Accelerant el ritme

Així construeix Yolanda Díaz el projecte Sumar: de les propostes a la ruta a Catalunya

La vicepresidenta segona ha desgranat les primeres mesures del programa electoral amb què es presentarà a les generals

Així construeix Yolanda Díaz el projecte Sumar: de les propostes a la ruta a Catalunya

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les eleccions generals són, com qui diu, a la cantonada. Abans que acabi l’any s’instal·laran les urnes. És cert que en política tot pot canviar en només uns dies i que els 11 mesos que queden –tret d’avanç electoral– poden donar i donaran molt de si, però també ho és que es necessita temps per construir un projecte electoral. Amb aquestes tasques s’està atrafegant Yolanda Díaz que, a poc a poc, va donant llum sobre el futur de Sumar.

Encara sense postular-se com a candidata de manera oficial, tot i que ningú dubta que ho farà en les pròximes setmanes, la vicepresidenta ja ha esbossat els principals eixos del seu projecte. El que falta –i serà d’allò més transcendental per al resultat electoral– és veure com encaixa la seva plataforma amb la resta de formacions a l’esquerra del PSOE. Aquí hi ha les claus per entendre el camí que ha recorregut Díaz i cap a on s’encamina:

El procés d’escolta continua

Després de diversos retards deguts a les dinàmiques internes del Govern de coalició i a l’esclat de la guerra a Ucraïna, Díaz va acabar posant en marxa Sumar el juliol del 2022. Des d’aleshores ha recorregut una dotzena de ciutats espanyoles on s’ha anat reunint amb la societat civil. La ruta de la vicepresidenta continuarà, almenys, fins a finals de febrer o principis de març. De moment, aquest divendres va a Tarragona i dissabte participarà en un acte a Barcelona junt amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

Les primeres propostes


L’objectiu d’aquest procés d’escolta, va explicar Díaz al juliol, és construir un «projecte de país per a la dècada vinent» a partir de les converses mantingudes amb els diferents col·lectius. La vicepresidenta ha constituït 35 grups de treball temàtics que des del setembre teixeixen les propostes que després un reduït grup, entre el qual hi ha el ministre d’Universitats, Joan Subirats, molt pròxim a Colau, condensarà en un document final que servirà com a programa electoral.

Aquest dijous, Díaz va reunir a Madrid els coordinadors de tots els grups i va desgranar algunes de les mesures que encapçalarà de cara a les eleccions generals. Entre les propostes que va posar sobre la taula hi ha acabar amb la temporalitat a la sanitat pública; incloure en el sistema públic la salut bucodental; limitar els preus dels lloguers; introduir la democratització a les empreses; reformar el sistema fiscal; i reduir la jornada laboral. 

L’anunci de la candidatura

Ningú dubta que Díaz serà candidata a les eleccions generals. «Volem governar», va assegurar aquest dijous. Tanmateix, cada vegada que li pregunten, ella recorda que encara no ha fet aquest pas. Fonts del seu equip més pròxim expliquen que serà en les primeres setmanes de febrer quan la vicepresidenta es postuli públicament a encapçalar una llista electoral. Després, segons insisteix contínuament, la militància de Sumar l’haurà de ratificar en unes primàries.

La negociació amb Podem

L’altra pregunta que sobrevola l’espai a l’esquerra del PSOE és de qui serà la candidata. Díaz va afirmar aquest dijous que Sumar és «la clau» per mantenir el Govern de coalició i va deixar clar que la resta de formacions han d’anar sota el seu paraigua. No obstant, Podem rebutja diluir-se en aquesta nova plataforma i demana una negociació d’igual a igual. Fa mesos que els morats reclamen a la vicepresidenta que acceleri el ritme i deixi clar si vol ser la candidata d’una llista electoral en la qual hi hagi també Podem. De moment, Díaz evita entrar en aquesta confrontació de manera directa, tot i que deixa caure que serà ella qui piloti tot l’espai.

Els suports a l’esquerra del PSOE

Els morats asseguren que volen Díaz com a candidata, però això dependrà de les futures negociacions. Tanmateix, la vicepresidenta sí que compta ja amb el suport d’En Comú Podem i, sobretot, de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i d’ Izquierda Unida. A més, els últims mesos, Díaz ha anat estrenyent llaços amb el líder de Més País, Íñigo Errejón, i amb la direcció de Compromís.