Castella i Lleó

Mañueco corregeix Vox: «No s’obligarà els metges ni les dones a res»

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alfonso Fernández Mañueco ha comparegut aquest dilluns després de diversos dies de polèmica entorn del pla antiavortista amb mesures de foment a la natalitat que dijous passat va anunciar el seu vicepresident, Juan García-Gallardo (de Vox), per corregir part del que va traslladar el seu número dos al Govern i mirar de tancar l’assumpte: «En cap cas s’actualitza el protocol de les dones que se sotmeten a una interrupció de l’embaràs. No s’obligarà els metges a res i no s’obligarà les dones a res. Seran elles les que lliurement sol·licitaran el que decideixin als facultatius».

El president de la Junta de Castella i Lleó compareix després que aquest dilluns diverses ministres del Govern, com Isabel Rodríguez i Carolina Darias, carreguessin directament contra Alberto Núñez Feijóo pel seu «silenci eloqüent» enmig de la polèmica, i després del comunicat que va emetre l’Executiu central diumenge a la tarda per demanar directament al Govern autonòmic «abstenir-se d’aprovar el protocol» que el vicepresident (de Vox) va anunciar en roda de premsa dijous passat.

Ja en resposta a aquest requeriment, Castella i Lleó en va enviar un diumenge a la nit per dirigir-se a la Moncloa per «vulnerar les competències autonòmiques» de la seva comunitat, i insistia que l’Executiu autonòmic no ha d’avisar cap ministeri dels protocols o instruments que aprova sempre que es faci dins de les seves competències i complint la llei. El PP continua defensant que «en cap cas estan en perill els drets i les llibertats de les dones» a cap de les comunitats on governen.

Notícies relacionades

La secretària general, Cuca Gamarra, ha mirat de frenar la polèmica en un acte aquest dilluns al matí: «Vull deixar clar que la llibertat de les dones està garantida. I tot això no respon més que a un intent bast per mirar de desviar l’atenció. Si el Govern està tan preocupat per protegir les dones, hauria d’actuar per frenar els 184 agressors sexuals que s’han vist beneficiats per la llei del ‘només sí és sí’», ha dit la número dos de Feijóo. A Génova ja han qualificat de «sobreactuació» el requeriment del Govern central.

També la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha carregat contra el Govern de Sánchez pels mateixos motius, tot i que també ha enviat encàrrecs a García-Gallardo, vicepresident de Castella i Lleó: «Crec que ha sigut innecessari. Si després et pregunten en quin mes de l’embaràs s’aplica la teva mesura i no ho saps... ¿Per a què parles així? És molt matusser. ¿Quina necessitat hi ha de provocar tot això i alimentar el que el Govern busca?», ha dit Ayuso.