous va eliminar aquest delicte per als fugits, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al capdavant. El seu processament va quedar limitat a una desobediència i una malversació del tipus més greu, que està penada fins amb 12 anys de presó.

La fiscalia, que en el judici va apostar perquè el que va passar en el procés era un delicte de rebel·lió, i no una sedició, com va acabar declarant el Suprem, no comparteix, almenys en la seva totalitat, els postulats del magistrat instructor i està estudiant que, en comptes de substituir la sedició per una desobediència, pugui ser aplicat el delicte de desordres públics agreujats tant per als que van ser condemnats com per als pròfugs de la justícia.

Despenalització

Notícies relacionades

Llarena sosté en la seva interlocutòria que la reforma del Govern despenalitza el procés, al no correspondre’s les conductes dels fugits amb el que està tipificat en el delicte amb què, segons l’Executiu, era substituïda la sedició. Per això ell no imputa pel de desordres públics, sinó pel de desobediència, que no està penat amb presó sinó amb una multa i inhabilitació de fins a dos anys.

Però el ministeri públic no té dubtes sobre que la malversació comesa pels condemnats i els fugits és la més greu de les previstes, malgrat la reforma aprovada pel Govern, per la qual cosa en aquest punt no recorrerien la resolució de Llarena, que a diferència del tribunal que va jutjar el procés no va sol·licitar cap informe a les parts per adequar el procediment a la legislació penal que va entrar en vigor aquest dijous.