Després de la reforma del Codi Penal
La fiscalia valora castigar el procés amb el delicte de desordres públics agreujats
S’ha de pronunciar en relació amb els condemnats en el termini de vuit dies donat per la Sala Penal del Suprem

Els fiscals del procés s’han de pronunciar sobre com s’aplica la reforma del Codi Penal als condemnats pel Tribunal Suprem. La Sala Penal els va donar ahir vuit dies per fer-ho i en aquest context estan valorant considerar que els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor del 2017 es poden emmarcar en el nou delicte de desordres públics agreujats, van informar fonts jurídiques a aquest diari.
Si finalment és aquesta la postura que adopten per als condemnats del 2019 per sedició, en el tràmit concedit per la Sala Penal de l’alt tribunal, el ministeri públic estarà obligat a recórrer la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que aquest dijous va eliminar aquest delicte per als fugits, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al capdavant. El seu processament va quedar limitat a una desobediència i una malversació del tipus més greu, que està penada fins amb 12 anys de presó.
La fiscalia, que en el judici va apostar perquè el que va passar en el procés era un delicte de rebel·lió, i no una sedició, com va acabar declarant el Suprem, no comparteix, almenys en la seva totalitat, els postulats del magistrat instructor i està estudiant que, en comptes de substituir la sedició per una desobediència, pugui ser aplicat el delicte de desordres públics agreujats tant per als que van ser condemnats com per als pròfugs de la justícia.
Despenalització
Notícies relacionadesLlarena sosté en la seva interlocutòria que la reforma del Govern despenalitza el procés, al no correspondre’s les conductes dels fugits amb el que està tipificat en el delicte amb què, segons l’Executiu, era substituïda la sedició. Per això ell no imputa pel de desordres públics, sinó pel de desobediència, que no està penat amb presó sinó amb una multa i inhabilitació de fins a dos anys.
Però el ministeri públic no té dubtes sobre que la malversació comesa pels condemnats i els fugits és la més greu de les previstes, malgrat la reforma aprovada pel Govern, per la qual cosa en aquest punt no recorrerien la resolució de Llarena, que a diferència del tribunal que va jutjar el procés no va sol·licitar cap informe a les parts per adequar el procediment a la legislació penal que va entrar en vigor aquest dijous.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump