Negociació econòmica
Les reunions entre Aragonès i Illa pels Pressupostos: al tercer cop també han fallat
El PSC exigeix ara al president que esculli si vol pactar-hi uns comptes «de progrés» o bé amb Junts per «continuar el procés»
Al tercer cop també han fallat. La negociació dels Pressupostos entre el Govern i el PSC ha inclòs tres reunions presencials del president Pere Aragonès i Salvador Illa que no han servit per segellar un acord. L’última, la d’aquest dissabte, va servir tan sols per constatar que estan en el mateix punt en el qual estaven abans d’acabar l’any: bloquejats per les discrepàncies amb el quart cinturó, l’ampliació de l’aeroport i el complex d’oci Hard Rock. Per ara, cap de les dues parts cedeix i, de fet, exigeix a l’altra que afluixi la corda, amb el risc que la precampanya de les municipals provoqui que la interlocució acabi embarrancant. Però és que a més, els socialistes afegeixen ara que, si ERC vol pactar-hi, ha de renunciar a fer-ho amb Junts.
Més de dos mesos després d’arrencar la negociació, el Govern en minoria d’ERC no ha sigut capaç encara de sumar més suports al Parlament que el dels vuit diputats dels comuns per aprovar els comptes, una suma de 41 que queda lluny encara dels 68 necessaris. I que Aragonès pactés el projecte amb els sindicats i les patronals tampoc ha suposat per als socialistes, com esperaven a Palau, una pressió suficient com per accelerar el seu ‘sí’. El president ha vist postergat el seu calendari en almenys dues ocasions. La seva intenció inicial era que els Pressupostos superessin el primer tràmit parlamentari abans que acabés l’any. Però veient que no aconseguia desencallar l’aliança ni amb els socialistes ni amb Junts, va acabar desplaçant aquest objectiu a les dues primeres setmanes del 2023. Tampoc ho ha aconseguit per ara.
Malgrat insistir que l’acord a quatre bandes és possible i reclamar «responsabilitat» de manera reiterada, l’oposició està deixant clar a Aragonès que, amb la seva minoria, per continuar la legislatura ha d'arrossegar-se per terra. Aquest cap de setmana tant el PSC com Junts, que coincideixen en la defensa dels macroprojectes que incomoden ERC i que són un anatema per als comuns, han donat un pas de rosca més a l’assumpte i han emplaçat el president a escollir entre un o l’altre. Els socialistes, que fins ara no veien cap problema en el fet que els republicans mantinguin negociacions amb els postconvergents, han acabat també situant el Govern davant una dicotomia que s’explica per la maror de fons de la cimera hispanofrancesa de dijous i la manifestació independentista convocada.
Els republicans participaran de la protesta amb Oriol Junqueras al capdavant malgrat que Aragonès exercirà d’amfitrió dels presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, una decisió davant la qual el PSC arrufa les celles i que té eco en la interlocució pels Pressupostos. Ha sigut l’alcaldable socialista a Barcelona, Jaume Collboni, l’encarregat de verbalitzar la nova condició. El president, ha dit, ha d’escollir entre «el progrés» que suposa pactar amb els socialistes o «continuar amb el procés» juntament amb Junts. Tot i així, ha puntualitzat que el seu partit no s’aixecarà de la taula malgrat que les postures continuen sent «llunyanes». A l’espera de si farà falta una quarta reunió entre Aragonès i Illa per sortir de l’embolic, així han sigut les altres tres trobades en un mes i mig de negociació: dos a la Casa dels Canonges, al Palau de la Generalitat, el 24 de novembre i el 14 de desembre; i un, el d’aquest dissabte, a Arenys de Mar, al Maresme.
24 de novembre: s’obre la veda
Tot i que les trobades del Govern amb el PSC per parlar dels Pressupostos van començar a principis de novembre, en aquell moment l’aposta d’ERC era aprovar els Pressupostos només amb Junts i els comuns. En públic i en privat, els republicans rebutjaven la mà que Salvador Illa tenia estesa des de l’inici del curs polític malgrat incloure’l en la ronda de contactes. El 13 de novembre, va ser Junqueras qui, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, va fixar què els podia fer canviar d’opinió: per pactar els comptes amb els socialistes, era imprescindible la reforma de la malversació. Onze dies després, el 24 de novembre, Illa i Aragonès es reunien per primera vegada a Palau per abordar la qüestió. En aquell moment, tots dos van constatar que la relació era freda i les desconfiances a flor de pell, malgrat que a Madrid ja s’havien aprovat els Pressupostos generals de l’Estat i s’havia pactat l’eliminació de la sedició.
14 de desembre: el dia que van pactar els comuns
Illa va tornar a ser a la Casa dels Canonges el 14 de desembre, just el dia en què el Govern i els comuns van anunciar el seu pacte a so de bombo i platerets. En aquell moment, ERC ja havia segellat la reforma de la malversació amb el PSOE i semblava que s’aplanava el terreny perquè arribés de manera relativament primerenca l’aliança amb el PSC. L’objectiu de l’Executiu era encarrilar-ho tot abans de menjar-se el raïm. Però feia setmanes que els socialistes advertien que no disposaven de tota la documentació i, entre bambolines, criticaven ERC que hagués prioritzat els comuns i no el principal partit de l’oposició. Des del principi Illa va deixar clar que no se sentia interpel·lat per les condicions pactades amb els de Jéssica Albiach i que projectes com el Hard Rock serien imprescindibles per a l’acord, mentre que el Govern responia que aquests havien de quedar al marge de la negociació pressupostària. El cap de l’oposició va començar a advertir que no tindria pressa perquè ja era segur que l’any començaria amb una pròrroga pressupostària.
14 de gener: el bloqueig segueix a Arenys de Mar
A la tercera reunió entre Aragonès i Illa, la d’aquest dissabte a Arenys de Mar i que va durar una hora i mitja, les dues parts van arribar havent pactat ja el destí de més de 5.300 milions d’euros però sense haver resolt les discrepàncies per l’aeroport del Prat, el Hard Rock, i el quart cinturó entre Sabadell i Terrassa, i aquesta última és la discrepància més difícil de salvar. Els socialistes reclamen firmar amb el Govern en un termini de dos mesos el conveni del finançament d’aquesta carretera, mentre que ERC aposta per reforçar la connexió ferroviària. En el cas de l’aeroport, el PSC demana explícitament pactar l’ampliació en el primer semestre del 2023, mentre que els republicans rebutgen una «ampliació», tot i que sí que defensen augmentar els vols intercontinentals. El que demana Illa en relació amb el complex d’oci de Tarragona és que s’aprovi de manera definitiva el pla director urbanístic. Més de 20 reunions després entre l’Executiu i els socialistes, el bloqueig segueix a l’espera de si una quarta trobada posarà o no el fermall als comptes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació